pondělí 29. ledna 2018

KNIHODOJMY: Moje sestra žije na krbové římse

Nedávná novinka nakladatelství Slovart nesklidila vlnu úspěchu. Ale je to kniha, která opravdu potvrzuje, že jsem černá ovce. Proč?
Moje sestra žije na krbové římse není jen kniha s nezvykle dlouhým názvem, ale také druhým u nás vydaným počinem autorky Annabel Pitcherové. Její Kečupová mračna u nás vyšla už dva roky zpátky a moje dojmy z nich byla pozitivní, ale nijak moc extra. Ale už tehdy mi bylo jasné, že Annabel nebude psát obyčejné knihy. Její náměty mohou být neoriginální, ale její zpracování je jiné, zajímavé a zároveň to, co tvoří její knihy výjimečnými.


V tomto příběhu se setkáváme s desetiletým hochem jménem Jamie, se kterým se život opravdu nemazlí.
Ze šťastné pětičlenné rodiny mu zbyla jen jeho sestra Jas. Její dvojče zemřelo, a proto se jejich rodina do základů rozpadá. Jamie si na ni vůbec nepamatuje, ale den co den musí chodit kolem urny s jejím popelem, která "žije" na krbové římse. Teď se ale urna společně s ním, jeho kocourem Rogerem a jeho tátou stěhují pryč z Londýna a jeho matka pryč od nich. Což znamená další krok ke konci. Táta se neudrží díky alkoholu ani přes den při vědomí, a proto život zvládá jen díky Jas a Rogerovi. Nástup do nové školy ale je těžší, než si představoval.
Jeho svět se tak díky škole a rodině, kterou pomalu ztrácí, rozpadá na milion kousíčků, které on sám už nikdy dohromady nemá šanci slepit.

Knih z dětských pohledů bylo napsáno již mnoho.
Pohled dětí na život patří k tomu nejcennějšímu. Každý tuto cennou "věc" jménem dětství vlastnil. Cennou právě proto, že ji ztratíme a zapomeneme. To je možná i důvod, proč se tento styl knih stal již dávno populárním (viz. Malý princ).
Dětský svět se se stářím pro nás stává více a více tajemným a uzavřeným, což je možná i důvod, proč psát z dětského pohledu není zrovna ta nejjednodušší forma.
Každopádně Annabelle to zvládla dokonale.


Dokázala příběh podat jinak.
A to se v dnešní době už moc nevidí. Skrz Jamieho vidíme jak se jeho otec utápí v alkoholu a neexistuje pro něj nikdo jiný krom jeho mrtvé dcerušky. Vidíme, jak Jamie vyrůstá bez lásky a jak se chytá každého stébla naděje, že jednou bude mít znovu tu krásnou milovanou rodinu. Co se mě velice překvapilo (a to pozitivně) je to, jak autorka podává nejen život Jamieho doma, ale i ve škole. Tam se totiž setkává jak s šikanou, tak i s holčičkou, která by pro něj měla být nepřítelem.

Moje sestra žije na krbové římse pro mě byla obrovským překvapením.
Čekala jsem oddychovku, kterou budu mít přečtenou za jednu cestu vlakem, ale nestalo se tomu tak. Tato kniha, ačkoliv je útlá, nese obrovský náklad emocí, životních zkušeností a dětského světa.
Přichystejte se na depresi, která na vás na 90% usedne již během čtení. Jednoduše, toto je skvělá emoční ždímačka, kterou si zamilujete. Pro mě je to jedna z nejlepších knih vůbec a ačkoliv bych nevěřila, že to někdy řeknu, překonala i Volání netvora ♥

HODNOCENÍ:
100%

Mockrát děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku ♥
Knihu koupíte zde 

Co vy a knihy psané z pohledu dětí? Jste příznivci Anabelle Pitcherové?
Mějte se krásně! ♥
seabook04@gmail.com

13 komentářů:

  1. Vypadá tak, že si knihu budu muset přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to zní dost zajímavě :-) Od autorky jsem zatím nic nečetla, ale tohle vypadá jako dobrá kniha, kterou začít :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu za přečtení minimálně tato její kniha stojí :)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze, musím říct, že mě kniha úplně nezaujala. Po přečtení recenze jsem ale změnila názor. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkují moc :)
      To jsem ráda, opravdu si to zaslouží :)

      Vymazat
  4. Krásná recenze a nááádherně nafocená kniha. :-)
    Já se musím přiznat, že mě kniha nejvíc láká kvůli ťapičkám na ořezu, ty jsou strašně roztomilé. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkují moc :)
      Jsou nádherné. Jsem ráda, že Slovart dodržel tradici vzhledu autorčiných knih :)

      Vymazat
  5. Knížka mě velmi zaujala, už jen svým názvem. Recenze mě pak utvrdila v tom, že by nebylo do věci zkusit ji přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Knížka je krásně zpracovaná a tvá recenze mě na ni docela nalákala, i když si teď dobrovolně ždímat nervy nechci. Snad se k ní ale jednou dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ji jednou zkus. Je psychicky náročná, ale skvělá :)

      Vymazat
  7. Na knihu jsem se nechystala, ale tvá recenze je skvělá! :) Dokázala mě nalákat a tak to vypadá, že knize asi dám šanci! :)

    https://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani nevíš, jak jsem ráda. Tahle kniha by měla být čtená ♥

      Vymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥