středa 14. března 2018

KNIHODOJMY: Cizinec

Cizinec je psychothrillerová novinka z Knižního Klubu a z pera populární německé spisovatelky Ursuli Poznanski.
Ursula u nás není žádným nováčkem a krom jejích YA knih (Erebos či Saeculum) u nás vychází i její detektivní/krimi série.
Na této novince ale pracovala společně s rakouským spisovatelem A. Strobelem, který má na rozdíl od ní u nás premiéru. Každopádně jejich kniha Cizinec zní dle anotace tak všelijak. Trochu jako thriller, trochu jako krimi a trochu i jako fantasy. Z anotace si každý sám odnáší domněnku, kam se kniha bude řadit.
Ale věřte mi, že nikdo z nás na to doopravdy nepřijde...


Jak byste se cítili, kdyby vám do domu vnikl muž, kterého jste nikdy v životě neviděli a tvrdil vám, že je váš životní partner?
Jak byste se cítili, kdybyste po únavném dnu z práce přišli domů a místo vytouženého objetí snoubenky by se vám dostalo pár ran a řvu. Tvrdila by vám, že vás nikdy v životě neviděla a všechny vaše věci by byly pryč...
Věděli byste, že je tady něco hodně špatně a že to nebude vtip...

S psychothrillery se v poslední době roztrhl pytel.
Na jednu stranu super, mrazivého čtení je není nikdy dost, ale na druhou stranu s ním přichází i hluboká zklamání. Anotace této knihy mě nalákala a moje očekávání nebyla zrovna nejmenší, ba naopak. Čekala jsem strhující, psychologický a možná lehce romantický thriller. A co mě lákalo ještě více, je hlavní zápletka. Jak ji ale pojmenovat? Ztráta paměti? Psychické onemocnění? Nebo dokonce alternativní vesmír či realita?


Cizinec je thriller, který pracuje s nevídaným a tabu tématem, které by v dnešní době mělo být pravým opakem.
Mělo by se nejen řešit, ale hlavně jeho problematice předcházet a snažit se bránit tak silné a později nezastavitelné moci.
Zároveň pracuje s psychologii hlavních postav, které se chtě nechtě dostávají z jedné šlamastiky do druhé. Jeden si na druhého nepamatuje a druhý toho prvního miluje, ale nemá o tom jediný hmatatelný důkaz, což situaci, kdy jde oběma o život podstatně ztěžuje. Proto se nám dostává nejen akce, ale i napětí a budování vztahu, které je jistými podmínkami dost ovlivněné.

To autoři využívají pro větší dopad na čtenáře.
Celou knihu jste napjatí jak kšandy, ale při akčních scénách se vám doslova tají dech.
S postavami neustále soucítíte a extrémně v situacích, kdy oba dva v sobě navzájem hledají to, na co si (ne)pamatují.

Víte tolik, abyste nevěděli nic.
Samotná zápletka a její odhalení je skvěle vymyšlené. Ačkoliv si po pár kapitolách myslíte o autorech jací jsou blázni, že lze příčinu toho všeho odhadnout už v prvních kapitolách, jste to vy, kteří si nakonec připadají bezmocně a pošlapaně.
Celá kniha je psaná velice čtivým, příjemným a poutavým stylem.
Cizinec tak patří mezi thrillery, který dokáže poskytnout oddych, ale i pořádný šok.

HODNOCENÍ:
93%

Moc děkuji nakladatelství Knižní Klub za poskytnutí recenzního výtisku ♥
Pokud i vy chcete znát tajemství Cizince a dnešní doby, klikněte zde.

8 komentářů:

  1. Opravdu skvěle napsaná recenze :)
    Já bych se teda zbláznila, kdybych měla takového nevítaného hosta.

    OdpovědětVymazat
  2. Super recenze, tuhle knihu plnuju pořídit, zaujala mě hned svou obálkou, působí na mě jako léto za soumraku, když přichází bouřka a fakt se mi to děsně líbí. :-D A i děj, abych nezapomněla, vypadá jako něco pro mě. Tyhle "psycho thrillery" miluju...:-D

    OdpovědětVymazat
  3. Stručné a výstižné, takové recenze vítám, děkuji za tip!:)

    Knihokopka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥