pátek 17. března 2017

KNIHODOJMY: Volání netvora

Výsledek obrázku pro volání netvora 2017autor: Patrick Ness
žánr: Román/ Fantasy
nakladatelství: Slovart
počet stran: 216
orig. název: A Monster Calls
rok vydání: 2017
rok vydání orig.: 2011
vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-7529-218-6
ilustrace: Jim Kay


ANOTACE:
Třináctiletého Conora navštěvuje noc co noc netvor. Není to však ten, kterého Conor očekával - ten z noční můry, jež ho pronásleduje od doby, kdy jeho maminku začali v nemocnici týrat neúspěšnými léčebnými procedurami. Tenhle netvor je jiný. Je to tajuplný přízrak z dávných časů, ukrývající se v podobě starého stromu za domem. Je tu proto, aby Conorovi vyprávěl tři příběhy. Na oplátku ale něco chce. Tu nejnebezpečnější věc ze všech. Chce pravdu. Tajemnou knihu plnou temně pohádkové atmosféry napsal Patrick Ness na námět zesnulé Siobhan Dowdové a v roce 2016 podle něj natočil stejnojmenný film Juan Antonio Bayona.

MŮJ NÁZOR:
Třináctiletý chlapec Conor to neměl nikdy v životě lehké.
Ve škole ho šikanuje banda spolužáků, jeho kamarádka ho zradila, táta od nich odešel, babička je stará, protivná a namyšlená a jeho maminka je vážně nemocná. 
Od doby co to jde s jeho maminkou z kopce, jeho noční můra se stává realitou.
Slýchal noc co noc hlas, který ho volal. 
Pak poznal, komu hlas patří.
Hlas nepatřil žádnému andělíčkovi strážnému, ale netvorovi.
Ten ho začíná noc co noc, sedm minut po půlnoci, navštěvovat a slibuje mu, že mu pomůže. Conor mu zpočátku nevěří ani slovo a vysmívá se mu. 
Pak se ale začíná bát.

Příběh života.
Podtitul této knihu podle mě skvěle vystihuje celý příběh.
Očima mladého chlapce sledujeme život nad propastí. Každý den mu někdo ubližuje. Každý den se bojí, aby jeho maminka nepodlehla nemoci. Každý den se bojí, že bude muset bydlet u babičky, s kterou se navzájem nenávidí.
Každý den má plný strachu.
Když mu netvor začne vyprávět tři příběhy, začne váhat.
Bojí se. Bojí se toho, co nastane po třetím příběhu. Netvor chce totiž něco na oplátku. A to co chce je to nejcennější a nejtemnější co kdy Conor měl. 
Pravdu.

Hned po první kapitole mi bylo jasné, že toto nebude šťastný příběh. Styl Patricka Vás nejen rychlostí blesku vtáhne do děje, ale každým slovem na Vás dýchá větší a větší temnotu. Opravdu mi přišlo až neuvěřitelné, jak moc v úzkých jsem se při čtení cítila. Tomu napomáhaly i ilustrace, které se právě v tomto vydání od Slovartu objevily.



Jima Kaye můžete znát už díky Ilustrovanému vydání Harryho Pottera. Ve Volání netvora jsou ale jeho ilustrace na vysoké úrovni. Ilustrace pro mě byly dříve takové menší doplňky příběhu, ale tady? Tady se ilustrace, které jsou plné temnoty a strachu, staly částmi textu a díky nim jste příběh prožívali o to více. Jednoduše neuvěřitelně.

O samotném příběhu se velice špatně mluví.

Po tom, co jsem knihu přečetla nevím, jak ji mám označit, abych neprozradila její největší zvrat, který se zároveň stává trhlinou ve Vašem srdci.
Conor byl dítě, které to nemělo lehké. Patrick nás pustil do jeho hlavy. Do samotného středu příběhu a my mohli přihlížet tomu, jak se Conor cítil, když byl šikanován. Jak se cítil, kdy viděl svoji umírající maminku.
Sledovali jsme to, jak rychle musel dospět, ale jak je uvnitř stále dítě.
Poslouchali jsme netvorovi příběhy, které zpočátku nedávali smysl a spravedlnost v nich nevítězila.
Společně s Conorem ale postupně zjišťujeme, jak se věci mají a noříme se do samého středu tajemství a důvodem, proč Netvor Conora navštěvuje.



Kdybych měla popsat čistě moje dojmy, nevěděla bych, kde začít. Je toho tolik a pořád přibývají. Na knihu neustále myslím a nemohu se dočkat až se do ní pustím znovu, protože tohle je přesně ten typ knihy, ve které při každém dalším čtením najdete něco víc. Nikdy Vás nepřestane překvapovat a Vy do ní budete zamilovaní až po uši. Nebudete moci jíst ani spát, jen budete potřebovat vědět, jak to dopadne, jak Conor skončí,...
Volání netvora je neuvěřitelně temný příběh. Už od první kapitoly se budete cítit v nouzi. Budete se bát a nakonec budete přemýšlet nad tím, zda i Vy neprahnete po pomoci Netvora.
Já se maximálně těším na filmové zpracování. I když je skoro nemožné, aby bylo lepší než kniha, doufám alespoň v to, že temnota na plátnu bude stejně děsivá a strhující jako temnota této knihy.
Nakonec bych řekla ještě jedno: Volání netvora je neuvěřitelná kniha a Patrick Ness je neuvěřitelný autor. Nechápu, jak jsem mohla žít bez této knihy a nedovolím, abych žila bez dalších knih, které Patrick napsal.
Až přečtete, pochopíte...



HODNOCENÍ:
99%

Tímto chci mockrát poděkovat nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku :)
Knihu koupíte např. zde :)

Četli jste tento skvost?
Jaké máte zkušenosti s tímto autorem?
Půjdete na film?
Mějte se krásně! :)

seabook04@gmail.com

16 komentářů:

  1. Páni, úplně jsi mě tou recenzí dostala, potřebuji jí!!! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. 99% se mi líbí! :) Vlastně nechápu, proč jsem si knihu ještě nepřečetla! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkné, touto recenzí jsi mě dost navnadila. Asi hned zakoupím :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tuhle knihu chci a to vážně hrozně moc! :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věř mi, že až si ji přečteš, nebudeš ji chtít dát z ruky :D

      Vymazat
  5. Už se nemůžu dočkat až si jí koupím ! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já tu knížku potřebuju! Vypadá naprosto skvěle, má nádherné ilustrace a ty povedené fotky. :)
    Z recenze je vidět, že se ti knížka opravdu hoodně líbila, jdu se po ní poohlédnout. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Už ji také mám doma, tedy přítel, ne já :D Nicméně Jim krásně ilustroval HP a je to edice, která mě dělá štastnou. Tyto ilustrace jsou zase o něco jiné a především hluboké :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jim Kay je mistrem svého řemesla, to se mu vzít opravdu nemůže :)
      Věřím, že se Tobě i přítelovi bude moc líbit :)

      Vymazat
  8. Knížku si chci pořídit a po přečtení tvé recenze ji nutně potřebuji! :D Ilustrace od Jima mám ráda a v poslední době ulítávám na knížkách právě s ilustracemi. Moc pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Moje srdcová kniha - nejen kvůli příběhu, ale stejně jako u tebe i díky ilustracím. Musím souhlasit s každým tvým slovem, opravdu výjimečný příběh s výjimečnou atmosférou :)
    Sama se od Patrcika chystám ještě na My ostatní tu prostě žijem, ale nejsem si jistá, jestli mě kniha zaujme podobně jako tato. Uvidíme...:)
    Měj se moc krásně a budu ráda, když se jednou Volání objeví ve Filmovém večeru, ráda bych znala tvůj názor :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥