neděle 5. listopadu 2017

📚 Nálož novinek ze Slovartu 📚

Ahooj! ☺
Všechny vás vítám u nového článku a dnes to bude další Povídačka rozbalovačka a myslím, že slovo MEGA (nebo spíš GIGA) ji vystihuje pravděpodobně nejlépe.
Přišel mi totiž obrovský čtyřkilový balíček z nakladatelství Slovart, který obsahoval pět nádherných knih, které Vám dnes představím a obzvlášť u jedné bych chtěla znát Váš názor.


A tou rovnou začnu. Kniha Dva od Jana Soudka.
Kniha mě hned na první pohled zaujala. Focení miluji a chtěla bych se v něm zlepšovat, protože dle mého jsou fotky jedno z nejdražších co máme. Vzpomínky, které zapomeneme, ale můžeme je vzít do ruky. Chci si za 30 let pamatovat, kde a s kým jsem strávila rok. Jestli jsem byla šťastná, smutná nebo zamilovaná. Vzpomínky jsou jedny z nejdražších věcí na světě a pokud je vyfotíme, už nebudou zapomenutelné.
Ale teď ke knize. Jana Saudka jsem do teď neznala. Někteří si asi klepou na čelo, ale ne, opravdu neznala. Neznala jsem jeho styl fotek a jeho...řekněme povahu.
Abych šla ale k věci. Pokud tohoto českého fotografa znáte a znáte jeho fotky, budete tušit na co narážím. Jeho fotky jsou totiž založené především na nahotě lidského těla. Na fotkách mi nahota nevadí, pokud je dobře zachycená. Pokud dává sledujícími jakýkoliv podmět k zamyšlení, k zaujetí, apod. Dobrý fotograf z absolutní nahoty nebo i milování dokáže vyždímat dechberoucí snímek, ale mezi tímto snímkem a pornografií je neskutečně tenká hranice. Ať se snažím, jak se snažím, jako amatér jsem se do zhruba poloviny snímků v této knize zamilovala a polovinu mám chuť z knihy silou vytrhnout. Neberte můj názor jako názor profesionála, ale jako normálního ,,laika", který jen miluje focení.
Kniha Dva se skládá právě z těchto fotografií doplněných textem, který je o životě samotného autora. Jsem na ni velice zvědavá, protože pokud bude text ve stylu fotografií, rozhodně se bude jednat minimálně o zajímavé dílo.
Rozhodně by mě zajímal váš názor. Co si o takových fotkách myslíte? Zde se můžete podívat na nějaké autorovi snímky- klik (většinu fotek z knihy tu ale nenajdete.)


Posuneme se od kontroverzních fotografií ke klasické literatuře a ke knize, na kterou jsem se neskutečně těšila, tak doufám, že mě "nezklame" jako Dva.
Něco víc od Patricka Nesse.
Kdokoliv, kdo četl nějakou knihu od Patricka potvrdí, že tento autor je jeden z literárních zázraků. Jeho originální náměty, nepředvídatelná zpracování a pointa příběhů si získávají miliony fanoušků po celém světě. Mladší i starší generace je z jeho knih maximálně nadšená. Něco víc má velice zajímavou anotaci- ono by to u Patricka jinak ani nešlo.
Z anotace vyvodíme, že hlavním hrdinou bude (u něho už klasicky) chlapec v dětském/dospívajícím věku. Ten se na začátku knihy topí a nakonec se vynoří živý a zdravý na břehu, i když si moc dobře pamatuje, jak se mu lebka roztříštila o skaliska. Neví kde se nachází, neví proč žije a neví...
Můžeme hovořit o nadpřirozenu, posmrtném životě, nebi nebo jen o další pasti Patricka Nesse?



Chlapec v pruhovaném pyžamu od Johna Boyna bude moje smrt. A to doslova.
Tato kniha sleduje dva malé chlapce během druhé světové války. Jeden z nich je Němec a druhý Žid v koncentračním táboře. Skamarádí se a denně si hrají. Co se ale stane, když se jim v hlavě probudí myšlenka na hru, která spočívá v tom, aby si prohodili role? Kniha by čtenářům měla předat nejen názor dítěte na brutality, které se v tomto období děly, ale bezpochyby i velice silný čtenářský zážitek.
U této knihy brečím pomalu už když ji držím v rukou, takže absolutně netuším, co budu dělat, až ji budu číst. Filmu i knize se vyhýbám šíleně dlouho. Týrání zvířat, lidí a všeho možného zvládám. U Saw obědvám a u V zajetí démonů uklízím pokoj, ale dejte mi do hororu/knihy dítě, kterému by se měl byť jen vlásek ohnout a já doslova šílím. Řvu, brečím a chytám histeráky. Takže si asi umíte představit, co se bude dít u čtení této knihy, protože jedno mi je už teď jasné: happy end se konat nebude.



Jako další novinku tu mám i Vlak v 6.41.
Tato kniha mi nehorázně připomínala knihu z Knižního Klubu (která je teď momentálně ve výprodeji) a nedávno byla všude vidět. Jedná se o knihu Čtenář z vlaku 6.47.
Každopádně tato malinká knížečka, jak dělaná na cesty do vlaku, má pojednávat o příběhu, který se odehrává během jediného dne:
Ona, vrací se z chvilkové "dovolené" u rodičů do role vynikající matky a manželky, on, její dávný milenec usedá vedle ní. Co se stane, když se dají do řeči? Dokáží společně zapomenout nebo vzpomenout?
Co mně velice zaujalo, je věk hlavních hrdinů. Oběma totiž táhne na padesát, což upřímně, není moc obvyklý věk, ale tím lépe to zní. Od knihy čekám oddychový román, ale nebráním se klidně i dramatu ☺


Poslední knihou v dnešním předlouhém článku je první thriller, který ze Slovartu snad mám. Určitě jste ho již někde zahlédli, jelikož vycházel v nedávném víru thrillerových podzimních novinek.
Dcera krále močálů od americké autorky Karen Dionne.
Až do teď jsem žila v tom, že od autorky u nás ještě nic nevyšlo, ale znáte ten pocit, když otevřete databázi knih a vyjede na Vás překvápko? Dnes to byla kniha, která autorce vyšla roku 2010 u BB Artu a upřímně, nezní vůbec špatně. Dojmy jsou sice rozporuplné, ale téma, kdy dochází na planetě voda je strašidelné a velice lákavé. Uvažuji, že se po ní mrknu a pokud byste vy chtěli také, jmenuje se Bod mrazu.
Ale její novinka Dcera krále močálu nemá téma o méně zajímavé. Kniha je označována jako psychologický thriller a má pojednávat o hlavní hrdince, kterou otec společně s její matkou věznil a nutil žít v močálech. Vyrůstala tam do doby, než byl dopaden a uvězněn. Teď je ale na svobodě a police ztratila stopu.
A hlavní hrdince dochází, že se bude muset do močálů vrátit.


Dnes jsme probrali opravdu mnoho knih a mnoho žánrů.
Pokud jste článek dočetli až do konce, určitě mi napište, jestli jste nějako knihu četli nebo jestli nějakou z nich máte v plánu ☺
Především by mě zajímal váš názor na Jana Saudka, protože jeho fotografie jsou minimálně neobvyklé.


Mockrát děkuji nakladatelství Slovart za zásobu čtiva :)
Knihy koupíte zde nebo se na konkrétní odkazy můžete přesměrovat kliknutím na jméno jakékoliv knihy :)
Mějte se krásně!
seabook04@gmail.com

10 komentářů:

  1. Hezké knihy, ale žádná z nich mě tentokrát nezaujala. Dívala jsem se na Dceru krále močálů, ale tentokrát ani ta... přitom takové knihy mám ráda. Každopádně musím podotknout, že mi tento článek přijde tak hezky nabitý radostí z knih! ^^

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělé knihy! Na většinu jsem slyšela jen samou chválu, tak doufám, že se ti budou líbit :)

    OdpovědětVymazat
  3. vetsinu knih znam od videni, Nesse mam na seznamu, ale zatim se k tomu moc nemam... tak at se hlavne knihy libi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkují moc! :)
      Určitě se na Nesse vrhni co nejdříve, je úžasný :)

      Vymazat
  4. O knize Dva jsem ještě neslyšela, ale s názorem na fotky souhlasím. Většina lidí mi říká, že fotím blbosti, ale pro mě jsou ty věci důležité a chci si na ně zanechat památku :)
    A ten thriller zní opravdu zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
  5. Koukám, že teď máš dost čtiva alespoň do Vánoc. :D Z tvé hromady mě osobně nejvíce láká Patrick Ness. Užij si čtení. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš naprostou pravdu :D
      Patrich Ness je úžasný, určitě o něm dej vědět Ježíškovi :)
      Děkují moc :)

      Vymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥