pátek 23. března 2018

O cestování časem a prostorem

Ahooj,
všechny vás znovu vítám u nové Povídačky rozbalovačky.
Dnes si společně rozbalíme a představíme novinku ze Slovartu, kterou je zaplněný celý Instagram a já se tomu ani nedivím. Jedná se samozřejmě o novinku z "podnakladatelství" BookLab a tato kniha výjimečně není Young Adult, ale spíše middle-grade literatura, která je dle mého, u nás velice těžko k dostání.
Držte si záložky, protože na stránkách této novinky, která jde mimochodem brzy od Walt Disney do kin, budeme cestovat v čase.



Cestování časem je téma, která se velice těžko zpracovává, ale přitom je u čtenářů velice oblíbené. 
Přeci jen, každý alespoň jednou toužil odcestovat do minulosti a své činy změnit nebo se jen vrátit do výjimečné chvíle. Protože to ale zatím není možné, je téma na zpracování opravdu obtížné. Musíte ho zpracovat tak, aby jste rozumně vysvětli jak je vlastně možné, ale zároveň musíte popis udržet na hranici nudy a zábavy. Srozumitelnost by také nechyběla a to už jsme najednou u dost složitých faktorech. Když ale cestování v čase smixujeme dohromady s middle grade litaraturou nebo-li literaturou pro děti, vzniká extra těžká práce...
Když se zamyslím, dochází mi, že knih s cestováním v čase jsem moc nečetla. Věřím, že všichni znáte Kiersten Gier a její Drahokamy (Rudá jako rubín,...), u kterých paradoxně miluji filmy a knihy moc e-e, ale rozhodně se mrkněte i po starší knize Čas mezi námi. Taková romantika v cestování v čase, kde samotné cestování moc vysvětlené není, ale je to super na oddych i zamyšlení ☺


A abychom nechodili dlouho kolem horké kaše, ze Slovartu mi dorazila novinka V pasti času.
Vsadím se, že jste ji na Instagramu minimálně jednou zpozorovali. Díky její tloušťce a blížící se filmové premiéře se do ní již hodně blogerů pustilo a názory jsou zatím rozporuplné. Anička z book_is_always_the_answer (její Insta zde) si v ní našla srdcovou záležitost, ale vím, že pár jedinců i knihu, kterou rozhodně budou posílat dál.
Já doufám v to, že to bude něco na způsob Jízdy, kterou jsem si neskutečně zamilovala (to si můžete přečíst tady) aneb filozofické a sociologické otázky skryté v "nevinné" middle grade literatuře.

Kniha označována za nedoceněnou klasiku, která se ve světě vydává neustále dokola. 
Tak je tato kniha také známa.
V Česku vychází poprvé, ale na Slovensku již premiéru nemá. Poprvé u Slováků vyšla v roce 2009 u nakladatelství Aktuell a POZOR, v originálu vyšla již roku 1962.
Příběh sleduje dospívající třináctiletou Meg, která nedokáže zapadnout do školního kolektivu ani celkově do života. Jejich rodina nemá zářnou pověst a její otec, talentovaný fyzik, zmizel bez jediné stopy. Jednoho dne se ale mezi dveřmi objeví paní Kdovíco a přesvědčí ji s jejího bratra, že stopy po jejím otci možná existují. A oni se vydávají za dobrodružstvím časem.

Nezapomeňte mě sledovat na Instagramu. Nejenže tam najdete četné unboxingy a info z první ruky, ale i náhledy do edičních plánu, jako třeba tohoto od Slovartu ♥

Moc děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku 


Co vy a knihy s touto tématikou? Plánujete V pasti času jako knihu nebo film? :)
Mějte se krásně!
seabook04@gmail.com

9 komentářů:

  1. Moc pěkný přírůstek :) Chystám se na film i knihu :) Přeji hezké čtení :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ke knize gratuluju, užij si čtení. Ať se líbí. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Struny času som nedávno čítala a kniha má rozhodne skvelý námet, takže som zvedavá na filmové spracovanie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavá jak na knižní, tak i filmové zpracování :)

      Vymazat
  4. Zažil jsem cestování v čase , čas se posunul o 20minut zpět . Těžko uvěřitelné ? Ale je to holý fakt .

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥