úterý 23. ledna 2018

Knižní shrnutí: prosinec 2017

Ahooj,
všechny vás zdravím u nového článku. Jo, já vím. V tuto dobu bych vám měla psát o kniha přečtených v lednu, ale jaksi toho bylo moc (a jak tak přemýšlím, nesepsala jsem vám ani přírůstky, takže na ty se také můžete těšit).
V prosinci to bylo s počtem knih stejné jako v listopadu. Přečetla jsem jich celkem deset a opět tu najdeme nějaké ty re-readingy knih, které jednoduše miluji. Tak jdeme na to:


Jako první mě potkalo jedno z největších zklamání tohoto roku. Moc optimistky teda nezačínáme, ale mluvím o knize slovenské autorky Grafitové děvče. Tento YA román se zabývá opravdu až tragickou životní situací dospívající Táni, která má za matku alkoholičku, která pomalu zapomíná, že má dceru, otce, který se od ní se svou novou rodinou drží co nejdále a v kapsách ani jedno euro na jídlo. Vydělává si prodejem kradených věcí se svým (mimochodem bohatým) kamarádem do té doby, než ji osloví o několik let starší fotograf s nabídkou na spolupráci.
Přesně tento námět byl již milionkrát zpracován. Jak v literatuře, filmu, dokonce i ve videoklipu. Mnoho z vás si jistě v hlavě přehrává, jak tento příběh asi může pokračovat dál. Tak, jak už milionkrát pokračoval. Ale já doufala, že bude něčím novým. Ne námětem, ale třeba zpracováním. A k mé smůle se tak nestalo. V Knihodojmech (zde) se můžete dočíst více...
HODNOCENÍ: 35%


Verum.
Taaakže, kdo mě sledujete na Instagramu, mohli jste vidět moji reakci, která byla opravdu z první ruky. S kamarádkou tuto sérii totálně milujeme a naše konverzace na FB jsou vlastně v 90% sprosté a o sebevraždách. Proč? Protože se týkají této knihy.
Lidi, božeeeee. Toto je tak dokonalé. Jako vážně. Tohle si jednoduše musíte přečíst. Ale má to jeden háček. Ne v češtině.
Ano, čtete správně. Český překlad je naprostý odpad. Omlouvám se CooBoo, které neskonale miluji, ale tohle jednoduše ne. Český překlad naprosto postrádá to, co tuto sérii dělá dokonalou. Temnotu. Knihu jsem četla v originálu a když jsem si pro ni šla do knihkupectví v českém překladu, otevřela ji a kousek přečetla... Málem jsem s ní mrskla o zeď. Naprosto jsem pochopila negativní ohlasy na druhý díl této série u nás v Česku. Bylo to, jakoby někdo hodil text do Googlu a vytiskl. Takže prosím vás na kolenou. Přečtěte si tuto sérii v originálu. Angličtina není vůbec těžká a zažijete skrz příběh něco neuvěřitelného.
P.S Sama nechápu, proč ještě nemám přečtený závěrečný díl, ale o jarňácích to plánuji napravit, takže se můžete na těšit na Sprostou Lucinku na InstaStories díl druhý 😄
HODNOCENÍ: 100%


A pro změnu pokračujeme další dokonalostí a to závěrečným dílem série Existence Ceasless.
Anotaci knihy jsem si na Goodreads nečetla, a proto mě námět / zápletka této knihy už v prologu dostala do kolen a brečela jsem až do poslední stránky. Pokud se do téhle série chystáte pustit (maximálně doporučuji), nečtěte si na GoodReads anotace, protože vám zkazí ten pravý zážitek z knihy, o který fakt přijít nechcete.
Jednoduše miluji, doporučuji a zbožňuji nejen tuto série, ale všechny knihy od Abbi Glines. Za mě je to záruka kvality co se týče slaďáren a oddychovek, které se vám zapíší do srdce ♥
HODNOCENÍ: 100%


Po YA literatuře jsem potřebovala větší změnu, a tak jsem konečně sáhla po čtvrtém díle Poldarkovi. A nebudu vám lhát, lépe jsem udělat nemohla. Já tuto série zbožňuji celým svým srdcem a neskutečně se těším na pátý díl, který má vyjít v prvním půlroku 2018. Čtvrtý díl bych označila za nejvíce zvratový. Winston se v tomhle dílu opravdu toho nebál a šokoval a převracel vztahy ve skoro každé kapitole.
HODNOCENÍ: 90%


Poté jsem se k YA vrátila a zabrousila do fantasy middle grade literatury.
Jak asi víte, Cassandra Clare a její Svět stínu je moje úplná TOP a Holly Black jsem si díky její knize Nejchladnější dívka ve městě Chladu (recenze zde), velice oblíbila. Když se ale tyto dvě spojili dohromady, vůbec mi to nesedlo. Jakože vůbec.
Série Magisterium je všemi obdivovaná. A já jsem opět ta černá ovce, která sedí zklamaně v koutě. Příběh sám o sobě mám velice ráda. Svět, který autorky stvořili a jeho postavy vám rychle přirostou k srdci, ale můj problém je v tom, že mě to nebaví. Do čtení jsem se i při druhém díle Měděná rukavice musela nutit, četla jsem ji neobvykle dlouho a absolutně mě to nebavilo 😩
HODNOCENÍ: 40%


Po tomhle moru jsem dostala chuť na oddechovou romantickou knihu, a tak jsem sáhla po záruce kvality a to po Courtney Cole.
Tato autorka je neskutečná v tom, že každá její kniha je dokonalá, avšak na kilometry stylem vzdálená. Jednoduše byste nepoznali, že temnou sérii Nocte napsala autorka této přeslazené letní romantiky.
Každopádně Danteho holka byla skvělá. Ač místy lehce přitažená za vlasy, krásně zobrazovala život takový, jaký je. Nepředvídatelný.
HODNOCENÍ: 80%


Dcera krále močálů pro mě byla obrovským očekáváním podzimu.
Tento thriller mixoval vše, co miluji: psychologii, drama, thriller a až hororové prvky. Ale bohužel, kamarádky jsme se nestaly. Více si můžete přečíst v recenzi zde.
HODNOCENÍ: 35%

Výsledek obrázku pro dcera krále močálů

No a jak zakončit konec roku? No přece re-readingy svých srdcovek.
Proto jsem sáhla po prvním dílu série Svět Tryllů a to Dědičce, která je prostě skvělá. Svět, který Amanda stvořila společně s postavami naprosto zbožňuji a těším se nejen na re-reading dalších dílů, ale i sérii, která lehce navazuje na tuto. Odehrává se ve stejném světě, ale vidíme ho z jiného pohledu.
HODNOCENÍ: 90%


No a pak.....Pak to přišlo.
Moje totální šílenost. After patří k těm mým úplně TOP a podle toho tak i moje vyjadřování k této sérii vypadá.
Chápu, že mnoho z vás sérii odsuzuje kvůli nekonečnému kolotoči událostí a kvůli erotice, která v sérii hraje velkou roli, ale musíte si uvědomit, že erotika není to, co knihu tvoří. Zkuste v tom hledat něco víc a uvidíte, že budete překvapeni. Dala jsem si re-reading třetího dílu (mimochodem je to pěkná sedmisetstránková bichle) a potom jsem si poprvé konečně přečetla závěrečný díl. Nebudu lhát, bulela jsem jako želva u nejedné scény a vůbec....ani nevíte, jak moc se těším, až si tento příběh přečtu napotřetí.
HODNOCENÍ: 10000000000000000000000%


Zaujala vás nějaká kniha? Chcete si ji pořídit co nejvýhodněji? Vyhledejte ji na portálu Srovname.cz nebo klikněte na její název v tomto článku ☺

S jakými knihami jste zakončili rok 2017 vy? Četli jste nějakou z těchto?
Mějte se krásně! ♥
seabook04@gmail.com

16 komentářů:

  1. Četla jsem Dědičku a byla fajn, ale další díly mi přišly trošku slabší.
    Ráda bych si přečetla Grafitové děvče :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Grafitové děvče bylo pro mě obrovským zklamáním, tak doufám, že další knihy od autorky budou lepší :/

      Vymazat
  2. Určitě bych chtěla přečíst Poldarka, to je vyloženě kniha pro mě. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miluji ho. Zatím nejlepší historická sága, co jsem četla :)

      Vymazat
  3. Na Amandu Hocking se taky musim dostat... :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem tu poprvé od změny designu, já ostuda, a musím jen chválit - krása, Luci! :) Z Tvých přečtených pokukuji po Poldarkovi a také po Dceři krále močálů, ale u té mě Tvoje hodnocení docela vyděsilo... Jdu kouknout na celou recenzi, ať vím víc! Měj se moc krásně :)

    OdpovědětVymazat
  5. Přečetla jsi toho vážně hodně :) Na Grafitové děvče se nechystám, právě protože mi ta zápletka přijde ohraná :) Za to Verum musím mít :) První díl jsem četla v češtině a líbil se mi, ale jestli je v angličtině ještě lepší, určitě zkusím originál :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Grafitové děvče za mě ne, ale Verum rozhodně ano a rozhodně v AJ :)

      Vymazat
  6. Páni to je knih. Nejvíc mě z nich láká Poldrak. Mám v plánu si tuhle sérii jednou koupit, ale to má u spousty knih no, ale Poldrak mě vážně láká...:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poldark je úúúžasný. Opravdu povedená série, která Tě jen tak bavit nepřestane ♥

      Vymazat
  7. Přečetla jsi toho hodně. :) A zároveň jsi mě nalákala na sérii After. ;-) A naopak odradila od Magisteria. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na sérii After jsem nalákat chtěla, ale odradit od Magisteria vůbec :D
      Magisterium je objektivně skvělé, ale subjektivně už moc ne :D

      Vymazat
  8. Taky jsem četla Verum a naprosto mě to šokovalo! Nemůžu se dočkat trojky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já budu číst trojku v AJ o jarňácích a neskutečně se na to těším ♥

      Vymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥