středa 22. března 2017

KNIHODOJMY: Třpytný dvůr

Výsledek obrázku pro třpytný dvůrautor: Richelle Mead
žánr: Young Adult
nakladatelství: Domino
díl v sérii: I.
série: Třpytný dvůr
počet stran: 480
orig. název: The Glittering Court
rok vydání: 2016
rok vydání orig.: 2016
překlad: Jan Netolička
vazba knihy: brožovaná
ISBN: 978-80-7498-177-7

ANOTACE:
Třpytný dvůr: škola a zároveň výnosný podnik. Přicházejí sem chudé dívky z celého Osfridu, aby se zdokonalily ve finesách společenského chování. Jedině tak budou moci uzavřít sňatek s bohatým a mocným mužem z Adorie, Nového světa.
Hraběnka Adelaide se tomuto pravidlu vymyká, ta už díky svému původu vybrané způsoby ovládá. Přesto přichází do Třpytného dvora přestrojená za služku, aby později mohla v Adorii začít nový život. Daří se jí utajit svou identitu před všemi, jen ne před okouzlujícím Cedrikem Thornem, synem bohatého majitele Třpytného dvora.
Když Adelaide zjistí, že také Cedric skrývá velmi nebezpečné tajemství, společně vymyslí plán, jak z jejího podvodu vytěžit maximum. Komplikace na sebe ale nenechají dlouho čekat – nejprve je třeba překonat zrádné moře mezi Osfridem a Adorií, kde pak Adelaide padne do oka budoucímu guvernérovi. A jako by to všechno nestačilo, mezi Adelaide a Cedrikem to pořádně jiskří – a pokud toto jiskření přeroste v plamen, hrozí Třpytnému dvoru skandál a oni dva budou vyhnáni do divoké nezmapované země...


MŮJ NÁZOR:
Moje role hraběnky právě končí. Sbohem babičko, teď jsem Adelaide.
Pro někoho možná nepochopitelné vzdát se života hraběnky, ale pro mě vysvobození. Naplánovaná svatba byla poslední kapka k tomu, aby hrnec přetekl, a tak při příležitosti balím kufry a vyjíždím do světa, který jsem nikdy pořádně nepoznala.
Abych byla přesná, tak mířím do Třpytného dvora- bohatý podnik a škola v jednom. Abych Vám to vysvětlila- nějaké kolonie ještě nejsou tolik vyspělé. Jedna z nevyspělostí je, že jim chybí šlechta a ženy, které se jako šlechtičny chovají. K tomu, aby se to změnilo slouží Třpytný dvůr.
Ten dává možnost luxusu chudým dívkám z Osfridu. Dává jim možnost uniknout práci.
Mně dal možnost svobody.

Ve Třpytném dvoře se tyto dívky učí vznešenému chování.  Učí se být opakem toho, co byly. Až na mě.
Já se snažím o přetvářku. Nesmí nikdo poznat, že jsem hraběnka. Ještě k tomu TA hledaná hraběnka, na kterou je vypsána vysoká odměna. 
Nebylo by o ale moje nové já, abych nespadla do nějakého problému. Nikdy jsem pořádně zamilovaná nebyla. Samozřejmě první polibky jsem prožila, ale nikdy to nebyla pořádná láska. Když potkávám Cedrika Thorna, bojím se, že jsem svou lásku našla. A proč se bojím?
Cedrik je syn ředitele celého podniku a věřte, že kdyby se o mé náklonnosti někdo dozvěděl, nevedlo by to jen k velkému skandálu, ale i k mému i Cedrikovému odnětí svobody a luxusu.



Autorka mé milované Vampýrské akademie si pro nás v prvním díle série Třpytný dvůr připravila mnoho překvapení.
První nastálo hned, co se rozneslo, že v knize nenajdeme žádné fantasy. A to myslím opravdu žádné. Strachovala jsem se, aby si Richelle tímto nešlápla na rozvázanou tkaničku, ale strachovala jsem se opravdu zbytečně. Ať napíše, co napíše, vždy je to skvělé.
Svět, kdy smíchala tak trochu současnost s minulostí Vás vtáhne. Chcete se dozvědět víc a víc. Ženské čtenářstvo bude vzdychat při popisu krásných šatů, drahých šperků a samozřejmě při popisu nádherného Cedrika.

Cedrik je postava, která mě přirostla k srdci. Adelaide byla taky fajn, ale na Cedrika jednoduše neměla. To, jak Cedrik bojoval a co vše byl pro lásku ochoten udělat bylo opravdu obdivuhodné. Adelaide na tom byla nakonec stejně a z knihy jste cítili lásku, strach a zoufalství dohromady.
S knihou jsem měla ale jeden, dalo by se říci, problém, který způsobuje to, že nevím, jak Vám mám knihu podat a představit.
Nevím, co to do Richelle vjelo, ale připadalo mi, jakoby pořád někam spěchala. Za těch 480 stran stihla projet neskutečně moc událostí a několik let v takové rychlosti, že by ji nedohnal ani rychlík.


Richelle se věnovala jen hlavním bodům příběhu a i ty proletěla rychlostí blesku. Pak mi připadalo, že je v knize pomalu celá série a já nevím, jak mám knihu představit, jak ji hodnotit, protože se opravdu cítím, jako bych přečetla minimálně dva díly. Bylo toho prostě hrozně moc. Než jste se vzpamatovali z jednoho přesunu, v další kapitole už jste byly o pár měsíců dál. To byl důvod, proč jsem se do knihy pořádně nezačetla: než jsem stihla emocionálně zpracovat jeden zvrat, přišel další, a tak jsem ,aniž bych si to uvědomila, emoce přestala vnímat úplně a prostě jsem "jen" četla. Je to jako když Vám někdo vypráví příběh, který Vás absolutně nezajímá, ale Vy prostě nemáte srdce to danému človíčkovi říci, a tak jen přikyvujete a říkáte hmm... Takto nějak jsem se cítila při čtení. Zaseknutá na hmm... a čas na opravu nebyl.

Jak už jsem řekla, bylo toho prostě strašně moc.

Richelle sice měla vše perfektně promyšlené, ale vzala to hrozně rychle a tak moc se těšila, až udělá další zvrat, že zapomněla sama prožívat ten, co právě píše.
Až na tohle bylo vše opravdu precizní. Šlo vidět, že si s každým detailem dala práci, ale to je možná zároveň i ten problém. Chyběly tomu emoce, což jsem u Richelle opravdu ještě nezažila. Doufám, že v druhém dílu zpomalí a svoje emoce znovu najde, protože v textu chyběly. Nebyla to TA Richelle, u které jsem plakala, smála a vztekala se dohromady.
I přesto je ale Třpytný dvůr skvělý příběh. Promyšlený a chytlavý natolik, aby jste si ho po dočtení hned chtěli přečíst znovu.
Skrývá se v něm mnoho tajemství a já doufám, že v druhém dílu, který bude pojednávat o poměrně tajemné dívce taktéž ze Třpytného dvora, nám autorka dá stejnou dávku napětí, zvratů a jejího skvělého stylu, avšak v pomalejším tempu :)


Hodnocení:
75%

Tímto bych chtěla mockrát poděkovat knižnímu e-shopu MegaKnihy.cz za poskytnutí recenzního výtisku :)
Knihu koupíte např. zde :)

Co Vy a autorka Richelle Mead?
Jak u Vás dopadl Třpytný dvůr?
Mějte se hezky! :)

seabook04@gmail.com

4 komentáře:

  1. Knihu jsem zaregistrovala jen proto, že pravidelně sleduji ediční plány mých oblíbených domiňáků. Autorka mě ale neláká, připadám si na ní už zkrátka stará, ale věřím, že být mi méně, možná by mě zaujala :)
    To ale vůbec nic nemění na tom, že jsi pro nás sepsala další skvělé knihodojmy :)
    Navíc tvé fotky jsou vážně povedené :)
    Měj se moc krásně, Lucí

    OdpovědětVymazat
  2. Richelle je bozi. I kdyz uz jsem vekove trochu mimo jeji zaber, stejne jeji knizky porad hltam horem dolem :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥