pondělí 12. února 2018

KNIHODOJMY: Dívka na kusy

Jaké to je, být na kusy a nevěřit, že vás ještě něco dokáže slepit dohromady?
Věřte mi, že po přečtení této knihy to pocítíte na vlastní kůži.

Dívka na kusy je obrovským BUM! jak u nás v Česku, tak i v zahraničí. Je dokonce označována jako kniha roku 2017 pro mládež a vychvalována mnoha známými autory.
To je dost na to, aby člověk od knihy očekával příběh, na který jen tak nezapomene. Aby se mu příběh zapsal do srdce a možná i změnil pohled na svět.
Ti co tuto knihu četli už ví, že tato kniha přesně tohle očekávání čtenáři splní.


Jmenuji se Charlotte a jsem blázen.
Asi. Můj život je jedna velká špína. Doslova.
Sama pro sebe jsem odporná. Proč? Moje krev, kterou proudily litry alkoholu a drog, moje tělo, které bylo zneužíváno a jizvy, které mi pomáhaly od bolesti.
Nikdo nás nikdy nebude milovat. To mi řekla Blue. Moje spolužijící v blázinci. A něco na tom bude, když se nedokážeme milovat ani my samy.
Možná ohrnujete nad životem v blázinci nos, ale pro mě je to luxus. Po tom, co jsem okusila život na ulici je pro mě teplo, postel, jídlo a péče většinou nepříjemného personálu to nejlepší, co mě v životě potkalo.

Moje matka mě nenávidí (nebudeme si nalhávat, že tento pocit není oboustranný), moje nejlepší kamarádka je duší mrtvá a moji kamarádi... byli a jsou to opravdu kamarádi? Nevím, co si o svém životě myslet... Mám ještě naději na to, abych přestala přežívat a začala žít? 
Když se začínám v blázinci vzpamatovávat a zvykat si, přijde šok. Vyhodí mě. Na ulici. Zase. Prý se mám vrátit do běžného života. Se svou plechovou krabičkou, ve které mám vše, co mi pomůže od bolesti. Kdybych věděla, co vše mě čeká, plechové krabičky bych se zbavila hned na začátku toho celého svinstva.


Dívka na kusy je kniha, kterou budete nenávidět, milovat a doporučovat.
Skrývá neuvěřitelně silný příběh dívky a příběh samotného života ve své pravé podobě = nemilosrdné. Hlavní hrdinka není žádná dámička v rukavičkách, ale dívka, kterou život rozlámal na kusy a ona neví, jestli je správné se pokusit slepit nazpátek. V průběhu knihy získává další zkušenosti, které ji dělají jak slabší, tak po sléze silnější. Věřím, že drtivá většina čtenářů si ji svým způsobem zamiluje a bude jí fandit. Ne, aby našla pravou lásku, luxusní ubytování či výhru v loterii. Bude jí fandit, aby přežila.

Tuto knihu by si měl přečíst každý. Nehledě na věk, pohlaví, koníčky i zkušenosti.
Každému z nás dá kniha něco jiného. Jednomu varování, druhému pohled do hlavy osoby s tak těžkou životní situací a jinému sílu žít.
Dívka na kusy není růžová kniha. Nezobrazuje sebepoškozování a jeho následky růžově, jak tomu může být u jiných příběhů. Zobrazuje ho tak, jak zrádné ve skutečnosti je a jak jsou jeho následky ještě horší.
A díky tomu všem, kteří se s nim potkali, by mohla vlít sílu žít do žil.

Moc děkuji nakladatelství Omega a Knihy Dobrovský za poskytnutí recenzního výtisku! ♥
Pokud byste i vy chtěli zažít rozpad na kusy, klikněte zde

Četli jste tuto knihu? Je pro vás téma sebepoškozování atraktivní nebo ho považujete za zbytečné a tabu?
Mějte se krásně! ♥
seabook04@gmail.com

8 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze, se kterou naprosto souhlasím. Knihu jsem poměrně nedávno dočetla a zanechala ve mě mnoho emocí. Ještě pořád se přistihnu, jak o knize přemýšlím. A přesně jak říkáš, každý by si ji měl přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jéé, další nadšená recenze, která knihu vřele doporučuje. Posouvá se na mém seznamu stále výš a výš. Vynikající knihodojmy, Luci, díky za ně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkují moc! ♥
      Určitě se po ní mrkni. Tahle Tě opravdu dostane ♥

      Vymazat
  3. Skvělá recenze, tuhle knihu teď vidím všude, takže mě láká víc a víc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkují moc! Je to opravdu jeden z bestsellerů, který za to stojí ♥

      Vymazat
  4. Knihu jsem nečetla, ale přemýšlím o tom, že si ji pořídím, po tvé recenzi o tom přemýšlím sakra ještě víc. Achjo, ten TBR se nikdy nezkrátí...:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě nad tím zapřemýšlej, protože Dívku na kusy by si neměl nikdo ujít ♥

      Vymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥