sobota 15. dubna 2017

Povídačka rozbalovačka #83

Ahooj!
Všechny Vás srdečně vítám u nového článku a nové Povídačky rozbalovačky.

Dnes si tu rozbalíme balík od Martinusáků, ve kterým se skrývá drsné čtivo, na které jsem opravdu dost zvědavá.
Myslím, že každému musí něco říkat přezdívka Jack Rozparovač. Přezdívka patří prvnímu sériovému vrahovi moderní doby v Anglii a strach z něj se šíří dodnes.
V této novince se ale nevěnujeme jemu, ale tzv. americkému Jacku Rozparovači. 


Patřím mezi ty "úchyláky", které toto téma zajímá a svým způsobem fascinuje. Strašně ráda bych věděla, co se těmto zrůdám odehrává v hlavě, protože vrazi jsou obvykle naprostými génii. 
Říkám si, že mě už člověk nikdy svou zrůdností nepřekvapí, ale když se podíváme, kam ten svět spěje... S tím i trochu souvisí Modrá velryba. 
Pamatujete se na minulou Povídačku rozbalovačku a na film Nerve (psala jsem o něm tady)? Pokud ano, jistě víte, že příběhy v těchto článcích probíraní mají společnou aplikaci nebo-li soc. síť, která Vám plní přání či platí za splnění úkolů, které se stávají postupem hry čím dál nebezpečnějšími.
Bylo mi jasné, že jednou tato aplikace rozhodně existovat bude a když jsme o dva dny později našla aplikaci, která je na tom mnohokrát hůř, málem to se mnou seklo.
O Modré velrybě si teď toho na internetu můžete najít mnoho, ale kdybych to vzala ve zkratce- tato aplikace nutí děti k sebepoškozování a ke sledování drsných, mysteriozních a strašidelných videí, avšak nakonec je donutí se zabít. Nově se ale zjistilo, že to takto není.
Byl to jen reklamní tah.
Abych ale řekla pravdu, osobně o tom přesvědčená nejsem.


Vrátíme se ale ke knize, která mi dnes dorazila.
Ďábel v bílém městě od Erika Larsona.
V této knize figuruje hlavně prostředí a vrah v něm.
Chicago koncem 19. století zamořené dýmem, zápachem a všem špatným se probouzí k životu. V tomto městě se bude konat výstava, která konečně může Ameriku postavit kulturně na nohy- Světová kolumbovská výstava. Výstava na počest objevení Ameriky a zároveň výstava, která nejen svou přípravou, ale i svým průběhem vzala několik stovek životů.
Tehdy přejmenovaný mladý a pohledný doktor H. H. Holmese byl ten, kdo většinu životů vzal. Z této výstavy si udělal své loviště mladých žen a ve svém domě je mučil a vraždil. Nemyslete si ale, že dámy zavedl do běžného prostředí. Jeho dům byl speciálně upravený- mučírny, pitevny, slepé uličky a dokonce i plynová komora.

Erik Larson do této knihy převedl příběh, který se opravdu stal. Ať se Vám to nechce věřit, tento člověk opravdu existoval, jeho dům a vraždy taktéž. Vše je doložené a to je ještě děsivější.
Jsem zvědavá, jak autor knihu zpracuje. Přeci jen má kniha okolo pěti set stran (a jelikož má ty těžké, tvrdé bílé stránky, je i pořádně těžká) a anotace slibuje příběh, který by měl spojovat literaturu faktu a beletrii ve velmi dobrém kombu.
Když už jsme u autora, trochu ho probereme.


Řekla bych, že krom této je jeho nejznámější kniha Zahrada bestií podle které má být stejně jako podle této filmové zpracování. Film i kniha se odehrává v době nacismu a hlavní hrdina skrz svou dceru poznává pravou tvář nejen nacistů, ale i přítele její dcery. Tento snímek je zatím označen jako drama a plánovaná premiéra je na příští rok.
A když už jsme se ocitli u filmového zpracování, jak jsem psala, i Ďábla v bílém městě to čeká. Práva zakoupil Leonardo Di Caprio, který také ztvární hlavní roli a to roli samotného vraha. Režisérem se stal Martin Scorsese (který má na svědomí např. filmy Letec a Hugo a jeho velký objev) a s Leonardem spolupracuje již pošesté. Abych pravdu řekla, nedohledala jsem, kdy film vyjde. Ale dohledala jsem trailer:



Zaujal Vás tento příběh? Co říkáte na trailer? Nemáte nějaké informace o filmu?
A co říkáte na Modrou velrybu a celkově možnost, že by podobné hry mohly za našima očima existovat? 👀
Mějte se hezky! ❤



Děkuji internetovému knihkupectví Martinus.cz za poskytnutí recenzního výtisku ☺
Knihu koupíte např zde 

10 komentářů:

  1. To jsme na tom stejně, vždycky mě zajímalo, co se jim asi tak hodín hlavou, těším se na recenzi :)

    OdpovědětVymazat
  2. Počkej, ta Modrá velryba jako vážně existuje?
    A kniha vypadá velmi zajímavě, obzvlášť když je to napsané podle skutečnosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Údajně to byl jen nějaký marketingový tah, ale abych pravdu řekla, nechce se mi tomu věřit :/

      Vymazat
  3. Knihu by som si chcela prečítať aj ja, len mám z nej veľmi nepríjemný pocit. Každopádne, teším sa aj na film, pretože v ňom hraje môj obľúbený herec Leo :)

    OdpovědětVymazat
  4. O knize a filmu slyším poprvé a vypadají celkem lákavě. :) Také mě zajímá, co si asi myslí :D Proto jsem jeden čas koukala na Dextera :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba k Dexterovi jsem se nikdy nedokopala :D Byl kolem takový BUM!, že mě to až odradilo :/

      Vymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥