úterý 27. března 2018

KNIHODOJMY: Zlomení andělé

Kniha plná bolesti, viny, naděje a krutosti.
Kniha, kterou by si měl každý přečíst.

Druha světová válka a zvěrstva s ní spojené nikdy nepochopím.
Když o nich čtu, slýchám či je vidím i na vlastní oči, cítím nejen silný mráz po zádech a bolest, ale i vinu
Myslím, že vůbec nepřeženu, když tento lidský čin nazvu katastrofou, ale ještě děsivější je to, že tato katastrofa je právě naše dílo. Nás lidí.
Pokud jste se do dnes necítili vinni za to, co se dělo a co lidé museli prožívat, přečtěte si Zlomené andělé a mohu Vám zaručit, že změníte názor. 


Matilda rumunská cikánka výměnou za peníze násilím přivlečena do Německa. Určena k řádné výchově. Měla být vychována jako pravá Němka nejen s árijskými rysy, ale i s odpovídajícím chováním a poté nabídnuta k adopci. Nevinná dívenka ale brzy pocítí krutost této "výchovy" v domě s desítkami dětí a krutými sestrami, které se neberou servítky. Pocítí strach, samotu a nacistickou krutost.
Willem - syn vysoce postaveného nacistického důstojníka a doktor, který se právě otci snaží prací pro stát zavděčit. Zprvu v židovském ghettu, později ale i v koncentračním táboře. Od mládí ho fascinuje ženské tělo a jeho funkce. Možná právě díky těmto vědomostem se dostává doprostřed krutých výzkumů a experimentů potratu páchaných na nevinných ženách. Ve skrytu duše se mu ale nacistické činy hnusí a jediný, komu se může svěřit je jeho milovaná žena Lena.
Elsie - dospívající polská dívka, žijící se svou matkou a mladší nemocnou sestrou v lodžském ghettu aneb za plotem "normálního života". Každým dnem potkává zvěrstva druhé světové války. Ať na cizích lidech, na své matce, dětech, ale i celkově společnosti. Trpí hlady, zimou a bolestí za matku, která se čím dál častěji snaží dostat z důsledku ctižádosti a potřeb nacistických vojáků. Nevěří, že by se někdy dostala za plot ghetta. Ale život ji zavede mnohem dál. Někam, kde je to ještě mnohem horší...

Přečtěte si to.
Zlomení andělé je kniha, kterou bych z fleku zařadila jak do povinné četby, tak do volného času každého čtenáře a nečtenáře jakéhokoliv vzdělání, věku či požadavků. Příběh který skrývá je nesmírně hluboký a silný a...
Většina z nás zná zvěrstva, která se děla. Zná krutosti, které byly páchány.
Ale když čtete tuto knihu, připadáte si, jako byste to byli vy, kdo kosí životy a působí bolest.

,,Táta mi říkal, že pohádky jsou jako křídla ptáků. 
Osvobozují mysl. 
Zavírám oči, abych se dostala na místo, kde můžu být svobodná."

Nedokážu si představit život, bez této knihy.
O pár úhlu mi obrátila život a tím pádem se z jiného uhlu do minulosti také dívám.
Tím, že je kniha z pohledu tří postav, které jsou věkově, rasově i postavením každá někde úplně jinde, zapůsobí tak na vás o to více. Vidíte hrůzy pohledem malé nevinné, ale silné holčičky, zmateného doktora pod nacistickým tlakem a statečné dospívající dívky, kterou dospělost potkala až moc brzy. Každá postava se vám vryje do srdce a co musím obzvlášť vyzdvihnout je jejich barevnost. Nenajdete zde postavu, která by byla černobílá.
Každá má svoje klady i zápory a je nejen na samotné postavě, ale na i čtenáři, ke které se více přikloní.


,,Tohle není svět, do kterého patřím. Nemůže být.
Od této chvíle už nikdy nebude nic stejné.
Za mnou se ozvou výstřely."

Příběh není čtivý tak, že nemůžete otáčet stránky rychlostí světla. Vy se je otáčet bojíte.
Tím, jak vás kniha s hrdiny a tehdejším děním sváže, odrazí se to na vás. Bolest, strach, smutek, naděje, radost, láska,... Za 400 stránek projedete tolika emocemi, až vám připadá neskutečné, že příběh je pouhou fikcí. Věřím, že s mnoha čtenáři včetně mě kniha už navždy zůstane součásti mne. Je to na jednu stranu neuvěřitelně skvělé, ale i bolestivé. A to vám nedokážu popsat slovy. Musíte to zažít sami.

HODNOCENÍ: 
99%


6 komentářů:

  1. Luci, nalákala jsi mě už dříve, ale tenhle článek samozřejmě dílo dokonal. Knihu si určitě pořídím a přečtu! V textu jsi dokázala neuvěřitelným způsobem předat tu sílu příběhu a to, jak moc na Tebe kniha zapůsobila. Skvělá práce! :))

    OdpovědětVymazat
  2. Tak teď jsi mě nalákala :) Dosud jsem se o knihu moc nezajímala, ale teď mě rozhodně zaujala :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tvoje recenze hltám jedním dechem! Jsou snad poutavější než samotná kniha :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥