středa 15. března 2017

Filmový večer #8

Ahooj!
Všechny Vás vřele vítám u nového Filmového večera, kde si představíme dva filmy, které byly takové no, no...řekněme slabší a dvě naprosté pecky.

Zároveň projdeme několika žánry: horor, drama, thriller i historie, takže to dnes nebudu prodlužovat a jdeme na to:


Ils/ 2006
2/5*
Na Ils jsem se šíleně těšila. Tento horor doporučovala Irča= Rodaw jako úžasnou home invasion a vyvražďovačku a protože jsem milovník tohoto žánru a Irči, měla jsem fakt velká očekávání.
Bohužel. Nevím, co to se mnou v poslední době je, ale už dlouho jsem neviděla pořádný horor, u kterého bych se bála a i když jsem doufala v to, že by Ils mohl toto období utnout, nestalo se tak.
Film je skvěle natočen. Skvělé prostředí a skvěle vymyšlený děj a celá zápletka. U mě ale nastal jeden problém- nechytlo mě to. Nemohu říci, že nezaujalo, protože konec mě velice překvapil ve smyslu těch faktů, které byly čerpány z toho, co se opravdu stalo, protože tento film je natočen podle skutečných událostí, ale během filmu nebylo nic, co by moje oči a obrazovku spoutalo dohromady. Došlo to až k tomu, že jsem se filmu učila na biologii, což je už vážně co říci, takže ZA MĚ ne, ale kdybych to měla vzít ze stránky toho, jak je film natočen a celkově, označila bych to za super horor, jen bohužel s nulovou chytlavostí, kterou si pořád nemohu odůvodnit.

Výsledek obrázku pro ils film

Polednice/ 2016
3/5*
Jako dál jsem se pustila do filmu z české produkce. Polednice byla jednu dobu vidět úplně všude a já od ní čekala horor. Horor, který by nám naháněl hrůzu a ježil vlasy na hlavě tím, jak Polednice krade děti bezmocným matkám. Dostala jsem ale úplně něco jiného. Drama.
Na Polednici jsem byla zvědavá už jen díky hlavní roli Aničky, kterou dostala Anna Geislerová. Tu jsem si zamilovala jako Lenku v srdcovém Anthropoidu a začala se o ni- jako herečku více zajímat.
Pozitivní je, že Anna nezklamala. Zklamal mě film.
Opět- základ a pointa tohoto filmu jsou skvěle vymyšleny, ale jak bych to řekla, méně skvěle zpracovány. Možná to byl záměr, ale film na mě nakonec působil tak, že budu muset hodně koumat, abych přišla na to, o co vůbec ve filmu šlo a co nám měl příběh vůbec říci.
I když je hodnocení nízké, rozhodně se na tento film podívejte. I když jsem měla opět problém s pozorností, která často utíkala někam pryč, je to rozhodně snímek, který je velice zajímavý a s pár úpravami by to byla pecka, takhle je to zmatený průměr s velice zajímavým námětem :(

Výsledek obrázku pro polednice film

Zkáza lodi Gustloff/ 2008
5/5*
Konečně se dostáváme k těm filmům, které mě velice bavily a překvapily mě.
Začínáme největší námořní katastrofou v dějinách lidstva, kterou nám přibližuje poměrně delší film Zkáza lodi Gustloff. Film už je sice starší, ale na tom, jak na Vás zapůsobí se nic nemění, protože toto bylo vážně ÚŽASNÉ.
Díky filmu se nedostáváme jen na palubu této katastrofy, ale i doprostřed toho, jak to vypadalo před vyplutím a jak to všechno vůbec fungovalo.
Musím říci, že několikrát mě běhal mráz po zádech. Nedivme se, opravdu se dostáváme do kruté doby. Několikrát jsem měla na krajíčku a mnohokrát jsem se ptala sama sebe, jak je možné, že jsou lidé takové zrůdy.
Film je rozdělen na dvě části, a tak je trochu delší, každopádně to by Vám v žádném případě nemělo bránit ve zhlédnutí tohoto filmu, protože on za to opravdu stojí.

Výsledek obrázku pro zkáza lodi gustloff

Očista/2013
5/5*
Poslední film dnešního večera je horor, na který jsem se připravovala několik měsíců. A to už je co říci.
Očista je poměrně dost známý film a když jsem ho jednou uviděla u Rodaw, řekla jsem si, proč ne. Pak jsem uslyšela o čem je a pár týdnů jsem nespala. Samotná myšlenka tohoto filmu mě totiž vyděsila k smrti a i když jsem věděla, že film bude spíše home invasion, než aby se zabýval samotným spouštěčem masakru, neměla jsem na to si film pustit. Opravdu několik měsíců jsem pořád přemýšlela nad tím, jaké by to bylo. Jaké by bylo, kdyby se Očista praktikovala. Abych Vás zasvětila: Amerika (v budoucnosti): téměř nulová kriminalita, žádný strach, žádná nenávist, žádné trestné činy. Až na jeden jediný den. Jednou za rok na dvanáct v hodin přestanou fungovat nouzové linky- záchranáři, hasiči, policie, nemocnice... nedovoláte se. V těchto dvanácti hodinách je ale povolen každý trestný čin včetně vraždy. Povolené zbraně jsou do stupně čtyři. Od prvního zaznění sirény- sedmi hodin večerních až do druhého- sedmi hodin ranních, můžete krást, mučit, vraždit, znásilňovat. Američtí občané se takto jednou za rok očisťují. Očisťují se od nenávisti, chtíče, zloby,... 
Docela dost děsivé, že? V tomto hororu sledujeme již několikáté výročí Očisty očima bohaté rodiny, pro kterou je noc Očisty jako každá jiná. Zapnou svůj drahý a spolehlivý zabezpečovací systém a noc v klidu přečkají. Mezitím se na ulici vraždí. Bezdomovci a nižší vrstva slouží jako první lavina obětí.
Co když si ale do domu pustíte právě jednu z obětí, kterou má šílená banda vrahů v hledáčku. Ano, půjdou po Vás a nic je nezastaví, protože je Očista.

Jak se tak koukám, docela jsem se rozepsala, ale asi se tomu nevyhnu a musím se přiznat, že mě námět fascinuje. V žádném případě nechci, aby se přenesl do reality, ale fascinuje mě tím způsobem, jak moc Vám vleze pod kůži. Jak moc se ho já sama bojím. A jak moc si přeji, aby toto nikdy nenastalo.
Kdybych se měla vrátit k filmu, nemám co vytknout. Úžasné kamery, prostředí, děj, střih a hlavně herci. Panebože, ti herci! Dokonalost sama. Herecké výkony byly naprosto precizní. Všechny.
Nejvíc jsem si ale zamilovala postavu, která vedla bandu vrahů do domu již zmíněné bohaté rodiny. Ta v jejich hledáčku nebyla, ale jejich malý syn pustil na poslední chvíli do domu bezdomovce, který v hledáčku této šílené bandy byl. A když říkám šílené, myslím to naprosto vážně. Myslím, že lepší herec na výše zmiňovanou postavu by se těžko hledal, protože toto, bylo naprosto, ale naprosto dokonale a precizně zahrané. Když se na scéně objevil právě tento herec, strach se přehoupl na vyšší úroveň. 
Jak jde asi vidět, z Očisty jsem maximálně nadšená. Nemohu si ji vynachválit a rozhodně je to film, na který se budu dívat pořád dokola, protože mě opravdu vyděsil, což se málo kterému filmu-hororu podaří.

Výsledek obrázku pro očista film

Viděli jste nějaký z těchto filmů?
Jaké jsou Vaše názory?
Mějte se hezky! ❤

seabook04@gmail.com

14 komentářů:

  1. O Ils jsem vubec neslysela, a to mam horory hodne rada.Na Polednici jsem byla v kine se segrou, a moc se mi tam nechtelo, rikala jsem.si, ze to.nebude nic moc ale docela prijemne prekvapila a dala bych 4/5.Zkaza mi neco rika, ale nevidela jsem no a Ocistu bych hodne rada videla, ale jako k mnoha dalsim filmum jsem se k ni jeste nedostala. A rozepsala ses pekne, na tu Ocistu jsi me svym popisem nalakala hodne :)

    Melisinblog.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ils je super natočený, ale jednoduše mě vůbec nechytil :(
      Polednice není vůbec špatná, ale prostě mi tam NĚCO chybělo no :/
      Na Zkázu i Očistu rozhodně mrkni, stojí za to! :)

      Vymazat
  2. Tak tri neznam a o Zkaze lodi jsem slysela a rada bych jukla :)

    OdpovědětVymazat
  3. Očista je bez pochyby úžasný film! Miluju tu jejich hru a ty jejich psycho kostýmy. Zkus si představit,kdyby to tak fungovalo u nas. Sila :D
    Jinak Polednice se mi libi. Neni to horor, což být ani nemel ale je perfektně promysleny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nevím, co bych dělala, protože ten psychický nátlak v ten den je šílený.
      Souhlas, Polednice je skvěle namyšlená, ale v tom zpracování mi prostě něco chybělo :/

      Vymazat
  4. Tvoji zálibu v hororech moc nechápu, já jsem děsný strašpytel :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věř mi, že se časem otužíš. Já už na horory většinou koukám jak na pohádky :D

      Vymazat
  5. Z tohohle jsem neviděla nic, ale Očista mě zaujala! Ale jak vidím tu fotku u Zkázy, tak ten chlap hrál v Lídě Baarový a já ho už asi napořád uvidím jako Goebbelse :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Očista je fakt psycho, rozhodně mrkni! :)
      Lídu Baarovou mám také v plánu, ale není to žádné ,,To musím hned teď vidět!!" :D

      Vymazat
  6. Zase skvělý výběr, jsi snad jediná blogerka, u které mě tento tip článků opravdu baví. Musím souhlasit s názorem na Polednici, po shlédnutí jsem měla úplně stejné pocity. Rovněž s názorem na Očistu se ztotožňuji - parádní film s námětem, který opravdu nutí k zamyšlení. Doufám, že se k tomu nikdy nedopracujeme!
    A na závěr musím poděkovat za tip na Gustloffa. Díky Soli moře mě samozřejmě tato katastrofa začala více zajímat, takže ráda vidím, že můžu skrze plátno zjistit zase něco navíc :)
    Měj se krásně, Lucí ♥

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥