úterý 15. listopadu 2016

KNIHODOJMY: SKORO SMĚŠNÁ STORY

autor: Ned Vizzini
žánr: YA/ román
nakladatelství: Větrné Mlýny
počet stran: 432
orig. název: It's Kind of a Funny Story
rok vydání: 2015
rok vydání orig.: 2006
překlad: Markéta Polochová
vazba knihy: brožovaná
ISBN: 978-80-7443-089-3

ANOTACE:
Patnáctiletý Craig Gilner je v koncích, na vysněné škole dosahuje jen průměrných výsledků, nezvládá tempo výuky, nezvládá život. Večery tráví poflakováním se svým nejlepším kamarádem a kolotoč povinností a útěků v něm vyvolává deprese. Se vším se rozhodne skoncovat skokem z brooklynského mostu… Autobiograficky laděný román Neda Vizziniho s humorem popisuje, jak vypadá běžný život na psychiatrickém oddělení, zároveň je vážnou sondou do depresí stižené mysli. 

MŮJ NÁZOR:
Jmenuji se Craig Gilner.
Je mi patnáct let a zamotal jsem se do něčeho, z čeho není úniku- deprese.
Ale vezmeme to hned od začátku: odmalička jsem byl kluk, který rád kreslil. Avšak ne žádné sluníčka, mráčky, domečky, kytičky, apod., ale mapy. Mapami jsem žil a nakreslil jich několik tisíc. Celkově moje dětství bylo úžasné. Milující rodiče a následně i mladší sestra mi do života vkládali každodenní radost a pocit štěstí. 
Pak ale přišel cíl, kterého jsem chtěl za každou cenu dosáhnout.

Škola. 
Škola, do které chodí jen ty nejchytřejší děcka z celého státu. Nejprestižnější škola, na kterou jsem podal přihlášku. Musel jsem se několik hodin denně připravovat na přijímačky. Zavrhl jsem díky tomu svou rodinu, mapy a jediné co mi "zbylo" byl můj kamarád Aaron, který se samou náhodou hlásil na stejnou školu. Aaron se ale vůbec neučil ba naopak, celodenně se poflakoval, hulil trávu a na učebnici se ani nepodíval (ne, že bych až na poslední bod nic z toho nedělal...).
Důležité ale je, že jsem se na školu dostal. Myslel jsem si, že teď nastává moje nejlepší období života. Najdu si holku, budu pilně studovat, budu mít nejlepší výsledky na škole,.... a nakonec do dopadlo tak, že jsem dostal depresi.


Na knihu Skoro směšná story jsem se opravdu těšila.
V poslední době moje psychika není úplně nejlepší, a tak jsem chtěla zjistit, jaké je mít doopravdy depresi a mít pocit bezmocnosti. A tato kniha mi jednoznačně odpovědi dala.
Kniha je psaná opravdu skvělým stylem, který netuším, jak mám popsat. Lehký text, který je vyprávěn puberťákem a tak to i vypadá? Asi takhle. Nechápejte mě ale špatně, nemyslím tím, že je text plný nespisovné češtiny, sprostý a skoro až nečitelný. To v žádném případě. 
Je to styl, který stejné věkové kategorii sedne jako na míru a vyšší věkové kategorii připomene jejich dřívější mluvu a přitom všechny dokonale okouzlí.


To, že je kniha vyprávěna z první osoby- Craigem, dodává příběhu větší šťávu a přísun emocí. Craig má totiž prostor na to, aby svoje pocity popsal sám a do detailu. To jsem na příběhu milovala. Jeho Kotvy, Chapadla, apod. Do teď mám pocit, jakoby jméno Ned Vizzini vůbec nic na obálce neznamenalo, protože příběh pro mě vyprávěl Craig Gilner. Je to zvláštní a ještě nikdy se mi to nestalo... Každopádně by se dalo říci, že Craig je samotný pan autor, jelikož pan autor (Ned Vizziny) taktéž strávil 5 dní v psychiatrické léčebně a právě to ho inspirovalo k napsání tohoto autobiografickému románu.


Avšak moje období, které zaručuje, že se do sebelepší knihy nedostanu a neužiju si ji tak, jak bych jindy ano opět nezklamalo a z knihy jsem si bohužel ten nabízený úžasný čtenářský zážitek neodnesla.
Abych řekla pravdu, pořád ještě nevím, jaký názor na knihu pořádně mám. Nemohu říci, že mě zklamala, to v žádném případě, ale nemohu ani říci, že by mě překvapila. Byla to fajn kniha s dokonalými myšlenkami a v hlavě mi bude ležet ještě hodně dlouho, ale jak už jsem řekla, není to chyba knihy, ale mě 😢


Proto Vám, kteří Skoro směšnou story ještě nečetli, rozhodně doporučuji to napravit..
Knihu si zaručeně vychutnáte a každá postava Vám nějakým způsobem přiroste k srdci. Ať je to zmatený Craig, divoká Nia či random pacient v psychiatrické léčebně. Každá postava je totiž stejně jako příběh na první pohled obyčejná, ale po chvilce zjistíte, že má smysl. A to je to, co jsem na knize a postavách milovala. 
I když jste tápali, tak jste věděli, že příběh má svůj smysl...💔
P.S: Samozřejmě mám v plánu i film, který byl podle této knihy natočen (v češtině Něco jako komedie), tak snad mě filmové zpracování nezklame 😊


HODNOCENÍ:

79%


Tímto chci moc poděkovat nakladatelství Větrné Mlýny za poskytnutí recenzního výtisku :)
Knihu koupíte např. zde :)

Co vy a tato kniha?
Znáte, četli jste nebo se teprve chystáte?

Mějte se krásně 💜
seabook04@gmail.com

8 komentářů:

  1. Pěkná recenze. Knihu stále zvažuji, ale s mým nekonečným seznamem věcí k přečtení ví Bůh, jestli na ni skutečně dojde :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to strašně zajímavě a já se fakt ráda babrám v psychice hrdinů, takže si to možná ještě připíšu na seznam k Vánocům :D

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem zvědavá, co řekneš na film, pokud se k němu budeš vyjadřovat. Viděla jsem ho s krátkým odstupem po přečtení knihy a musím říct, že se mi líbil možná i víc než kniha. Herecké obsazení i scénář se vážně povedlo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě o něm bude zmínka ve Filmovém večeru, který opět už dlouho nebyl, ale asi bude chvilku trvat, než se k němu dostanu :D Na filmy mě totiž moc neužije :D

      Vymazat
  4. Já jsem hrozně na knihu zvědavá a pak i na film, tak snad se k nim brzy dostanu :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥