středa 21. března 2018

KNIHODOJMY: V úkrytu

Novinka z nakladatelství Omega upoutá pozornost všech milovníku napínavého a mrazivého čtení.
Její anotace vám neprozradí nic krom toho, že V úkrytu je kniha, kterou potřebujete. Zároveň vás ale láká na dokonalou rodinku s vraždou na účtě, kterou hlídá hlava rodiny, jež je v tomto případě dokonalá manželka a matka jednoho syna Lydie. A ta je schopna pro to, aby byl její život a rodina dokonalá až do smrti udělat cokoliv. 
I vraždit.


Tento psychologický thriller / drama pracuje hlavně s mateřskou láskou a její sílou.
Pracuje ale i s dalšími zajímavými náměty, které se odráží v hlavních postavách. Manžel Lydie je totiž ten typ muže, který soudí podle vzhledu a na tom pyká jeho syn, který díky neodolatelné chuti k jídlu váží o desítky kilogramů více než chlapci v jeho věku. Celá tato rodina si žije v obrovském a honosném sídle, které na pohled vypadá dokonale, ale uvnitř se dějí věci, které by nikdo nedokázal vyslovit na hlas. A to nejen ze strachu.
Zároveň tu máme ale i nižší vrstvu, která na blaho bohatých doplácí.

Co mě velice překvapilo, byla doba, kdy se příběh z velké části odehrává.
Ocitámě se totiž v druhé polovině 20. století. Na příběhu se to ale krom menších detailů skoro vůbec neodráží, ale je to dle mého fakt, který bych vyzdvihla jako zajímavost.
Celá kniha je vlastně jedna velká zajímavost.
Pracuje s mezilidskými vztahy, psychickými problémy, nevyrovnaností, drogami, touhou po dítěti i touhou po penězích. Každá postava v příběhu je perfektně vykreslená a její reakce, vývoj i chovaní nejsou nelogické. Naopak, málokdy se mi stává, že příběhu "plně věřím". Při čtení této knihy jsem si připadala, jako bych četla tajný příběh rodiny, který neměl vyjít nikdy najevo.
Cítila jsem se, jako bych knihu vůbec neměla číst, ale zároveň jsem nedokázala přestat.


Tento příběh vás bude šokovat tím, jak moc je reálný, krutý a přirozený.
Nakonec ani vy sami nevíte, kdo si co zasloužil a naopak, ale věřte mi, že na něj jen tak nezapomenete.
Styl psaní je pro mě jediný problém příběhu. Nějakým nevysvětlitelným způsobem jsem si s ním nesedla a příběh si tak nedokázal získat mou pozornost a emoce. I přesto jsem ale při mnoho scénách cítila bolest, která z příběhu vyřazovala a hledala oběť=čtenáře či podivným způsobem pochopení nebo až soucit. Autorka si připravila a zpracovala velice kvalitní, drásající a dokonce až zvrhlou knihu. Mix rodinného dramatu a psychologického dramatu se v tomto případě opravdu povedl na jedničku s hvězdičkou.

Nemusíte se bát, že vaše očekávání od knihy jsou velká, protože V úkrytu je jedna z knih, která žádného čtenáře nezklame.
Každý si z ní něco odnese.
Někdo palčivou bolest, někdo pár dní bez spánku a někdo životní příběh.

HODNOCENÍ:
65%

Moc děkuji nakladatelství Omega a knihkupectví Knihy Dobrovský za poskytnutí recenzního výtisku!
Pokud i vy toužíte po šokujícím a kvalitním čtivu, klikněte zde!

4 komentáře:

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥