neděle 29. ledna 2017

SRDCOVKY 2016- první část

Ahooj! 
Všechny Vás vřele vítám u nového článku.
Stejně jako v předchozích článcích v této kategorii se budu věnovat tomu nejlepšímu z roku 2016. S tou změnou, že thrillery necháme být, ale přesuneme se ke knihám, které nemohu pojmenovat jinak než srdcové záležitosti.
Minulý rok byl na knihy naprosto dokonalý. Jak už jsem mnohokrát psala, našla jsem mnoho srdcových autorů a hlavně knihy, které Vám dnes chci představit 😊
No a málem bych zapomněla zmínit, že abychom nedělali zas až moc velké změny, rozdělím tento článek na dvě části, jinak by se z něho stal pravděpodobně jeden nekonečný.
P.S: Počítejte s tím, že to zdaleka není všechno. Toto jsou opravdu "jen" knihy.
P.S podruhé: Upozorňuji předem, že pro lidi s negativní reakcí na slova úžasná, dokonalá, srdcovka, apod. tento článek není vhodný.

Nocte.
Toto je jedna z knih, která mě dostala úplně nejvíce. A to mluvím hlavně o konci. Uvidíte tu minimálně ještě dvě, které mě svým koncem dostaly a abych pravdu řekla, není v mých silách z nich vybrat jednu, která byla koncem zdrcující nejvíc, protože všechny to jsou naprosté dokonalosti.
Nocte od Courtney Cole spadá právem pod YA literaturu. Z počátku se kniha zdá jako tuctovka s kapitolami v latině. Postupně jsme ale seznamování s čím dál většími zvraty, které nás na konci nechají sedět s otevřenou pusou a s černou dírou místo srdce.
To, jak příběh postupně graduje Vás dělá nedočkavějším čtenářem, který ten neskutečný text hltá bez přestávky. Jeho čtivost, síla, tajemnost... naprosto si Vás získá a Vy z jeho spárů nemáte možnost úniku.Tohle je kniha, která si mě opravdu získala a já ji mohu číst pořád dokola.
Asi sami víte, jak jsem se při každé zmínce o knize rozčilovala, jak nám nakladatelství CooBoo může dělat to, že ještě nevydalo druhý díl (až si knihu přečtete- je to Vaše povinnost, pochopíte. Ten konec je prostě strašný!). Když už jsem ztrácela naději a moje angličtina se připravovala, CooBoo před Vánoci zveřejnilo na FB příspěvek hádejte s čím!!!
Ano, druhý díl bude!! A to "už" v dubnu!!!!! 
Šílenosti si nevšímejte, popadněte tuhle knihu a čtěte!


Další kniha, která mě svým koncem naprosto, ale naprosto odrovnala je kniha od mé velice oblíbené autorky.
Jamie McGuire se spolčila s Teresou Mummert a zlomila mi jejich knihou Sladké nic srdce.
Vsadím se, že Vy budete další na řadě.
Sladké nic opět zpočátku vypadá jako tuctový románek, možná částmi až moc růžový. Poté ale je plný všeho, co vztahy nejen v dnešní době ničí. Autorky i přes romantický začátek z knihy neudělají klišé a palbu problému do stránek samozřejmě napálí.
Když už si myslíte, že větší šok už přijít nemůže, přijde zvrat. Když si myslíte, že je konec, zjistíte, že je teprve začátek.
Po dočtení je pomalu nemožné popsat o čem kniha je, aniž by jste neprozradili něco, za co by Vás čtenáři ukamenovali. 
Každopádně můj verdikt nad touto knihou: srdcovka a povinnost! 

Moře klidu byla kniha, od které jsem očekávala takový poklidný romantický příběh. S žádnými zvraty, možná lehčí zápletkou... No a asi víte, co se z toho vyklubalo: naprosto úžasný příběh.
Kniha o Nastyi, která se snaží zapomenout na minulost. Snaží se, aby nikdo její pravou tvář neznal. Proto se obléká jako dívky, které sama nesnáší a také přestala komunikovat. Nemluví. 
Nechce nikomu nic prozradit. Pomalu nevěří ani sama sobě, ale i přesto musí někdy slyšet svůj hlas. To ale jen tehdy, kdy ji nikdo nemůže slyšet. 
Po přestěhování ke své tetě- zdravotní sestřičce se snaží zapadnout na nové střední škole. To jde ovšem těžko, když jste oblečení do černých šatů (které jsou jako druhá kůže) a až smrtelně vysokých podpatků. No a aby toho nebylo málo, nemluvíte...
Opět kniha, která Vás strhne. 
Styl autorky je nejen velice čtivý, ale prostě.... dokonalý, úžasný... Myšlenky, které Nastyii patřily byly prostě neuvěřitelné. Bylo to vůbec poprvé, co jsem si do knihy lepila lepíky a opravdu dost často si nejen označené části při "procházce" kolem knihovny čtu.
Je ale pravda, že jedno se mi na knize nelíbilo. Konec.
Autorka byla úžasně rozjetá, ale ten konec mi prostě nesedl a vůbec do příběhu mi nezapadal. I přesto ale knihu můžu označit za skvost-->srdcovku, protože první 3/4 knihy je naprosto, ale naprosto úžasná a to mi nikdo nevymluví.


Od Jamie tu mám ještě jedno dílo, a to knihu Krásná katastrofa.
Nemusím doufám říkat, že Jamie to prostě umí? 
Je sice pravda, že tato kniha byla trošičku slabší (a někdy méně logičtější) než její ostatní knihy, ale pořád to má jednoduše návykový styl Jamie McGuire.
Tato kniha, dalo by se říci, je klasickou romanťárnou. Proto pokud nemáte rádi přeslazenost a nazýváte takovéto knihy jako klišé, tato není pro Vás.
Pokud jste ale milovníci romantiky a zamotaných vztahů, vstupte do světa Krásné katastrofy.
Upřímně, strašně se těším, až se pustím do druhého dílu, který je z pohledu Travise, jenž se nám právě do hlavní hrdinky "nevědomky" v postupu knihy zamilovává.
Pokud tedy máte chuť na nějakou tu romantiku a po pravdě řečeno i slaďárnu, toto je to pravé ořechové :)

Výsledek obrázku pro Krásná katastrofa

Nedej se od Rainbow Rowell.
Pokud mě sledujete delší dobu, víte, že R. Rowell je moje další srdcová záležitost.
Její knihy, především Eleanor a Park, si mě vždy naprosto získají, já se od nich nemohu odtrhnout a po dočtení na ně ještě dlouho myslím.
Překvapilo mě, když po dvou romantikách ze střední přišla s fantasy knihou. Bála jsem se, aby si nevzala moc velké sousto.... 
V žádném případě nevzala. Nečekala jsem to, ale kniha Nedej se má fantasy svět mě jak na míru ušitý a hrdiny, které si po prvních větách zamilujete.
Hodně lidí knihu nemá rádo jen kvůli tomu, že je to prý jak Harry Potter. Abych řekla pravdu, na tuhle větu jsem alergická, protože lidé tohoto zvláštního typu vidí Harryho Pottera úplně všude (že by další námět na článek). Prosím Vás, nemyslím každého fanouška HP. 
Každopádně tuhle knihu rozhodně považuji za velmi povedený fantasy román a Vám ji vřele doporučuji, protože za přečtení rozhodně stojí! 😊


Předposlední knihou je jedna z největších překvapení minulého roku- Můří deníky.
Knihu jsem kupovala za pár babek a čekala jsem od ní.... Čekala jsem do ní vlastně vůbec něco?
Důležité ale je, že mě nakonec smetla.

U této knihy já prostě nemám slov.
Nepopíšu Vám o čem kniha je. Nedokážu to. Nepopíšu ani moje pocity, mám v nich i já sama, ještě po několika měsících, zmatek.
Opravdu tato kniha ze školního prostředí a z prostředí mladých lidí je napsaná neuvěřitelným a nepopsatelným stylem, který způsobuje to, že se na světě nenajdou dva stejní lidé, kteří by měli stejný názor či stejné pocity a pochopení knihy. Prostě to není možné a za tím si stojím.



Především koncem roku jsem začala prosazovat autorku, která si mě svými knihami maximálně získala.
Pokud jste hádali Jennifer L. Armetrout, hádali jste správně.
Její knihy počínaje Navždy a věčně mě absolutně pohltily a nepustily.
Navždy a věčně je román opět z prostředí mladších lidí, ale zároveň v sobě nese velmi vážné téma. Téma v podobě temného dětství a vzpomínkami s tím spojené. Navždy a věčně je pecka už do první kapitoly a prostě... prostě si to musíte přečíst! 
Poměrně nedávno se mi do rukou dostala autorčina další kniha a to Seznam mrtvých. I když je toto dílo řazené do taktéž do Young adult literatury, tudíž se v knize objevuje romantika, má v sobě i prvky thrilleru. Prvky, které jsou zároveň hlavní linií příběhu- neznámý pachatel, který vraždí mladé dívky a také naše nejlepší nepřítelkyně minulost.
Knihu bych v klidu označila za překvapivou, strhující a celkově knihu, která za přečtení rozhodně stojí.
Už i v roce 2017 jsem stihla přečíst její další knihu a mohu oficiálně potvrdit, že Jennifer je zárukou dobré kvality 💗


Páni, divám se, že jsem se pořádně rozepsala 😅
Vy mi určitě napište, jestli jste nějakou z těchto knih četli
jaké jsou Vaše srdcové záležitosti z roku 2016.
Mějte se krásně! 💓
seabook04@gmail.com

18 komentářů:

  1. Moc jsem toho od Courtney nepřečetla, ale Nocte bylo z toho mála nejpovedenější. Ten konec mi doteď vrtá hlavou. Když jsem knihu dočetla, dostala jsem nutkání úmyslně vyhledat nějaké ty spoilery. A to jsem zásadně proti nim.
    Sladké nic mě mile překvapilo, i když pár bodíků musím strhnout za to, že jsem to hned po úvodu celé odhadla a ségra mi to tím svým pohledem "jak to můžeš vědět" jen potvrdila. Přesto je to asi moje nejoblíbenější knížka od Jamie. Já zase Krásnou katastrofu moc nemusím. Jak píšeš, prostě klišé. Naopak u Jennifer skoro jakékoliv klišoidní prvky toleruju, ne-li hltám. Seznam mrtvých se hodlám v nejbližší době přečíst. Doufám, že to bude stejně dobré jako Neohlížej se, které bylo snad ze všech stran dokonalé.
    Jednou si Moře klidu určitě přečtu. Jen mám strach, že se z toho pak nevzpamatuju. Mám takový dojem, že mě to emočně nathrne.
    Nedej se mám v merku. Eleanor a Park bylo opravdu nádherně napsané, originální a všechno. Přesto mi něco nesedlo a já nevím ani co. :D
    Můří deníky jsem viděla u jedné booktuberky a obálka mě přes všechnu chválu odradila. Navíc anotace mě vůbec nezaujala. :/
    Za mě asi nejlepší kniha minulého roku byla IEWU nebo Too Late. Colleen je ve všech ohledech moje nejoblíbenější autorka. I když její knihy nejsou dokonalé, vždycky se najdou ty příliš dramatické okamžiky, něco co knize ubere, čtou se jedna báseň a autorčin humor je k nezaplacení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S koncem v Nocte jsem na tom byla úplně stejně. Umírala jsem z toho, že nemám k dispozici další díl a po nějaké době jsem už pomalu ani nedoufala, že by druhý díl u nás mohl vyjít ❤
      Fakt si Sladké nic odhadla? Musím Ti říci, že to pro mě byl pořádný šok, protože jsem to absolutně nečekala.
      Jak pises, od Jennifer bych přečetla cokoliv. Ona prostě všechno dokáže napsat úžasně ❤
      Moře klidu je opravdu kniha, na kterou jen tak nezapomenes. Abych řekla pravdu, na knize mě dost vadí ten konec, který je prostě 😈, ale jinak je kniha ❤
      To, že mi u knihy něco vadí a ani nevím co je pocit, který mám v poslední době čím dal častěji 😁
      Muri deníky jsou opravdu neuvěřitelné. Nemohu Ti na 100℅ říci, že z nich budeš nadšená, ale ještě nad tím prosím popremyslej 😊
      Colleen mám moc ráda. Četla jsem od ní Život jedna báseň a to bylo úžasné. Bez naděje a Odvrácenou tvář lásky mám v knihovne, tak jsem zvědavá, kdy se k nim dostanu 😊

      Vymazat
  2. Pěkné knihy :) Seznam mrtvých je oprvadu kouzelný,ale já bych to ještě více zakomplikovala aby to nebyla klasická YA kniha :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkují 😊
      Určitě by se tím kniha nezkazila, ale i tak je úžasná 😊😁

      Vymazat
  3. Dnešní výběr přeci jen není úplně pro mě, ale přesto mě některé tituly lákají, konkrétně tedy Nocte a Seznam mrtvých. Ale mám tu tolik věcí k přečtení, že vůbec nevím, kdy se k tomu dostanu :)) Měj se krásně Luci :)
    PS Nádherné fotky, opět! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nedej se i Moře klidu se mi taky moc líbily. :) Naopak Nocte pro mě bylo zklamáním. Od Jennifer L. Armetrout bych si ráda přečetla další knihy a zrovna ty, co jsi vybrala vypadají opravdu dobře. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda, že Nocte pro tebe moc nee 😮
      Jennifer píše dokonale, určitě se po jejích knihách podívej ❤

      Vymazat
  5. Pěkné knihy, četla jsem jen Sladké nic a Moře klidu. Se Sladkým nic souhlasím :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ani jednu výše zmíněnou knihu jsem nečetla. Na slaďáky nejsem, ale knihu "Seznam mrtvých" už mám v to-read seznamu :)

    OdpovědětVymazat
  7. Zábavný a čtivý článek. Nocte si připisuji na svůj wishlist. :)Jsem ráda, že i někomu jinému se tak strašně líbilo Nedej se, protože jsem bohužel na tuhle knížku viděla spoustu negativních recenzí. Přitom Nedej se je taková blbost až to miluju :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkují moc 😊
      Nocte je úžasné, určitě se po něm podívej ❤
      Přesně! 😍

      Vymazat
  8. Moc pěkný článek :) Vždycky se ráda kouknu,které knížky jsou srdcovky :) Nocte na mě taky zapůsobilo, doteď mi vrtá hlavou ten konec :) A knížky od Jennifer L. Armentrout jsou taky skvělé :)

    OdpovědětVymazat
  9. Na Nocte se díky tobě chystám už delší dobu, pořád se mi ale nedostala do rukou, tak uvidíme :)
    Skvělý článek, měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥