neděle 9. října 2016

KNIHODOJMY: NAVŽDY A VĚČNĚ

autor: Jennifer L. Armentrout
žánr: YA román
nakladatelství: Baronet
počet stran: cca 500
orig. název: The Problem with Forever
rok vydání: 2016
rok vydání orig.: 2016
vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-269-0448-9

ANOTACE:
Pro někoho může být mlčenlivost zbraní. Pro Mallory „Myšku“ Dodgeovou představuje štít. Naučila se, že nejlepším způsobem, jak přežít, je neříkat nic. Přestože od její noční můry uplynuly už čtyři roky, dělá si starosti, že svůj strach nikdy nepřekoná.

Po letech domácího vyučování adoptivními rodiči se musí Mallory postavit čelem k tomu, že maturitní ročník stráví na veřejné střední škole. V hlavě se jí odehrávaly všelijaké děsivé scénáře, nikdy se jí však ani nesnilo o tom, že hned první den ve škole narazí na Ridera Starka, svého kamaráda a ochránce, kterého neviděla už od dětství.

Netrvá dlouho a Mallory si uvědomí, že pouto, jež kdysi s Riderem sdílela, nezesláblo. Naopak, čím víc se jejich vztah prohlubuje, tím víc vychází najevo, že dívka není jediná, kdo zápasí s minulostí. Když se Riderův život vymkne kontrole, Mallory se musí rozhodnout, jestli zůstane mlčet, nebo promluví. Kvůli lidem, které miluje, a kvůli vlastní budoucnosti musí pravda vyjít najevo.


MŮJ NÁZOR:
Jmenuji se Mallory Dodgeová.
Žiji s adoptivními rodiči v obrovském moderním domě a můj momentální život je pravý opak mé hrůzné minulosti.
Z minulosti mi nezůstaly jen strašlivé vzpomínky, které se moji rodiče a následně i psychiatr snažili "odstranit", ale i strach vydat jakýkoliv zvuk. Za to, že jsem byť jen špitla, jsem v minulosti byla tvrdě potrestána... A proto radši nemluvím vůbec. Vím, že tím dělám rodičům starostí, ale doopravdy se snažím.
Nechci je zklamat.

Vím, že asi nikdy nebudu dokonalá jako oni a nikdy nebudu studovat a dělat to, co oni a to, co měla dělat jejich dcera, která zemřela až moc mladá- medicínu.
Nejen rodiče chtějí, abych se posunula dál. Chci to i já. Proto jsem se rozhodla nastoupit na střední školu. Asi určitě to bude peklo, ale určitě ne větší jak to, co jsem si prožila. Bojím se ale, že se mi stane něco, čemu se snažím zabránit všemi silami. 
Začnu vzpomínat.
Každopádně mezi těmi hrůznými vzpomínkami, tmou, je i pár paprsků světla.
Ten, co mi říkal Myško. 
Rider.


Jennifer L. Armentrout- autorka světoznámá, uznávaná za své romance a lámačka mnoha dívčích srdcích. Po dočtení této knihy má na kontě i to moje.
V edičním plánu Baronetu na mě jednoho krásného dne vyskočila právě kniha Navždy a věčně. Anotací jsem číst nemusela, prostě jsem věděla, že ji potřebuji. Něco mě k ní táhlo.
Čekala jsem od ní opravdu hodně, ale nakonec jsem dostala mnohem víc...


Je těžké popsat o čem kniha je. Nechci Vás totiž připravit o šok(y) a překvapení, které na Vás číhají od první do poslední věty.
Moc tomu ani nepřispívá fakt, že autorka se s Vámi nemaže. Minulost hlavní hrdinky hraje v knize zásadní roli, ale nezdržuje se nudnými detaily, jde rovnou na věc a doslova Vám to flusne do obličeje.
I když je samotný první zvrat napsán v anotaci (nečtěte ji prosím), nechci Vám ho tady psát i já, protože když jsem já sama knihu četla a na nějaké cca 28 stránce jsem se ke (zdaleka ne prvnímu) zvratu dostala, seděla jsem nad knihou a říkala si: Kurňa! Jsem na 28 stránce a jsem z knihy naprosto mimo a emočně vyždímaná. Co mě čeká těch zbylých 470?

Výsledek obrázku

Nikdy se mi nestalo, že bych po "pitomých" 28 stranách byla naprosto zažraná do příběhu, ale tady? Tady mi připadalo, jako kdybych si s Mallory prožila celý život a celkově, jako kdybych byla Mallory já sama.
S hlavní hrdinkou mám společného opravdu málo, a tak jsem byla vyjevená, jak je toto možné. Po chvíli jsem došla k rozhodnutí: autorčin styl. 
Když knihu Navždy a věčně čtete, nejste "jen" její čtenář. Není zde žádný hlavní hrdina. Hlavním hrdinou jste vy.
Příběh Mallory a Ridera nejde popsat jinak než zdrcující či tragický.
Kniha potvrzuje jen to, že šrámy na těle se časem sami zahojí, ale šrámy na duši se sami jen tak nezahojí.



Na závěr?
Kniha, která srazí na kolena davy lidí. 
Kniha, která Vám ukáže, co to doopravdy je zlomené srdce a co znamená slovo náhoda.
Kniha, kterou nebudete chtít dát při čtení/ po dočtení z ruky.
Kniha, která Vám něco dá, ale zároveň si něco z Vás na oplátku vezme.
Navždy a věčně

Výsledek obrázku pro the problem with forever art

HODNOCENÍ:
100%

Tímto chci moc poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutí recenzního výtisku :)
Knihu koupíte např. zde :)

Co VY a tato autorka?
Doufám, že jsem Vás aspoň trochu na tuto
 dokonalou záležitost nalákala a 
MĚJTE SE HEZKY :)
seabook04@gmail.com

6 komentářů:

  1. Kniha mě hrozně láká a po Tvé recenzi ještě víc.. Sakra, musím si jí pořídit! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Hrozně se mi líbí obálka a vypadá to že kniha bude uvnitř stejně úžasná jako navenek :)

    OdpovědětVymazat
  3. Na tuhle knihu jsem hrozně zvědavá, snad se k ní taky někdy dostanu :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥