úterý 21. března 2017

Filmový večer #9

Ahooj! :)
Všechny Vás vítám u nového článku.

Dnes to bude opět Filmový večer a dnes tu mám až na jeden případ naprosto, ale naprosto skvělé filmy. Opět se tu objeví drsná historie, ale zároveň s ní i současné nebezpečí sociálních sítí a pokračování teorie budoucnosti, která mě v prvním díle maximálně vyděsila.

Kolonie/2015
4/5*
Emma Watson získává čím dál lepší role. Právě ona byla jedním z důvodů, proč jsem se na tento film chtěla podívat. Myslela jsem, že film bude o druhé světové válce. Na trailer jsem se nedívala, a proto jsem si nebyla jistá. I když Kolonie o druhé světové není, nemyslete si, že je méně brutální.
Kolonie totiž pojednává o chilském táboře, který nesl jméno Colonia Dignidad. Do tohoto tábora byli dopravování, mučeni a nakonec vypouštěni do kolonie odpůrci Pinochetova režimu. Tábor byl založen bývalým nacistickým lékařem Paulem Schäferem, který byl s dovolením naprosté hovado.
Film zobrazuje útěk páru mladých lidí (za několik desítek let uteklo pouze pět lidí). Ještě před tím jsme ale detailně seznámeni s tím, jak to v tomto nedobrovolném táboře, na první pohled náboženské německé vesnici, chodilo.
Ženy byly označovány za ďábla, neměly žádné právo, musely tvrdě pracovat a byly týrány. Muži byli pravý opak. Táboru vládli a za nic nemohli. Za všechno mohly ženy. 

Výsledek obrázku pro colonia movie

Kolonie Vám zahraje na psychiku, ale rozhodně souhlasím s tím, že se to dalo udělat ještě lépe. Tak, aby divák byl psychicky na dně, protože toto téma je ten případ, ze kterého můžete vytřískat opravdu všechno. Musí se ale nechat, že doteď na film myslím. Snažím se hledat materiály, které by o této vražedné kleci řekly více. Bohužel, jak většina z nás ví, nacisté byly ve větším případě zrůdy, a proto byla tato kolonie považována za vesničku s důrazem na práci.
Neodpustím si to: Schäfer byl potrestán až v roce 2004 a to "pouze" za zneužívání děti (ostatní mu dokázat nemohli). Což je nějakých 13 let. Kolonie (s trochu jinými pravidly a možností odejít) funguje doteď a mě děsí to, že se to bude opakovat. Zároveň mě děsí i to, že jsem o tomto zvěrstvu nevěděla. Stačilo pouhých 13 let, aby se na tento tábor zapomnělo. A proto děkuji tomu, kdo přišel s myšlenkou tento film natočit, protože na minulost a obzvlášť na krutou minulost by se zapomínat nemělo.
Kolonie je tedy opět jedním z filmů, který by podle mého měl vidět každý. Šlo vidět, jak moc samotní herci příběh prožívají (opravdu to bylo bravurně zahrané) a jak moc se všichni, co se na filmu podíleli, snažili zobrazit zrůdnosti, které se v Kolonii Dignidad děli.

Výsledek obrázku pro colonia movie

Nerve: Hra o život/ 2016

5/5*
Naopak Nerve se zabývá současností a hrou, která se stává hrou o život.
V této hře si můžete vybrat, zda budete hráč či jen divák. Každopádně v každém případě o Vás hra ví všechno. V případě diváka jen přihlížíte a úkolujete. V případě hráče plníte výzvy, které Vám diváci dají. Zpočátku banální, ale postupně čím dál nebezpečnější. Každý chce vyhrát a nikdo nechce být poražen. Víme, že dnešní svět ovládá elektronika a všimněte si toho, jak je kolem nové hry na mobilu velké BUM. Jak v ní chce být každý nejlepší. Představte si, že by to byla hra Nerve.
Po dlouhé době to byl film, který moje oči pevně spoutal s obrazovkou. Film jsem prožívala: fandila hlavním hrdinů, strachovala se o jejich osud a proklínala protihráče. 
Profi kamery se střídaly s kamerami samotných soutěžících, a tak na Vás příběh působil více realisticky. Celkově středoškolské prostředí a co si budeme povídat, špetka lásky vzala za svoje a napětí povýšila.
Za mě rozhodně velice povedený snímek, na který se mohu dívat pořád dokola. Opravdu nemám nic, co bych filmu vytkla. Herci, kamery, hudba, střih, poutavost, prostředí- perfektní! :)
Jen škoda, že u nás není přeložená kniha, která je předlohou tohoto filmu. Ale třeba se jednou dokopu a přečtu si originál 😄


Související obrázek

Lidice/ 2016

4/5*
Aby tu morbidních historických filmů nebylo málo, máme tu i jeden český. Ten zobrazuje masakr, který nastal po atentátu na Heydricha- vyhlazení Lidic u Kladna (poté i Ležáků u Pardubic, ale to již ve filmu zobrazeno není). Každý z nás minimálně o Lidicích slyšel. Už od mala (alespoň u mě to tak bylo) ve mně Lidice vzbuzovaly strach. Nevěděla jsem proč, ale dříve se o tom moc nemluvilo a jediné co jsem s tímto městem slýchala byl masakr.
Díky škole jsem se dozvěděla, že to bohužel nebyl jediný masakr u nás. Dalo by se říci, že každý krok, který nacisté podnikli pro nás masakr znamenal. Avšak vyhlazení Lidic si získalo jeden z největších počtů pozornosti a opravdu oprávněně. Po atentátu na Heydricha se samozřejmě hledali pachatelé (neodpustím si to a musím tu zmínit film Anthropoid, který tuto událost naprosto dokonale vystihuje. Zde jsem se o něm rozepsala více, ale prosím, podívejte se na něj. Opravdu za to stojí.). Když se objevilo vodítko, které směřovalo do Lidic, nacisté neváhali. Našli dopis od muže, který své milé píše, že atentát byl proveden a že je živ a zdráv. Co nacisti ale nevěděli bylo, že to bylo pouze divadlo a lež. 
Snaha chlapce získat dívčino srdce stálo 340 životů.

Související obrázek

Co se mi na filmu dost líbilo, byla část, kdy ještě Lidice na hledáčku Němců nebyly. Ačkoliv Lidice byla opravdu malá vesnice, smutku tam bylo opravdu dost. Zdá se až neuvěřitelné, že právě vražda vlastního syna, který věděl o otcově opakované nevěře, jedinému Lidickému muži zachránila život.
Lidicím bych vytkla jednu jedinou věc:
Film na mě tolik nezapůsobil. Samozřejmě, že jsem u něho seděla nonstop s kapesníkem a v částech s dětmi jsem byla na pokraji, ale po zhlédnutí jsem už na film tolik nemyslela. Neutkvěl mi v paměti, což mě vede k zamyšlení, zda to nešlo udělat lépe. Tvrdit bych to mohla, ale kdyby se mě někdo zeptal JAK?, moje odpověď bude pokrčení ramen. 
Každopádně jak už jsem psala u Anthropoidu, Lidice by měl vidět každý Čech. Stejně jako Anthropoid ukazuje sílu a vůli českého národa. Připomíná nám náš boj, který byl brutální, ale stejně jako vždycky jsme se nevzdali a bohužel přesně na to v dnešní době zapomínáme.

Výsledek obrázku pro lidice film

Očista 2/ 2015
2/5*
Jak tak koukám, pořádně jsem se dnes rozjela. Avšak u posledního filmu dnešního večera nemám moc co říct.
NUDA, NUDA a ještě jednou NUDA.
Nebavilo mě to a pomalu ani nevím, o co tam vůbec šlo. První díl Očisty jsme měli v minulém díle Filmové večer (zde) a tam jsem se o něm pořádně rozepsala. Očista mě maximálně vyděsila a na druhý díl jsem se po brilantní jedničce neskutečně těšila. A ono prd.
První polovina ještě FAJN, ale druhou už jsem vesele překlikávala, nakonec jsem stiskla křížek a o filmu nevím vůbec nic.
Takže konečný verdikt? Pamatuji si jen chlapa s pořádným fárem a náklaďak se samopalem. 
Jednoduše mě to absolutně vůbec nechytlo a během filmu jsem lajkovala fotky na Instagramu, což moc dobré rozhodně není 👎

Související obrázek


Viděli jste nějaký z těchto filmů?
Pokud ano, rozhodně mi napište Váš názor do komentářů.

Mějte se krásně! 😊
seabook04@gmail.com

8 komentářů:

  1. Nerve jsem viděla a naprosto s tebou souhlasím! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kolonii jsem taky viděla a taky se mi líbila. Dokud jsem se nepodívala na tento film, tak jsem nevěděla, že tohle existovalo a o to víc mě celý ten příběh šokoval. Možná by se neměla zaměřovat pozornost jenom na ty největší zrůdnosti, nebo spíš ty nejrozsáhlejší. Rozhodně mě tenhle film přiměl k tomu si vyhledat něco víc o tomhle tématu.
    Nerve jsem chtěla původně vidět, ale některý z těch posledních trailerů mě odradil, přišlo mi, že tam bylo všechno prozrazeno, ale možná bych tomu měla dát ještě šanci, protože na původně mě tenhle film dost zaujal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oba dva filmy jsou opravdu povedené :)
      Taktéž jsem po Kolonii hledala více informací :)

      Vymazat
  3. Kolonie na mě čeká a jsem na to moc zvědavá. Mám tenhle typ filmů ráda.

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý výběr, určitě jsi mě nalákala na film Kolonie, který neznnám. Zaujalo mě jak téma, tak herecké obsazení - líbí se mi, že se Emma celkem snadno dokázala vymanit z role Hermiony a její herecké výkony jsou skvělé (podobně se to povedlo třeba Jennifer Aniston z Přátel) - doufám, že na Emmu čeká taky tak zářná budoucnost :)
    Dále jsem moc ráda, že vidím zmíněné Lidice, což je skvělý film (víš,m jak to myslím) a zaslouží si pozornost, hodně mě zasáhl a a viděla jsem ho už mockrát. Podle mého je perfektně zpracovaný a opět - skvělé herecké obsazení.
    No a nakonec souhlasím s tvým názorem na pokračování Očisty, které se mi vůbec nelíbilo, přestože první díl byl skvělý a hodně se mi líbila celá ta myšlenka. To je holt tak, když se někdo snaží z úspěchu prvního filmu vydolovat ještě něco navíc.
    Těším se na další filmový večer, ráda u tebe sbírám inspiraci :)
    Měj se moc pěkně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkují moc :)
      Co jsem se dívala, Emma sbírá čím dál lepší role a opravdu je v nich dokonalá. Jako Hermionu jsem ji milovala, ale hraje tak skvěle, že pro mě jednoduše v jiných filmech Hermionou není :)
      Lidice- to by měla být povinnost každého :)
      Já jsem zvědavá na třetí díl Očisty. Jak říkáš, vykřesat úspěch se v případě dvojky rozhodně nepovedlo, tak snad se trojka zlepší :)
      Ty také! :)

      Vymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥