sobota 22. dubna 2017

KNIHODOJMY: Stačí jen chtít

Mezi tím co chceš a co potřebuješ je velký rozdíl.

Hra šířící se rychlostí blesku, která stejně jako blesk dokáže bolestivě udeřit.
Studenti v Nottawě čirou náhodou narazí na hru jménem Need. Hned na začátku se Vás Need zeptá na to, co si přeješ. Je jen na Vás, zda si zvolíte potřebu nebo chtíč, ale obojím jste zapojení do hry. Ať už si přejete nový iPhone, auto, dům, delší prázdniny či ledvinu pro svého nemocného bratra jako hlavní hrdinka Kaylee, Need se bude snažit Vám přání či potřebu splnit. Vy mu ale na oplátku musíte splnit úkol.
Zpočátku jsou úkoly směšné, např. pošli pozvánku pěti přátelům. Za pár kol ale na vlastní kůži zjistíte, že Need přitvrzuje.


Hned ze začátku se vrhnu na hlavní hrdinku Kaylee.
Autorka vytvořila reálnou postavu, která si leccos zažila a zažívá. Už od samotného začátku bádáte po tom, co se jí vlastně stalo a s postupným odhalováním si Vás autorka i hrdinka získávají. Kaylee byla opravdu skvělá a její snaha zachránit svého bratra, který akutně potřebuje novou ledvinu je až neuvěřitelná a často mě dohnala až k slzám.
A tak se nám příběh samotné hry Need ještě zpestřil a na čtenáře zapůsobil mnohem více, než kdybychom v hlavní roli měli obyčejnou a perfektní holku ze střední.

Příběh vidíme celkem z devíti pohledů. 
Každý pohled patří studentovi střední školy v Notawwě a každý z nich je do Need připojen a aktivně tuto hru hraje. Vidíme tak příběh z mnoho stran. Nebezpečnou hru vidíme jak očima chtíče za nový počítač, tak i očima chtíče za nový a drsnější úkol.
Autorka dokázala krásně celou knihou provést řetěz. Stejně jako když se dnes stane fenoménem nová aplikace, zítra ji má celý svět, tak i tady to bylo stejně až na rozdíl, že aplikace byla přístupná právě jen studentům střední školy v Nottawě. 
Zároveň se na Vás přenesla stísněnost. Need je hra, kde jste v anonymitě a to stejné od Vás hra také požaduje. Proto když se budete snažit o např. udání hry na policii, hra se postará nejen o to, aby Vám nikdo toto obvinění nevěřil, ale aby Vám už nikdo nikdy nevěřil.

Kniha na mě působila až moc reálně. 
Pár dní po dočtení vyšla najevo kauza s Modrou velrybou a i když se říká, že to byl jen hoax, nedokážu svůj mozek o tom přesvědčit. Sociální sítě jsou sice pohodlné a zábavné, ale také nebezpečné a hlavně jsou všude
Tím, že je kniha psána z pohledů teenegerů, o to více na Vás zapůsobí. Jedno, dvě rozhodnutí mi sice nešlo do hlavy, ale zbytek mě svou reálností zaskočil.


Výsledek obrázku pro need book
zdroj

Čím mě autorka nejvíce překvapila byl konec.
Stačí jen chtít patří do žánru Young adlt a je to přesně ta YA, kde nenajdete dlouhé popisy a rozpitvávání každého detailu. Autorka doslova běží přes mrtvoly a než se stihnete vzpamatovat, už je to tu znova. Čekala jsem ale klasický YA konec, kde vše dobře dopadne, všichni budou nakonec kamarádi, odpustí si a bla, bla, bla, bla.
Ne. Tento konec byl reálný a to bylo to, co mě na tom vystrašilo asi úplně nejvíc.

Rozhodně doporučuji si knihu přečíst.
Je psaná pro mladé a proto spíše jim knihu doporučuji. Dospělí či starší milovníci žánru YA rozhodně také nešlápnou vedle, ale musí brát styl, kterým je kniha psaná trochu s rezervou, protože abych pravdu řekla, i mě ze začátku chyběly popisy (pak jsem se ale do toho tak moc dostala, že jsem neměla čas si stěžovat).
Autorka dokázala stvořit příběh, který ukazuje pravdu a nebezpečí nejen soc. sítí, ale přemýšlení dnešních teenegerů, kteří na mobilu a počítači tráví více času než by měli.
Stvořila příběh, který se jednou realitou opravdu stane.

HODNOCENÍ: 
90%




Mockrát děkuji eReadingu.cz za poskytnutí recenzního výtisku :)
E-knihu koupíte zde :)
----------------------------------------
Výsledek obrázku pro stačí jen chtítautor: Joelle Charbonneau
žánr: YA thriller
nakladatelství: Fragment
počet stran: 335
rok vydání: 2017
ISBN: 978-80-253-3124-8

8 komentářů:

  1. Už brzy... Jen dočtu Poslední od Alexandry Olivy :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na tuhle knihu mám velký zálusk, tak snad se k ní brzo dostanu :D

    OdpovědětVymazat
  3. Trochu mi připomíná Erebos, tam byla také taková agresivní počítačová hra :) ale jinak máš pravdu, stát by se to klidně mohlo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se v Erebosu dostala na 80 stránek a konec, takže nemohu posoudit, ale toto mi připadlo fakt děsivé :/

      Vymazat
  4. Pěkná recenze :-) A podobnost s Modrou velrybou mě napadla hned po prvním odstavci. Docela se na tuhle knihu těším, i když se obávám, že bude trochu děsivá tím, že se dokáže takhle přiblížit realitě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkují moc :)
      Děsivá rozhodně je a na pár dní se Ti v hlavě jistojistě usadí :)

      Vymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥