středa 8. března 2017

KNIHODOJMY: Ostrov strachu

Výsledek obrázku pro ostrov strachu r l stineautor: R. L. Stine
žánr: Horor
nakladatelství: Baronet
díl v sérii: I.
série: Návrat do ulice strachu
počet stran: 216
orig. název: Party Games
rok vydání: 2017
rok vydání orig.: 2014
překlad: Renata Heitelová
vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-269-0552-3


ANOTACE:
Rachel Martinovou přátelé varovali, ať na narozeninovou párty Brendana Feara, která se koná v letním sídle jeho rodiny na tajemném ostrově, nechodí. Jenže Rachel je do Brendana zakoukaná a má radost z toho, že ji pozval. Oslavenec má na večírek v plánu spoustu her. Ovšem jednu hru neplánoval nikdo – hru na vraždu. Jak hosté jeden po druhém umírají, Rachel si s hrůzou uvědomuje, že jsou spolu s dalšími studenty na malém ostrově v pasti s někým, kdo je zřejmě chce všechny zabít. Jak z té smrtící hry uniknout? Rachel neví, komu může věřit. Na ostrově Strach nic není takové, jak se zdá…

R. L. Stine se tímto románem opět vrací do Shadyside, města nočních můr, stínů a nefalšované hrůzy, a ke světoznámé sérii Ulice strachu, která započala jeho kariéru spisovatele hororů pro mládež. 


MŮJ NÁZOR:
Jmenuji se Rachel Martinová.
Práce číšnice v bistru poblíž školy je asi to jediné, co drží finanční stránku naší rodiny nad vodou.
Naopak studenti a levné cheesburgery jsou zase dvě věci, co drží nad vysoko nad vodou toto bistro. Proto v něm na denním pořádku obsluhuji své spolužáky. Při jednom takovém případu potkám i Brendana Feara. Ještě než se dostaneme k samotnému případu, musíte vědět něco o něm a jeho rodině. 
Jeho rodina je po městě známá svou tajemností, temností a kapsami plnými peněz. Brendan je ale úplně jiný. Je společenský, milý a oblíbený. K tomu je také neuvěřitelně krásný a taky moje "tajná láska". Když mě tehdy pozval na jeho narozeninovou oslavu, neváhala jsem ani po varování, které mi všichni udělovali: ,,Víš co se o nich povídá!".
Váhat jsem začala poté, co jeden z nás zemřel.

Oslava začala katastrofou a katastrofou očividně i skončí.
Jeden po druhém padáme mrtví k zemi. 
Jsme uvězněni v obrovském starém a temném sídle na ostrově, kde není signál a ani možnost úniku. 
Hry, které ovládly večer jdou do finále a já se začínám bát, že  budu další na řadě...

Jméno autora je v Česku velice známé.
Vyšlo u nás jeho cca. 71 knih, z čehož některé dokonce vyšly dvakrát. Jeho nejznámější spadají pod edici, které se dařilo především dříve, kdy žánr horor neměl takový prostor jako dnes. Stine psal do edic Stopy hrůzi, Husí kůže, apod. Na jeho knihy pěje každý chválu. Každému běhá mráz po zádech a je překvapen, jak na něj autor dokáže zapůsobit bez litrů krve a mučení.
Bohužel tato kniha skoro až mučení byla.
A musím říci, že jsem ráda, že to tak nevidím sama.

Na Ostrov strachu jsem se opravdu neskutečně moc těšila. A i když je dnes hororových knih více, pořád jich není tolik, a proto jsem při spatření tohoto díla v edičáku nakladatelství Baronet zajásala a čekala opravdu NĚCO.
Bohužel.
Bylo to šíleně pubertální. Ale fakt hodně a když to říkám já, už je to opravdu vážné.
Štve mě ale to, že samotný základ, vývoj událostí a děj byl super. Sice žádná originalita, ale přeci je klasická a pořádná vyvražďovačka nikdy nepřijde nazbyt. Problémem této knihy je ale zpracování.
Nedovolím si určovat, jak starému dítěti bych knihu do ruky dala, protože jsem jedna z těch, která je odmalička napřed, ale kdybych to měla brát podle sebe, tato kniha by mi na míru sedla max. v dvanácti letech. V těchto letech by mi možná i mráz po zádech přeběhl, myšlenky hlavní hrdinky by mi nepřipadaly k smíchu, ale hlavně bych z knihy tolik necítila tolik puberty. Takto na mě kniha vůbec nezapůsobila. Jednoduše jsem to autorovi nežrala. Nic jsem z knihy necítila. Žádné emoce, napětí, strach,...nic.


Je tu jedna věc, která mě celou knihu opravdu neuvěřitelným způsobem iritovala- ostrov Strach. Když jsem na tento překlad narazila poprvé, nevěděla jsem, jestli se mám smát nebo brečet. Naneštěstí se toto slovní spojení, očividně doslova přeložené, v knize objevuje mnohokrát a když k tomu připočtete styl, kterým je kniha psaná...
Víte, že já YA příběhy prostě můžu (=miluji). Stejně tak je tomu i příběhů hororových, drsných, thrillerových. Když se tyto dva žánry spojí, mnohokrát vznikne skvost (např. kniha Seznam mrtvých, dokonalost), ale může to dopadnout i takto. YA je sice určeno mladším čtenářům, ale pro dospělé je to v mnoho případech odpočinek. Zde ale nevím, zda bych to já= cílová skupina, doporučila někomu, pro koho kniha "určená není", protože když to bylo pubertální na mě, tak jak by to asi působilo na něj?

Pořád jsem z knihy nějakým způsobem zmatená. Do dalších knih od autora se pustím a nemám v plánu jen Nebuď dlouho vzhůru, kterou mi snad Baronet po těchto Knihodojmech pošle a která má vyjít příští měsíc, ale chci se pustit hlavně do jeho starších knih, abych mohla potvrdit domněnky autorových fanoušků, že jeho současná tvorba se nedá porovnávat z jeho starší.

Každopádně dnes nechám jen na Vás, jestli se do knihy pustíte. Sama za sebe říkám, že tato kniha je fajn pro mladšího čtenáře, který poprvé zabloudil do tohoto žánru (a kdo vstupuje do puberty. Jsem už s tím otravná, ale neodpustím si to.)
Já jen doufám, že v druhém dílu této série autor kvalitu děje a zpracování vyrovná a zároveň zpracování přizpůsobí o pár let starší věkové skupině, protože potenciál tato kniha má.


HODNOCENÍ:
55%

Tímto chci velice poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutí recenzního výtisku :)
Knihu koupíte např. zde :)


Četli jste nějakou knihu od tohoto autora?
Jaký je Váš názor na Ostrov strachu?
Mějte se krásně! :)

seabook04@gmail.com

12 komentářů:

  1. Koukam, ze zatim ty recenze vychazi u vsech vicemene stejne... taky me to docela zklamalo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrzí mě to, ale tak snad bude druhý díl lepší :)

      Vymazat
  2. Joj a já nad ní uvažovala, tak to nechám ještě uležet.
    Jinak pěkně napsaná , ikdyž negativní recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkují moc :)
      Zatím tuto knihu vidím jen pro opravdové fanoušky, ve kterých vyvolává nostalgii. Každopádně věřím, že druhý díl bude třeba lepší :)

      Vymazat
  3. Jak psala Lucy recenze se drží toho průměru kolem 50 procent, ale chápu to. Jako malá jsem milovala jeho knihy v knihovně, děsivé ulice, strašidelné příběhy. Dokonce mám všechny knihy ve čtečce, nebo tabletu, ted si nejsem úplně jistá. Jsem na ně už velká, ale na léto ideál :))

    OdpovědětVymazat
  4. Ups, jen 55%? A já zrovna po Ostrově strachu pokukovala v knihkupecví :)

    OdpovědětVymazat
  5. 71 knih u nás? A já o tomto autorovy ještě neslyšela. Na horory jsem začala koukat teprve letos. Kniha s tímto žánrem by se mi líbila, ale tahle asi ne. A ani se mi nelíbí její obálka.

    http://katiehoral.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem o něm doposud neslyšela, ale věřím, že jeho starší knihy budou fajn :)

      Vymazat
  6. Dobře napsáno. Já jsem se knize vyhnula přesně z toho důvodu, že by to už asi bylo moc i na mě a to si na YA celkem dost potrpím. Stopy hrůzy a Husí kůži jsem ale četla pravidelně, to zase jo :) jenže to jsem byla na základce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkují :)
      Já jsem naprostý závislák na YA, takže jsem se dívila, že i na mě to bylo moc :d
      Každopádně jeho Stopy hrůzy a Husí kůži si chci nějaký přečíst :)

      Vymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥