středa 28. února 2018

KNIHODOJMY: Pán hor I. + II.

Já nepatřím nikomu. Ani vám ne!

Hanna Marie Körnerová není žádným nováčkem. Dnešním dnem ji vyšlo přes čtyřicet knih a Pán Hor, série, které se dnes budeme věnovat, je vydávána nakladatelstvím Baronet už počtvrté (mimochodem s naprosto božskými obálkami).
Z toho plyne, že autorčiny knihy jsou opravdu velice, velice oblíbené. Tomu odpovídají i nadšené komentáře (převážně) starších (40+) čtenářek.
Díky tomu jsem čekala, že Pán hor bude červená knihovna a až braková literatura. Jedním uchem tam a druhý ven.
Kdybych jen věděla...



Pán hor mapuje rody francouzského rodu de Braie hned po několik generací počínaje koncem 18. století a Edmondem, tzv. Pánem Hor. 
Na úplném začátku se setkáváme s Pánem hor, který je drsným, uzavřeným a citu neschopným mužem žijícím se starou služebnou na opuštěném hradě hluboko v lesích. Když ale spatří mladou dívku, kterou nemůže vlastnit, dojde mu, že ji musí milovat.
Ač si to nechce mladá a nezkušená Christina přiznat, již při prvním pohledu do černých očí Pána hor se do něj zamiluje. A z této nepožehnané lásky vznikne příběh života.
Příběh šesti generací, který je bouřlivý, drsný, srdcervoucí a pro čtenáře nezapomenutelný.

,,...Tady jsi jenom v mé moci."
,,Kdysi jsem měla největší strach právě z toho, že budu v tvé moci."

Droga.
Tak bych popsala celou sérii jedním slovem.
Styl autorky je nejen neskutečně čtivý, ale... vysvětlíme si to takhle: jsem ten typ čtenáře, který nedokáže číst sérii najednou. Musí si mezi jednotlivými díly dát min. měsíc pauzu. A promiňte, ale kdybych si mezi prvním a druhým dílem Pána hor dala pauzu, asi vám budu mávat šátečkem z Bohnic.
Nejde o to, že by konce byly tak otevřené. Ale o to, že autorka se vám každou postavou dostane pod kůži a nakonec až do srdce a to potřebujete vědět víc a víc (upřímně si nedokážu představit situaci, až budu dočítat závěrečný - šestý díl).


Když už jsme u těch postav, připravte se na to, že nenajdete jedinou, kterou si nezamilujete či nějakým způsobem neoblíbíte.
Toho autorka využije, aby vás skrz jejich život hned několikrát zlomila. To, co prožívají oni, budete prožívat i vy. Jak lásku, radost, smutek, tak i bolest.
Knihy jsou založená na vztazích.
Je to ten typ ságy, která je romantičtějšího rázu a zaměřená na vývoj hrdinů skrz jejich život, ALE autorka skvěle tuto linku propojuje s tehdejším děním ve Francii. Boje, převraty, reformy, běžný život,... Historie je do příběhu zakomponována nenásilně a tak, že i vás samotné zajímá a nebylo by to bez ní to pravé ořechové. Zároveň si zamilujete i celou tehdejší dobu. Tím myslím tehdejší chování, zvyky, společnost a šokuje vás, jak nedávno vlastně tato jiná doba byla.

Obdivuji i to, jak autorka zobrazila lásku.
Lásku a s ní bolest, která se k ní chtě nechtě váže. Nečekejte přeslazenou červenou knihovnu a ani klišé romantickou linku. Autorka se pevně drží reality, což samozřejmě způsobí ještě větší souznění s příběhem (a více kapesníčků). Láska se zde rozvijí nejen tak, jak v realitě, ale i vzhledem k tehdejší době, kdy svoboda v lásce byla výjimečnou záležitostí a snem každé dívky.

Shrnutí: Nečekala jsem to a o to více se mi knihy neuvěřitelně silným způsobem zapsaly do srdce.
Opravdu jsem čekala všechno, jen ne to, že knihy budou čtivé a ještě k tomu srdcervoucí... doslova.
Pokud jste milovníci ság, historických románu nebo jen chcete zkusit něco nového a něco, na co jen tak nezapomenete, Pán hor se řadí k těm nejlepším volbám.

HODNOCENÍ:
100%




Mockrát děkuji nakladatelství Baronet, které mi knihy nejen poskytlo, ale hlavně vydalo! ♥
Pokud i vy chcete do drsné a přitom něžné historie Francie a Černého hradu, klikněte zde

Co vy a tato česká autorka? Jste fanoušci ság a historických románů?
Mějte se krásně! ♥
seabook04@gmail.com

10 komentářů:

  1. Hezký den,
    tedy, zrovna nedávno jsem si první díl Pána hor koupila, pravda, ještě jsem se do něj nepustila... ale už teď vím, že to byla dobrá volba! Díky za Vaši recenzi! :)
    Pěkné dny, Peťka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já moc děkuji! Určitě budete nadšená! :)
      Vám také :)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, po knížkách se ještě podívám, vypadají dobře. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze, série se mi líbí vážně moc. Do budoucna si ji rozhodně plánuju přečíst. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkují moc! Určitě si na ni čas udělej, budeš překvapená, jak povedená je ♥

      Vymazat
  4. taky se mi tato serie hodne libi... sice mi nektere veci prijdou, ze se docela opakuji, hlavne seznamovani paru... ale jinak me to opravdu bavi :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se líbí. Nečekala jsem to, ale totálně jsem se do ní zamilovala ♥

      Vymazat
  5. Super, po sérii se mrknu.. díky za tip :)
    Měj se krásně ♥

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥