neděle 2. dubna 2017

KNIHODOJMY: Návrat na Moonlight Plains

Druhá světová válka přivedla mnoho lásky. 
Poté si ji ale vzala zpátky.

Návrat na Moonlight Plains je příběh, který si Vás již od první stránky získá.

Dvě časové roviny a každá má jedno společné- lásku a válku. Roviny se časem protnou, ale ještě než se tak stane, autorka se Vám zapíše příběhem lásky do srdce.
V přítomnosti sledujeme příběh mladé Australanky Sally Piperové, které umřel manžel a po téhle události se totálně zhroutila. Problémem ale je, že to trvá až moc dlouho. Konkrétně přes dva a půl roku.
V pečovatelském domě pro seniory se již nějakou dobu stýká se stařenkou Kitty Martinovou. Ta jí doporučí ples ve stylu 40.let, o kterém by se dal s jejím talentem napsat velmi populární článek. I přes počáteční váhání se Sally v šatech Kitty na ples vydává. Tam potkává nejen prvního muže, který ji od smrti manžela přitahuje, ale potká tam společně s ním tajemství, které by mohlo jak zbořit život hned několika rodinám, tak i znovu otevřít staré rány.


Staré rány nemají společnou jen válku a lásku, ale hlavně místo.
Australská farma Moonlight Plains, kam byla za druhé světové války tehdy mladá Kitty údajně před válkou (a před americkými atraktivními vojáky) odvezena a skrytá.
Paradoxem je, že Kitty válku našla před prahem.
Jednoho dne totiž uslyšela motor letadla, který mohl znamenat buďto bombardování Japonci nebo nehoda jakéhokoliv letadla. I přes to, že by tímhle mohla Japoncům vběhnout do náruče jako zajatec, jde důvod ukončení hluku motoru letadla hledat. A najde nejen svoji dospělost, která z ní smyje nálepku dítěte za jeden jediný den, ale i lásku, na kterou už nikdy i přes svoje modlitby nezapomene.
Najde dva americké piloty.

Tyto dvě časové linie se v průběhu prolínají. Odkrýváme tak díky tomu tajemství, která mě velice překvapovala a nečekala jsem, že by mohla až tak moc.

Ačkoliv je kniha zaměřená hlavně na lásku a životní osudy (a druhá světová válka zde nehraje roli kupříkladu jako u Srdce z kamene, kterou jsem nedávno četla), i tak to má autorka promyšlené do detailu. 
Prolínání dvou časových linií způsobuje i to, že lehce poznáváme život za války. Jak jsem psala, trochu jiným stylem než vyloženě bitvami, ale spíše životem mladé Australanky, která tak trochu hledá sama sebe.
Vidíme ji očima zamilovaných lidí. Bohužel se v tomto případě oči jednou zavřely a po otevření už svoji druhou polovičku nespatřily. To je příběhem Kitty, která je právě TA Australanka, která za 24 hodin dospěje a je rozhodnutá pomoci těm, kteří pro ni ve vzduchu, na pevnině i na moři ztrácí životy.

Přítomnost je zaměřená nejen na rodiny, jejichž kořeny do tohoto období sahají, ale i na zhroucenou mladou novinářku, která neví, co se životem. Její manžel je již dva a půl roku mrtvý a ona není schopná navázat nový vztah.

Přesvědčujeme se ale, že Moonlight Plains své kouzlo neztratilo, a právě o něm mladá Sally chce napsat článek. I když si to nechce přiznat, krom farmy ji zaujal hlavně vnuk Kitty- Luke, který se zdá být vším, co do teď hledala.



V knize se ukrývají příběhy, které jsou nejen plné utrpení a ztráty, ale hlavně toho, jak válka dokázala rozdělit a jak je pravá láska silná.
Hlavní hrdinové Vám od prvního okamžiku přirostou k srdci. Obrečíte jejich těžké chvíle a plně se do jejich příběhů vžijete. Kolikrát jsem u knihy seděla s otevřenou pusou, prázdnem v srdci či naopak se moje srdce tetelilo blahem.
Druhá světová válka tu hraje roli lásky, která v ní vzkvétala. Přímo uprostřed bojů se neocitáme a to pro mě bylo osobně poprvé. Nemohu ale říci, že by se to nepovedlo. To v žádném případě, protože tento příběh se mi zapsal do srdce.

Autorčin čtivý styl psaní Vás popadne a nepustí. Každá kapitola končí otevřeně a Vy musíte číst dál a dál. Barbara je opravdu mistrem svého řemesla a napsala úžasný román, který v sobě skrývá dávná tajemství.
Zároveň vidíme i to, jak moc je život nefér. Jak málo by stačilo a bylo vše jinak.
Pro mě je Návrat na Moonlight Plains příběh, který vystihuje jednu z mnoha stran lásky.

HODNOCENÍ: 
95%

Tímto bych chtěla moc poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutí úžasného čtenářského zážitku :)
Knihu koupíte např. zde :)

-----------------------------------------------------------------

autor: Barbara Hannay
žánr: válečné lovestory
nakladatelství: Baronet
počet stran: 376
orig. název: Moonlight Plains (2014)
rok vydání 2017
ISBN: 978-80-269-0577-6

6 komentářů:

  1. Mám ráda prolínání časů a historické romány. A podle tvé recenze to tahle kniha přesně splňuje. Ještě jsem o ní neslyšela, ale rozhodně se po ní budu muset podívat, protože vypadá úžasně.

    OdpovědětVymazat
  2. Já moc na romantiku nejsem, ale tato kniha vypadá fakt dobře. Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobře napsáno. Podle recenze soudím, že by se mi to mohlo snad i líbit. Ach jo :) můj nekonečný seznam je poslední dobou nějaký rozpínavý, budu už konečně muset pořídit tu průkazku do knihovny...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkují moc :)
      Tahle za přečtení vážně stojí :)

      Vymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥