úterý 14. listopadu 2017

Knižní shrnutí: Říjen 2017

Ahooj,
všechny vás srdečně vítám u nového článku.
Další měsíc z námi a poslední dva měsíce roku 2017 před námi. Doufám, že nejsem jediná, komu to tak moc rychle utíká. Říjen byl takový můj návrat z letní krize. Přečetla jsem celkem osm knih.
Z toho hned tři byly e-knihy a až na dvě knihy to byly knihy, které se mi zapsaly do srdce, duše...prostě se staly mými miláčky 😄
A jaké že to jsou?



Jako první jsem v říjnu dočetla e-knihu Svůdné zlo.
Páni, kde začít? Myslím, že tuto sérii mnoho z vás četlo, protože toto je už několikátým rokem pecka (jen škoda, že od autorky u nás nic jiného nevyšlo). A pokud jste také tak opoždění jako já a do série jste se ještě nepustili, rozhodně to napravte, protože a toto se nechcete připravit, věřte mi.
Svůdné zlo spadá do kategorie YA fantasy. Kniha pojednává o hlavní hrdince Anně, která již od narození vidí auru člověka, tudíž zná jeho pocity, emoce a často jí připadá, že i myšlenky. O tomto "daru" ví jen ona. Krom toho Anna nikdy nebyla nemocná a její smysly jsou bystřejší, než u normálního člověka. Vše ale schovává. Svoje schopnosti se snaží udržet v imaginárním zamčeném šuplíku a snaží se být normální studentka v dospívajícím věku.
Pak ale pozná někoho, kdo ji obrátí život vzhůru nohama.
Zjišťuje, že je součástí nekonečné války mezi anděly a démony.
Démony, kteří své děti nutí hrnout lidstvo do záhuby. Mají za úkol svádět lidi z cesty a šířit sedm hříchů. Co když je Anna dcerou jednoho z nich?
Dívám se, že jsem se rozepsala, ale abych v rychlovce popsala své pocity: andělské/démonské knihy miluji, ale tady bylo zpracování pro mě opravdu originální, zajímavé a skvělé. Když děj spojíte se čtivým stylem psaní Wendy Higgins, vznikne kniha, kterou si maximálně zamilujete a po dočtení budete chtít číst znovu, znovu, znovu a znovu ♥
V listopadu, nejpozději v prosinci, bych se chtěla pustit do druhého dílu a ani nevíte, jak se my po světě této série stýská.
HODNOCENÍ: 99%


Další kniha je právě jeden z těch dvou přešlapů.
Smolná sezona.
Na blogu je již online článek, kde jsem svoje pocity z knihy rozebrala do detailu, takže se pro více informací mrkněte tam, ale kdybych měla shrnout moje pocity ze Smolné sezony do jedné věty, bude to tahle: Připadám si, jako bych knihu nikdy nečetla, jelikož vysvětlení, pointa, myšlenka knihy...to vše mi uniká.
Smolná sezona je rozhodně kniha, která si vaši pozornost zaslouží, ale je to podobný příklad jako kniha od Patricka Nesse My ostatní tu prostě žijem. Bohužel já jsem dopadla u obou knih stejně. Bez vysvětlení a s pocitem, že mi vůbec nic nedává smysl. Pokud máte možnost si knihu přečíst, neváhejte.  Potenciál má a ne malý. Rodina, kterou rok co rok postihuje smolná sezona plná až tragických nehod a přitom až magická zápletka mezi hlavními hrdiny je nemálo zajímavý námět. Kniha se drží v duchu mysteriozna a až magického realismu, takže pokud tomuto stylu fandíte, určitě do toho.
HODNOCENÍ: 40%


Palác lží od Erin Watt.
To myslím stačí k tomu, abyste pochopili, že se nejedná o další zklamání.
Palác lží je třetí díl série Royalové. Zároveň nám uzavírá příběh o Elle a Reedovi, tudíž se konečně nemusíte strachovat otevřeného konce. Zde je vše vysvětlené a ukončené. Tedy, co se týče ústřední dvojice.
Každopádně musím souhlasit s tím, že trojka byla ze série nejhorší. Nemyslete si, že by nebyla úžasná a já ji nedala pět hvězd jako jejím předchůdkyním. Pokud ale porovnáte druhý nebo třetí díl s prvním, o pár vlásků jsou horší. Pořád je to ale droga, kterou si zamiluje každý fanda YA/NA literatury, protože toto je opravdu jízda ☺
Článek již brzy
HODNOCENÍ: 89%


Máme tu druhé zklamání měsíce října a kdo sleduje pravidelně, asi už ví.
Pokud jste tipovali Ženu z kajuty č.10 nejste vůbec vedle.
Na tuto psychologickou novinku jsem se neskutečně těšila. Ruth Ware je po Všude kolem černý les moje oblíbená autorka, a proto jsem měla o důvod víc se na knihu třepat jako ratlík. Tak tomu bylo i díky námětu vraha na lodi, hlavní hrdince s gulášem v hlavě a alkoholem vždy v ruce a také díky nadšeným ohlasům.
No, nějak to nevyšlo. Můj objektivní názor je, že kniha je geniální. Autorka dokázala čtenáře opravdu přenést do hlavy hlavní hrdinky, které psychika gradovala společně s dějem. Rozluštění pro mě bylo překvapivé a nečekané. Styl psaní byl příjemný, proto také stránky mizí pod rukama rychle. Ale subjektivně? Nebavilo mě to a do čtení se musela nutit. Tentokrát na moje dojmy nedávejte, protože jsem černá ovce ve stádu bílých a knize rozhodně dejte šanci.
HODNOCENÍ: 50%
Povídačka rozbalovačka zde, Knihodojmy zde


A dostáváme se k další srdcové záležitosti.
Abbi Glines je jedna z mých největších srdíček, to už víte. Rosemery Beach, The Vincent Boys,... snad nemusím komentovat, prostě ♥.
Pokaždé, když mi nic nevychází, sáhnu po Abbi. Dokáže se mi dostat pod kůži, díky ní zapomenu na realitu a hned je svět růžovější.
Čekala jsem, že tato fantasy série bude skvělá, ale zároveň jsem se strachovala, aby jí fantasy sedlo. Přeci jen, do té doby jsem od ní četla jen romány...
Mluvím o trilogii Existence, která prosím pěkně od dočtení patří mezi TOPky.
Tato série sleduje život mladé studentky Pagan, na první pohled obyčejné. Jak už tomu ale bývá, ona obyčejná rozhodně není. Vidí duše. To jsou ty duše, které se nechtěly poddat smrti. Nechtěli přijmout svůj osud, a proto donekonečna bloudí světem. Na Pagan nikdy žádná nepromluvila. Až do Danka. Ten na ni nejen promluví, ale dokáže se jí i dotknout. Po sletu událostí zjišťuje, že Dank, do kterého se zamilovává je něco mnohem horšího než bloudící duše.
Po dočtení Existence (prvního dílu) nešlo udělat nic jiného, že se pustit do dílu druhého (oba dva díly končí prosím pěkně doslova šokem). Takže ten už je taktéž přečtený a pane bože...(pořádnou reakci najdete na mém profilu Goodreads-konkrétně zde).
Zamilovala jsem se a to pořádně. Třetí=závěrečný díl číst chci i nechci. Chci se vrátit do příběhu Pagan a Danka, ale nechci, aby to všechno skončilo. A víte to? Prý je trojka ze všech dílů nejlepší... To už asi opravdu dostanu infarkt.
HODNOCENÍ: 100%


Bludy z nudy je předposlední knihou přečtenou v říjnu.
Na tuto knihu z Odeonu jsem narazila na několika youtube kanálech a hlavně v sekci výprodeje na bux.cz. Nakonec jsem po přirovnání této knihy k My děti ze stanice Zoo neodolala a za směšných necelých 30 Kč si ji objednala.
V říjnu jsem ji z knihovny vytáhla a při čtení se nestačila divit.
Lidi, tohle je pecka! Autor skrz hlavního hrdiny čtenářům otevírá dveře do hlavy dospívajícího čtrnáctiletého chlapce, který potkává vášně dospívání. Alkohol, cigarety, drogy, sex, apod... Díky tomu, že je dílo psané v ich formě a přizpůsobené slovní zásobě čtrnáctiletého průměrného chlapce, zapůsobí na každého čtenáře.
Bludy z nudy ukazují realitu. Kniha se zabývá tématem, které je aktuální více než kdy jindy a to je i jeden z mnoha důvodu, proč bych knihu okamžitě zařadila do povinné četby, protože toto dílo dá každému člověku (jako dospívajícímu, tak i dospělému) něco jiného.
Brzy čekejte s knihou článek ☺
HODNOCENÍ: 95%


No a poslední knihou, která se stala objevem měsíce i roku je Devět dní.
Devět dní u mě vidíte úplně všude a ještě dlouho to tak bude, protože toto je jedna z nejlepších knih co jsem kdy vůbec četla.
Devět dní je fantasy postapo kniha, která si pohrává s myšlenkou totality skryté za náboženstvím. Hlavní hrdinové jsou dospělí a chytří lidé. Jejich činy a myšlenky dávají společně s příběhem hlavu a patu, proto u příběhu nebudete kroutit hlavou nepochopením. Nenajdete tu žádné klišé.
Devět dní se vymyká zajetým hranicím fantasy a vůbec literatury jako takové a to je jeden z mnoha důvodu, proč byste si ji neměli nechat ujít. Doufám, že vás přesvědčí jak moje recenze, tak i autorčina stránka, která vám představí Sabrii do posledního detailu (zde).
HODNOCENÍ: 100%
KNIHODOJMY zde


A to je z dnešního článku vše. Dívám se, že toho nebylo vůbec málo, ale pokud jste nějakou z knih četli, nebo se chystáte, určitě mi napište. Pokud by vás nějaká kniha zaujala a chtěli byste ji koupit za co nejnižší cenu, klikněte na její název nebo ji vyhledejte na portálu Srovname.cz ☺
Mějte se krásně! ☺
seabook04@gmail.com

14 komentářů:

  1. Osm knih je podle mě moc dobré číslo. :) Já jich přečetla trochu míň, ale je pravda, že jsem se taky až teď dostala z prázdninové krize. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super kousky, ať se daří i následující měsíc :)

    OdpovědětVymazat
  3. Devět dní , tak to bylo opravdu dobré čtení! A na Existenci se podívám, díky za doporučení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprostý souhlas. Jsem nadšená, že se Ti líbila. Nedám na ni dopustit :)
      Existence je úžasný oddych :)

      Vymazat
  4. Devět dní bylo super :-D Ostatní jsem nečetla a ani mě to moc neláká :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Stihla jsi toho přečíst hodně. :) Svůdné zlo se i mně moc líbilo, stejně tak dva díly Royalů, teď čekám, až mi přijde Palác lží. :) Navíc jsi mě nalákala na Devět dní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkují moc :)
      Jsem ráda, že jsem nalákala, protože knihu bych nejradši doporučovala každému, koho potkám na ulici. Opravdu skvost české literatury :)

      Vymazat
  6. Trochu jsi mě odradila od knížky Žena z kajuty č. 10, ale stejně se do ní nejspíš pustím. :D :)
    Fandom Before Blood CZ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nebylo v plánu :D
      Určitě se pusť, dle mého je to opravdu skvěle napsaný psychothriller, jen jsem asi četla ve špatnou dobu :)

      Vymazat
  7. Kniha Černý les se mi moc nelíbila, ale žena z kajuty č. 10 moc :-) Na blogu mám recenzi na obě.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥