pondělí 7. března 2016

RECENZE: Ross Poldark - Návrat domů

autor: Winston Graham
žánr: Historický román
nakladatelství: Baronet
počet stran: 464
díl v sérii: I.
orig. název: Ross Poldark - A Novel of Cornwall, 1783-1787
rok vydání: 2015
rok vydání (1.) orig.: 1996
překlad: Tomáš Havlík,Ludmila Havlíková
vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-269-0237-9


ANOTACE:
Důstojník Ross Poldark se po letech vrací z americké války do rodného Cornwallu a těší se, že zase začne vést normální život, bude spravovat rodový majetek a ožení se s dívkou, kterou už léta miluje. Po návratu však zjišťuje, že otec je mrtvý, šlechtické sídlo i veškeré hospodářství zchátralé a že služebnictvo rozprodává všechny zbývající cennosti. Největší bolest však zažívá po zjištění, že se krásná Elizabeth zasnoubila s jeho bratrancem Francisem, protože se domnívala, že Ross ve válce zahynul. Zklamaný důstojník se ale navzdory všemu pouští do práce a snaží se dát do pořádku rodinný majetek a znovu otevřít otcův měděný důl. A také zapomenout na svou životní lásku a zvyknout si, že patří jinému. Pomáhá mu v tom mladičká Demelza, vlastně ještě téměř dítě, kterou najal jako služebnou, aby ji vytrhl z neutěšeného prostředí, v němž dosud žila. Vděčná dívka v něm vidí svého zachránce a odměňuje se mu hlubokým obdivem, ale zároveň usiluje o jistou míru samostatnosti. Vedle ní a s její pomocí se Ross znovu vrací do života…

Podle této dvanáctidílné ságy natočila britská televize BBC kultovní seriál, který si získal obrovskou popularitu. V roce 2015 vznikl stejnojmenný osmidílný remake, jenž zaznamenal okamžitý úspěch a zařadil se mezi nejsledovanější seriály posledních let. BBC seriál prodloužila o další sérii, chystanou na rok 2016.


MŮJ NÁZOR:

Ross Poldark je syn všem známého Joeshe Poldarka,který zemřel ještě před tím,než se s ním Ross stihl rozloučit.Vrací se z války a těší se,až ho jeho milá Elizabeth přivítá,ale nestane se tak.Žila ve vědomí,že Ross ve válce padl a proto si našla novou lásku.Jeho bratrance Francise.
Všechno se dozvídá na oslavě,kterou pořádá jeho strýc Charles-bratr jeho otce.Na oslavě je mnoho známých tváří a když Rosse zpozorují,nemohou uvěřit,že se opravdu vrátil.

Větší šok ho ještě čeká po nočním příjezdu do jeho-dříve otcova domu.Celý dům je zchátralý a mrtvý.
Dva líní sluhové doslova chrápou na postelích,které pro ně rozhodně nejsou a po procházce po domu zjišťuje,že tu pár věcí chybí a že se tu už pořádně dlouho neuklízelo.
Proto vezme vše do svých rukou.


Na knihu jsem se velmi těšila a moje očekávání bylo ještě překvapeno :)
Poldark bude dvanáctidílná série a když jsem knihu začínala číst,tak jsem si říkala,že se asi na celou sérii vykašlu,protože dvanáct dílů?To autor trošku přepískl ne?
Když jsem knihu ale dočítala,málem jsem oplakala odloučení od Rosse,Demelzi a autorova stylu.
Jsme zvyklí,že oddechové knihy jsou slova,které jdou očima dovnitř a ušima ven - lépe řečeno hned co knihu dočtete,zapomenete ji,ale tuto knihu si budu pamatovat snad do konce života.
Nikdy jsem ještě nečetla tak propracovaný příběh,kde nehrálo roli napětí.Zde je v hlavní roli vztahy,ale hlavně život.
Ke knize byl natočený seriál a v roce 2015 uvedla BBC remake,který si své příznivce našel,takže já budu jedna z nich a musím si ho co nejdříve sehnat :)

Seriálové postavy: Poldark+Demelza

Teď něco málo k postavám:
Ross- máte také nějakou člověka-postavu,který je naprosto jiný než vy a tolik zvláštní,ale vy ji i tak milujete?Tak já to tak mám s Rossem.Je jeden z mých nejmilovanějších hrdinů,protože i když sám neměl nazbyt,tak i přesto pomáhal ostatním.

Demelza- to je takové malé sluníčko.Zpočátku holčička,která byla surově bitá jejím otcem,před kterým ji zachránil právě Ross,který si ji vzal jako služebnou do svého domu.Demelza je člověk,který miluje přírodu,květiny ale má i své nálady,které jsou často velmi výbušné.S Rossem se opět řadí k mým nejmilejším,protože člověka jako je Demelza bychom ve svých špatných naladách potřebovali všichni :)

Verity-Rossova sestřenice.S Rossem jediná vymykající se vlastnostmi všech Poldarků.Opět je to osůbka,kterou jsem si zamilovala.Neměla to v životě lehké,ale stejně jako Ross ve svých nejhorších chvílích pomáhala ostatním.

Elizabeth- Možná jste si ji někdo oblíbily,ale já opravdu ne.Její nabručenost a hlavně sebestřednost po celou knihu....kdybych ji potkala někde na ulici,tak by to moc dobře nedopadlo.



Postavy bych tu mohla vypisovat dále,protože jich na scéně bylo vážně mnoho a já jsem si skoro všechny zamilovala a po dobu čekání na další díl : Demelza-Dáma z chatrče se mi po nich bude moc stýskat.Ukázku první kapitoly  jsem zhltla stejně jako celou knihu a opravdu se nemohu dočkat.

Ještě bych tu chtěla podotknout,že i když kniha není žádný thriller nebo krimi,tak Vás i tak dokáže vyvést z míry,překvapit,ale hlavně Vás k sobě připoutá a vy prostě musíte číst dál a nemůžete přestat viz. moje čtení do noci.

Jsem člověk,který u čtení nevydrží dlouho a musí si dávat pauzu,ale s touto knihou jsem si sedla a např. dvě hodiny v kuse si četla,což jsem se sama divila,jak mě román dokáže držet v napětí :)
Doufám,že z mé recenze jde vidět,jak jsem si celou knihu a autora zamilovala,jak se nemohu dočkat druhého dílu a jak Vám tuto knihu doporučuji!! :)



P.S K této recenzi to maximálně nepatří,ale omlouvám se za neustále měnění kabátku blogu.Snažila jsem se najít takový,který se nebude jen líbit,ale který mě bude vyhovovat pro grafiku článků a ten minulý se moc neosvědčil,takže proto ty změny :)

HODNOCENÍ:



Tímto bych chtěla moc poděkovat za tento úžasný čtenářský zážitek nakladatelství Baronet :)

Knihu můžete koupit například zde :)




Doufám,že se Vám recenze líbila a určitě mi 
napište jestli jste knihu četli a jak se Vám líbila :)

Mějte se hezky!! :)

seabook04@gmail.com
FB: Klik (SeaBook)
Instagram: Klik (seabook04)

13 komentářů:

  1. Tento typ knih nejspíš není nic moc čtení pro mě, ale věřím, že pro čtenáře, který má tento žánr v oblibě, se může jednat o velmi vydařenou knihu. :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  2. Po přečtení recenze mě Poldark láká :) Děkuji za ni :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se po něm podívej,je vážně skvělý :)

      Vymazat
  3. Hm, hm, vypadá to zajímavě, že bych to vyzkoušela? :D Super recenze :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě!!!Je to jedna velká dokonalost!! :D :)
      Děkuji :)

      Vymazat
  4. Docela Ti závidím, že si ji jako recenzní výtisk stihla :-) já měla smůlu :-( ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda :(
      Ale i kdybych to jako recenzák neměla, hned bych si to valila koupit a určitě bych toho nelitovala :)

      Vymazat
    2. Já to nějak teď nezvládám s tou maturitou, tak sem si napsala pozdě :D ... Ale asi bude moje i tak, a třeba ten třetí díl pak získám :-D

      Vymazat
    3. Doporučovala bych Ti si přečíst i ty první dva, protože příběh je v prvních dílech důležitý a nevím, zda by jsi ho pak pochopila, ale hlavně vychutnala :)

      Vymazat
  5. Dvanáctidílná série už to je dávno, ale chybí české překlady, což je škoda. Budem na ně čekat asi docela dlouho.. :( Seriál už je ve fázi jakoby čtvrté knihy a u nás v česku pokud vím, teď vyšla česky teprve třetí kniha Jeremy Poldark? Chystáš se i na něj? Já dočítám první a zkusím z toho také nějaké dojmy napsat. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥