neděle 25. září 2016

RECENZE: KOUZELNÝ NÁRAMEK

Výsledek obrázku pro kouzelný náramek violaautor: Viola Shipmanová
žánr: román
nakladatelství: Leda
počet stran: 424
orig. název: The Charm Bracelet
rok vydání: 2016
rok vydání orig.: 2016
vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-7335-443-5

ANOTACE:
Díky rodinnému šperku si tři ženy jasněji uvědomí, že na rodině velmi záleží.
Příběhy ukryté v přívěscích změní jejich pohled na život a ony najdou novou chuť ho žít. Lolly dostávala od své matky ke každým narozeninám jedno kouzlo spolu s připomínkou, jak důležité jsou rodinné vzpomínky.
Teď je Lolly sedmdesát let, zhoršuje se jí paměť, a tak si uvědomí, že jí nezbývá moc času na to, aby obnovila vztah se svou dcerou a s vnučkou, protože obě byly stále příliš zaměstnané, než aby si našly chvilku na ni a na její rodinné historky.
Když ale Lollyině dceři Arden kdosi nečekaně zavolá a vyjádří obavu o její matku, vypraví se Arden za ní a vezme s sebou i svou dceru (a Lollyinu vnučku) Lauren. Lolly jim pak vypráví příběhy spojené s jednotlivými přívěsky na náramku – a všechny tři si znovu najdou cestu k sobě navzájem a také radost, naději a lásku.
Kouzelný náramek je dárek, který budete žárlivě střežit ještě dlouho poté, co dočtete poslední stránku.

MŮJ NÁZOR:
Jmenuji se Lolly.
Ve městě (a jak jinak než i ve světě) jsem známá jako Dolly- krásná žena ve flitrových růžových šatech, která jednou za hodinu dělá před krámkem s cukrovinkami hudební (a nezapomenutelné) vystoupení a po něm jde samozřejmě všechny cukrovinky prodávat. 
Dodnes tuto práci napříč svým sedmdesátým věkem miluji a nikdy tomu nebude jinak. 
Stejně tak jsem známa i jako non-stop šťastná žena, ale jen málo kdy ví, že tomu tak vždy nebylo.
Nikdo neví, jaké příběhy ukrývají přívěšky na mém náramku.

Jmenuji se Lauren.
Kde bych asi tak začala? Začnu asi u své matky.
S mamkou jsme velmi odlišné. Vlastně je to ale mnohem složitější.
Věřím, že někde hluboko je v mamce schovaná mladá, krásná, bezstarostná a hlavně šťastná žena. Jenže realita je pravý opak. Pracuje od rána do večera a ... vlastně jen pracuje. Od babičky vím, že už odmalička byla její pravý opak, ale po rozvodu a získání práce v časopisu Paparazzi se stala práce její drogou. Bohužel ani to, jí ale nedělá šťastnou.
Když nad tím tak přemýšlím, ještě nikdy jsem ji doopravdy šťastnou a odvázanou neviděla. I když spolu někam jdeme, telefon drží v ruce v očekávání e-mailu...
Momentálně neskáču radostí ani já.
Uvědomila jsem si, že studium obchodu pro mě, člověka, který miluje malování a umění, opravdu nic není. Jenže můj sen v podobě umělecké školy sfoukne milion důvodů za sekundu. Hlavní je ale samozřejmě moje mamka. 


Přeskočíme ale toto téma a vrhneme se na mou nejoblíbenější osobu: babičku.
Tu jsem neviděla už roky. Pokaždé, když k ní jedeme do srubu u jezera (kde moje mamka vyrůstala) na návštěvu, vidím na mamce znechucený výraz. Znechucený výraz vlastně nasadí pokaždé, když se jí zeptám na její dětství. Na to, jak vyrůstala a celkově toho o sobě víme strašně málo.
Natož moje babička je zároveň i moje nejlepší a nejbláznivější kamarádka! Jednou za čas mně na kolej a mamce do práce posílá přívěšek. Další přívěšek, který má své moudro a který patří na náramek, který mi dala, když jsem byla malá. Ona má samozřejmě stejný. Samozřejmě ho má i mamka, ale myslím, že všem dojde, že ho nenosí. Přece by nenosila takovou pubertální věc....Každopádně po asi sto letech konečně mamku přemluvím, aby jsme za babičkou aspoň na pár dní zajeli. To ovšem ještě netušíme, že tahle návštěva poznamená nás všechny.
NEPOPSATELNÉ. EXCELENTNÍ. 
Jinak tato kniha opravdu popsat nejde.
Budete plakat, budete se smát. Emoce Vám nedají na jedinou větu pauzu a vy se budete rozplývat nad úžasným jazykem, kterým je tato kniha napsána.
Úžasnost této knihy slovy jednoduše popsat nejde. Zkusím Vás ale aspoň trochu přimět, aby jste tento čtenářský zážitek chtěli prožít také.


Když mi knihu Kouzelný náramek nakladatelství Leda nabídlo, váhala jsem. Sama jsem ani nevěděla pravý důvod, ale něco mi prostě říkalo: ,,Toto neber..."
Přiznám se- nakonec mě přemluvila obálka, která je v reálu naprosto nádherná a celkově grafické zpracování je taktéž velice povedená. Co jsem ale opravdu nečekala bylo, že obsah strčí grafické zpracování levou zadní do kapsy.


Tohle si jednoduše musíte přečíst.
Jak jen to popsat? Silný příběh na lehkém textu?
Lehkém myslím ve smyslu čtivosti a až neuvěřitelně sympatickému a takovému hřejivému stylu psaní. A smysl silného příběhu? Oprava: silných příběhu?

Nejen že knihu sledujeme ze tří pohledů- tří generací (Lolly, Arden, Lauren), ale díky přívěškům se dostáváme do minulosti a sledujeme ne vždy šťastně životy generací před námi.


Kniha se mi zaryla hluboko do srdce a můj pohled na svět velmi změnila. Kdybych knihu četla půl roku zpátky, změní mě kompletně.
Krátké hodnocení na zadní straně obalu má naprostou pravdu- budete plakat, budete se smát, budete hltat každé písmeno co na straně najdete a po dočtení budete chtít číst knihu znova.

Co mě po dočtení maximálně zaskočilo byl fakt, že pod pseudonymem Violet Shipmanová se skrývá chlap. Už při čtení jsem si říkala, že takto citlivou knihu musí psát snad sám anděl a nakonec zjistím, že toto psal muž? Autorovi se budu denně klanět, protože si to jednoduše za takto zdrcující a emočně nabytí příběh zaslouží.

Tento příběh inspirovaný skutečnými událostmi mě nejen emočně naplnil a pak vyždímal, ale přiměl mě i k tomu, abych si i já na své nápěstí dennodenně nosila svůj život.



HODNOCENÍ:

100%


Tímto chci moc poděkovat nakladatelství Leda za poskytnutí tohoto úžasného čtenářského zážitku :)
Knihu si můžete pořídit např. zde :)



Četli jste Kouzelný náramek?
Nalákala jsem Vás aspoň trochu?
Mějte se hezky! :)

seabook04@gmail.com

12 komentářů:

  1. Váhala jsem jestli si ji mám koupit, ale nakonec si ji asi opravdu koupím. Jsem hodně zvědavá jestli se mi bude líbit stejně jako tobě. Skvělá recenze a jo přesně tak, nalákala si mě na ní. :D
    Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! :)
      Určitě si ji přečti! Budeš nadšená! :)

      Vymazat
  2. Úžasná recenzia! Už toľko ľudí vychvaľuje túto knihu a ja stále len otáľam a neviem sa ku nej dokopať! Už by bolo na čase. :)
    Maj sa nádherne a peknú nedeľu prajem! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc!! :)
      Musíš se po ní podívat! Opravdu za to stojí! :)

      Vymazat
  3. Na tuhle knihu se teď objevuje jedna kladná recenze za druhou, ale já si nemůžu pomoct a nějak mě stále neláká :D Ale tak uvidím, třeba jednou se k ní dostanu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A oprávněně! :)
      Doufám, že se k ní jednou dostaneš, protože ona je fakt úúúžasná! :)

      Vymazat
  4. Super recenze :-) Kniha mě hodně láká :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkná recenze doplněná úžasnými fotkami :) Kniha mě hodně láká :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥