čtvrtek 31. března 2016

RECENZE: Stmívání

autor: Stephenie Mayerová
žánr: Román/ Fantasy
nakladatelství: Egmont
počet stran: 408
série: Stmívání
díl v sérii: I.
orig. název: Twilight
rok vydání: 2005
rok vydání orig.: 2005
překlad: Markéta Demlová
vazba knihy: brožovaná
ISBN: 80-252-0266-6

ANOTACE:
První kniha série Stmívání.
Isabella Swan se stěhuje do Forks, městečka ve státě Washington, kde neustále prší.

Zdá se jí, že na světě neexistuje nudnější a beznadějnější místo – až dokud nepotká tajuplného a přitažlivého Edwarda Cullena, který doslova obrátí její život vzhůru nohama.
Do Isabellina příjezdu Edward úspěšně tajil před obyvateli městečka svou upírskou osobnost. Ale nikdo není v bezpečí, zvláště Isabella, člověk, který je Edwardovi nejdražší.
Oba mladí lidé jsou k sobě vázáni silným citovým poutem.
Zvítězí milostný cit, nebo hrůzné temné pudy?

MŮJ NÁZOR:

Isabella chce, aby se její matka vychutnala lásku, která se s jejím otcem ve Forks moc nevyvedla.
Proto se od své milované maminky odstěhuje právě za svým otcem. Do nejdeštivějšího města v Americe a zároveň do největší díry světa.... Forks.

Každého koho v městě potká, ji připadá trochu mimo. Stejně tak i její táta Charlie. Policajt ve dne v noci. 
Ve škole si hned najde nové příznivce a kamarády. Jediné vysvětlení pro ní je, že tu nastoupila nově a je to ''nové zboží''. Po škole, v jídelně a v učebnách potkává zvláštní rodinu. 
Od svých kamarádů se pak dozvídá, že to je rodina Cullenových, která si ostatních vůbec nevšímá. Jsou to adoptované děti doktora Cullena, který je stejně tak nádherný jako jeho adoptované děti.
 Není ale za krásou schované monstrum?


Myslím, že Twilight známe všichni. A kdo ho neviděl nebo nečetl si myslí, že je to totální blbost.
Ano správně, v této recenzi chci probrat i film :)

Film jsem viděla už před dlouho dobou, ale i tak jsem si ho musela v průběhu čtení pustit znovu a řeknu Vám: Celou dobu jsem se u toho smála. Nevím, zda je to režií nebo herci, ale ty ''herecké výkony'' jsou více než otřesné. Celkově je film naivní, hloupý a STRAŠNÝ (scénky v lese radši nekomentuji)...

Proto se mi do knihy vůbec nechtělo, ale heleďme se!


Z knihy jsem pořád tak trochu mimo.
Sedla jsem si z ní na zadek, protože veškerá naivita a hlavně tupost hlavních hrdinů je pryč. Výsledkem je příběh, který je propracovaný, více reálný a čtivý.
Musíme také pominout, že celá tato série udělala ve světě velké BUM!
A proč? Odpověď je jednoduchá. I dnes není mnoho knih s upíří tématikou, ale v minulosti to byl vůbec jeden z prvních příběhů o upírech.

S tím souvisí i to, že dříve (v roce 2005) nebyly příběhy moc propracované a to je další důvod, proč se tato kniha líbila. Respektive dnes by jsme to zařadili do oddechové četby, ale pointa knihy určitě není oddychová.


Samotný děj a příběh se mi velice líbil.
Ve filmu jsem hlavní postavy nesnášela, ale v knize jsem si je zamilovala. Bella je správný mimoň a Edward kluk toužící po lásce, kterou nemůže mít.
Od první strany jsem četla jedním dechem a absolutně jsem netušila, že dostanu takto úžasný příběh. Konec (i když jsem ho znala) mě dostal a velmi se mi líbil, stejně jako celá kniha.

Celkový dojem je opravdu dobrý a já doufám, že se k dalším dílům dostanu co nejdříve, protože styl Stephenie je opravdu dost návykový :)


HODNOCENÍ:



Tak co? Četli/ viděli jste Twilight?
Určitě mi napište! 
Mějte se hezky! :)
seabook04@gmail.com
FB: Klik (SeaBook)
Instagram: Klik (seabook04)

26 komentářů:

  1. Mám všechny díly, a můžu je číst pořád dokola :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Musím s tebou souhlasit. Film je hrozný. Kniha je úžasná !
    Druhý díl mi připadal slabší, ale ať i ten se ti líbí! :)
    Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! :)
      Nemohu se dočkat až ho budu mít v knihovně připravený na čtení :)

      Vymazat
  3. Jsem rád, že nejsem jediný, komu se knížka líbila :D Nechápu, proč ji všichni tak odsuzují. Když nenadchne, tak je to při nejmenším příjemná oddechovka, ale rozhodně bych ji nehodnotil jako odpad, i když většina lidí ji ani nečetlo, jednoduše ji hází do jednoho pytle společně s filmem, který se bohužel opravdu nepovedl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně!!
      Nechápu to. Film je hrozný, ale proč odsuzovat knihu, protože ta je úplně jiná :)

      Vymazat
  4. Skvělá recenze. :) U Stmívání a podobných knih určených pro mladší je dost důležitý, kdy jí člověk čte. Když jsem jí četla, taky se mi líbila, ale dneska bych jí už neocenila..:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :)
      Ono záleží i na tom, jaké má člověk preference u literatury, ale myslím, že i mnoho starších lidí ji miluje :)

      Vymazat
  5. Mám tuhle sérii ráda, líbila se mi. Tedy kromě třetího dílu, ten mě nudil, stejně tak film. A vlastně ani první zfilmovaný díl se mi nelíbil. Za to ten poslední byl parádní, stejně jako kniha. I když mi není už dávno náct, Stmívání se mi líbí a nestydím se za to :D
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toto mě přesně štve. Hromada lidí se stydí přiznat, že tuto sérii milují, protože když se řekne Stmívání, všichni vidí ten otřesně trapný film :/
      Na další díly jsem moc zvědavá :)

      Vymazat
  6. Tak Stmívání samozřejmě znám.
    Uznávám, že tahle série má své kouzlo, ale bohatě mi stačilo, když jsem kdysi viděla filmy, na knihy se nejspíš nechystám.
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda, protože filmy jsou... maximálně trapné :D

      Vymazat
  7. Pamatuji si, že když knihy vycházely (někdy v mých 13 letech), jsem je doslova hltala. Vlastnilo je jen pár holek ze třídy a všichni se doslova praly, aby jim je ty dotyčné půjčily. Zpětně to nechápu...Jako příběh to určitě není špatný, ale ten styl je strašně jednoduchý a celá zápletka až moc průhledná. Znovu bych knihy určitě nečetla, ale i tak si určitě najdou cestu k mnoha lidem...
    Co se filmu týče, viděla jsem jen ten první a musím souhlasit - je to katastrofa. Obzvláště ty herecké výkony. Co je ale ještě horší, je český dabing. Jednou jsme na to narazily s mamkou v telce a ona je tak trošku ulítlá na tyhle slaďárny, tak jsem s ní koukala...Kdo to mohl dovolit? V jedné ze závěrečných scén má Bella poraněnou ruku (tuším) a v češtině celou dobu řve: "au, mě bolí hlava", přestože kamera je zaostřena na ruku.. (buď tak, anebo naopak, omlouvám se, přesně si to nepamatuju)...No pardon?
    Jinak je ale recenze znovu moc hezky napsaná, těším se na další :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem styl autorky hltala. Celkově moc na složitější styly nejsem, ale tato série si mě získala :)
      Film... no bez komentáře. Český dabing...
      Jak tam Bella řve, že jí bolí hlava. Ono to je asi myšleno z bolesti přeměny na upíra, ale aspoň tuto scénu mohli z knihy ''zkopírovat'', protože kdo to má pak pochopit.
      Děkuji moc :)

      Vymazat
    2. Ne tam jde o to, že v angličtině říká hand (ruka), kdežto oni to přeložili jako head (hlava)..jako chápu, že to zní trochu podobně, ale očekávala bych, že profesionálové neudělají takovou školáckou chybu :)

      Vymazat
    3. Aha, tak to je trochu moc. Já jsem to v originále neviděla, tak jsem to vzala takhle, ale toto je vážně školácká chyba :O

      Vymazat
  8. Skvělá recenze :) Když jsem četla Stmívání poprvé, byla jsem z něj nadšená, tenkrát se mi moc líbilo. Mám tuhle sérii ráda i teď, ale mezitím jsem objevila i spoustu jiných výborných knih :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! :)
      On to podle mě byl takový rozjezd fantasy světa :)

      Vymazat
  9. Já četla tuhle seérii ještě v době, kdy to bylo to velké BOOM, a kdy ty knížky teprve vycházely - přiznám se, že se mi taky líbily, i když k poslednímu dílu jsem se nedostala - to už mě přestala tahle série bavit.. Ale určitě doporučuju knížku Hostitel od Meyerové, ta se řadí mezi mé oblíbené a je opravdu skvělá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem Hostitele viděla jen jako film= velká láska <3 Knihu určitě plánuji! :)

      Vymazat
  10. Stmívání jsem četla už před hodně dlouhou dobou a pamatuji si, že ve své době mě bavilo, ale nejsem si jistá, jak by to dopadlo teď.
    Super recenze :D

    OdpovědětVymazat
  11. Máš lepší, že jsi napřed viděla film... Já knížky kdysi dávno četla a když jsem pak viděla film, bylo to jak facka. A ne jedna... Nesnáším filmové zpracované ve všech směrech - od výběru naprosto nevhodných herců, jejich "výkonů" až po proškrtané a změněné scény... Podle mne je na filmu všechno špatně a Belly tupý výraz mě dobu strašil ze snů :-D

    OdpovědětVymazat
  12. Mám presne taký istý názor ako ty! :) Film je podľa mňa tiež príšerný a herecké obsadenie sa nedá ani komentovať. :) Knihu a taktiež celú sériu mám veľmi rada. Škoda len, že dojem z knihy zničil film. :( :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo to mě štve také... Když lidé slyší Stmívání, představí si film a už je pro ně hnus i kniha :/

      Vymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥