neděle 19. března 2017

Povídačka rozbalovačka #78

Ahooj!
Všechny Vás srdečně vítám u nového článku.

Jak jste si mohli na konci minulé PR (zkratka pro Povídačku rozbalovačku, která se bude objevovat častěji) přečíst, psala jsem ji tak, jako bych knihu v ní rozbalovanou nečetla. No, zkrátka mi utekl čas do vzdálených krajin a než jsem PR napsala, knihu jsem stihla přečíst. Bohužel, platí to i v dnešním článku. Proto se prosím nedivte, když jste si na mém Instagramu či jiných soc. sítích přečetli jaká tato kniha byla apod., protože dnes se přeneseme do minulosti a do doby, kdy jsem ještě novinku od mé milované autorky nečetla.


Po nějaké době jsem se ozvala MegaKnihám s prosbou o recenzní výtisk. Myslím, že každý knihomol má problém si z tolika tisíců úžasných knih vybrat a u mě to samozřejmě nebylo jinak.
Říkala jsem si, zda mám sáhnout po Griše, která nedávno proletěla knižní světem, nebo jestli si konečně nepořídit Pomstu a Rozbřesk. A Tisící patro taky vůbec nevypadá špatně a co Zakázaná přání, Divoká píseň,... No a už to jelo.
NE. Já si řekla, že si vyberu TU knihu, po které jsem toužila od konce minulého roku kdy vyšla. Pořídím si knihu od mé srdcové autorky, na kterou nedám dopustit.
Vybrala jsem si tedy....

Třpytný dvůr!!

Hip, hip, huráá. Konečně jsem se k němu dokopala. 
Jak teď nad tím přemýšlím, už je to u mě normální. Než jsem se totiž dokopala k první knize od Richelle (ano, je to neuvěřitelné. Nechápu jak jsem bez ní mohla žít) ostatní blogerky si stihli dát její celkový re-reading. Každopádně až jsem se k Richelle dostala, hned po prvním díle jsem věděla, že toto bude srdcová záležitost. A je. A jaká.
Proto když od Richelle vyšlo Neslyšno, musela jsem knihu mít, ale jaksi jsem se k ní nemohla dokopat (je smutné, že tu knihu stále nemám), ALE když vyšel Třpytný dvůr, bylo o pár měsíců později a já ho stále neměla, řekla jsem si DOST, na recenzní výtisk si vybírám TEBE Třpytný dvore.
A neudělala jsem vůbec špatně.


Kdyby jsme se měli na Richelle Mead podívat bez mých zamilovaných růžových vampýrských brejliček, zjistíme, že nejsem jediná, kdo je na ní ujetá.
Ono to vlastně jinak ani nejde. Vampýrská akademie je jednoznačně její nejznámější série. Před pár lety to byl naprostý BOOM! a všichni to chtěli, všichni to měli a všichni to četli. Až VA dočetli přišla Richelle s dalšími sériemi, např. Pokrevní pouta (ty se odehrávají po VA, ve stejném prostředí apod., akorát s jiným ústředním párem), Sukuba (o smyslné dívce, která nemůže randit s klukem, aniž by ho zabila), Věk X (netuším o čem je, ale co vím, tak není ZATÍM dokončen) a jak už jsem zmiňovala, vloni přišla se samostatnou knihou (což je u ní velký nezvyk) Neslyšno a následně prvním dílem nové série Třpytný dvůr, který se od všech jejich knih opravdu výhradně liší.

Žádné nadpřirozeno. Žádné fantasy.

Až na jinak postavený svět (který by byl určitě reálný), nenajdete alespoň v prvním díle žádného vampýra, upíra, holku co citově vraždí, ... nic takového. Na jednu stranu škoda, ale na druhou bod pro Richelle, protože mohu potvrdit, že rozhodně vedle nešlápla.

Příběh pojednává o světě, který je rozdělen na kraje, řekněme až kolonie. Každé kolonii vládne guvernér a každá kolonie má svá pravidla či zákony. Lidé jsou rozděleni podobně jako v historii- šlechta, měšťané a chudí. Existuje ale jedna společnost se sídlem v kolonii, která ještě není tak docela rozvinutá. Proto nabízí chudým dívkám odjezd do Třpytného dvora a zároveň s tím i nový a mnohem luxusnější život. Ve Třpytném dvoře se několik měsíců dívky učí jak se chovat jako dáma, jak být paní domu, jak se chovat ve společnosti... jak být šlechta. Po tomto "výcviku" konají dívky zkoušky, podle kterých se stanový jejich cena. Cena, kterou bude muset jejich budoucí (každou dívkou vybraný) manžel zaplatit. 
Výsledek obrázku pro richelle mead
zdroj

Richelle mě nikdy nepřestane překvapovat. Námět této a každé její knihy zajímavý je lákavý.
Klasicky bych psala, jak se na tuto knihu těším, ale jak jste se na začátku dozvěděli, už jsem zjistila, jaký obsah se v knize skrývá. Mohu Vám říci, že to bylo velice zajímavé čtení, ale jestli to byla pořád ta dokonalá Richelle... to už Vám protentokrát neřeknu. To se dozvíte v Knihodojmech.
Každopádně pokud jste tuto knihu četli, určitě mi dejte vědět, jak zapůsobila na Vás. A celkově mi určitě napište, jak jste na tom s touto slavnou autorkou Vy :)


Mockrát děkuji MegaKnihám.cz za poskytnutí recenzního výtisku :)
Knihu koupíte např. zde :)
Mějte se krásně! :)
seabook04@gmail.com

10 komentářů:

  1. Krásný přírůstek ;) Užij si čtení! :)

    OdpovědětVymazat
  2. S touto slavnou autorkou jsem na tom dost neslavně: nečetla jsem od ní nic. Zatím ani nějak nemám v plánu to měnit, i když zrovna Třpytný dvůr vypadá docela zajímavě... Jsem zvědavá na recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkují :)
      Rozhodně od ní něco zkus, píše skvěle :)

      Vymazat
  3. Také jsem od autorky ještě nic nečetla, ale moc ráda bych jí tu šanci dala. A Třpytný dvůr mě také láká :)

    OdpovědětVymazat
  4. Už jsem ti komentovala knihodojmy, kde jsem sdělila vše podstatné, jen se mi líbí to tvé nadšení z každého nového kousku :)
    A ještě bych si taky ráda "postěžovala" na Megaknihy :) Vybrat si z tolika skvělých knih jednu knihu na recenzi pro mě tedy nebylo vůbec nic jednoduchého (taky od nich máš jednu knihu ročně???)
    Měj se krásně, Lucí ♥

    OdpovědětVymazat
  5. Richelle je moje oblíbená spisovatelka, takže si tuto knihu chci samozřejmě přečíst! Ale trochu se bojím. Mám ráda její fantasy příběhy, tak snad nebudu zklamaná.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥