úterý 10. ledna 2017

KNIHODOJMY: Všechno, úplně všechno

Výsledek obrázku pro Všechno, úplně všechnoautor: Nicola Yoon
nakladatelství: Jota
žánr: YA román
počet stran: 296
orig. název: Everything, Everything
rok vydání: 2015
rok vydání orig.: 2015
překlad: Vanda Senko Ohnisková
vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-7462-901-3

ANOTACE:
Tato originální prvotina vypráví o dívce, která je doslova a do písmene alergická na celý svět. Je zavřená doma, nikam nesmí a skoro nikdo nesmí k ní. Když se ale do sousedního domu přistěhuje nová rodina a s ní i kluk jménem Olly, začíná se odvíjet komplikovaná „lovestory“, která obrátí naruby všechno, úplně všechno, co osmnáctiletá Madeline dosud znala. 
Neotřelý milostný příběh je zajímavý i svým zpracováním – obsahuje Madelininy deníkové záznamy, poznámky, tabulky, seznamy či ilustrace.

Ahoj. Jmenuji se Madeline Whittierová a jsem nemocná. Moje nemoc je vzácná a málo známá. Jsem totiž alergická na celý svět. Vůbec nevycházím z domu, nebyla jsem venku celých sedmnáct let. Jediní lidé, které vídám, jsou moje máma a ošetřovatelka Karla.
Ale pak se jednoho dne u sousedního domu objevilo stěhovací auto. Vykoukla jsem z okna a uviděla ho. Byl vysoký, štíhlý a celý v černém – černé triko, černé džíny, černé tenisky a černá pletená čepice, která mu zakrývala vlasy. Zachytil můj pohled a upřeně se na mě zadíval. Já jeho upřený pohled opětovala. Jmenuje se Olly.
Možná že nemůžeme předvídat budoucnost, ale některé věci přesto předpovědět můžeme. Například to, že se do Ollyho zamiluju, je jisté. 
A téměř jisté taky je, že to bude katastrofa.
Příběh o bezmezné radosti i nekonečném smutku, které zažíváme, když prorazíme stěny své ulity a kvůli lásce uděláme něco úplně bláznivého (a smrtelně nebezpečného).
Práva na překlad byla ještě před vydáním knihy prodána do patnácti zemí.


MŮJ NÁZOR:
Jmenuji se Madeline Whittierová.
Jsem nemocná. Nemoc, kterou trpím je velice neobvyklá a velmi vážná.
Jsem alergická i na Tebe. Jsem alergická na celý svět.
Celý svůj život žiji v bílém pokoji, kde je vše do poslední molekule vyčištěné, přefiltrované, vydezinfikované a nevím, co všechno ještě se s každičkou maličkostí provádí, než je puštěná ke mně. 
Moje dny mají jasně daný režim. Pět jídel, vyučování přes Skype, čtení, učení, měření a v páteční večery dámská jízda v podobě večeře a Scrabel či Activity s mojí mamkou.
Miluji ji. Nevím, co bych bez ní dělala. Je doktorka a díky mně má pacienta i doma. Stará se o mě v každé volné sekundě. Když je v práci, zastupuje ji Karla, která je jako moje druhá máma. Karla je ta nejlepší, nejvtipnější a nejhodnější ošetřovatelka, co existuje.
Také je donuceným a nechtěným spouštěčem katastrofy, která na nás čeká.

Jednoho dne při čtení uslyším u sousedů hluk. Odhrnu závěs a uvidím HO.
Vysoký, štíhlý, celý v černém a napůl hyperaktivní. 
Z knih jsem měla představu, co láska na první pohled je, ale ten pocit je opravdu nezapomenutelný.
Každý normální člověk by šel své nové sousedy pozdravit, ale už jsem si zvykla na to, že normální prostě nejsem. Proto jsem ho den co se den sledovala. Jeho i celou jeho rodinu.
Jmenuje se Olly. Denní program jeho rodiny jsem zjistila společně s jeho jménem díky pozorování a také nevyvedené sousedské návštěvě.
Čím více ho pozoruji, tím víc se ho chci dotknout či alespoň s ním dýchat stejný vzduch.
Kdyby mi někdo v té době řekl, že budu mít tuto možnost, nevěřila bych.
A tak začala katastrofa. 
A Karlyniným přesvědčením, že láska nezabíjí, jsem začala silně pochybovat.


Všechno, úplně všechno jsem potřebovala po přečtení první věty anotace, kdy se dovídáme, že hlavní hrdinka je alergická na celý svět.
Už v tu dobu mi v hlavě vyskočilo nejen mnoho otázek, ale také stylů, kterými by autorka knihu mohla pojmout a hlavně kolik by z tohoto úžasného a zároveň tragického námětu mohla vytřískat.
V polovině knihy jsem byla docela zklamaná. Kniha byla fajn, ale nic víc. Od tohohle bomba námětu jsem čekala bomba příběh. 
Nakonec se mi dostalo úplně něčeho jiného.


Jeden z kladů knihy je krom námětu i čtivý styl psaní.
Kniha se čte rychle jak díky stylu autorky, tak i stylem, kterým je kniha napsána. Krátké kapitoly, které nemají často více jak půl stránky a které jsou psány jako deník naší hlavní hrdinky. Celou knihu tak vidíme z pohledu Madeline. Její myšlenky, pocity, postoje.... Vidíme nejen její psychickou, ale i fyzickou stránku, která to nebude mít lehké. 
Líbily se mi postřehy a vlastní vysvětlivky, které Madeleine psala. Kniha tak působí originálně a jinak, což mám v poslední době opravdu hodně ráda. Když někdo přijde s něčím jiným. 
Co se mi ale nelíbilo, je dutost příběhu.


Kkdyž se řekne kniha Všechno, úplně všechno, nepředstavím si příběh, který se v knize skrývá, ale jen námět. To je podle mě špatně.
Příběh, který se v knize rozvine, jde úplně jiným směrem, než čtenář čeká. Mihne se tu až "dobrodružnou" knihou a nakonec i knihou velmi překvapivou. Bohužel ale scény, který by mi měly rvát srdce, mě nechávaly klidnou. Četla jsem, jako by se nic nedělo. Větu, kde byl velký zvrat jsem četla jako větu, kde se oznamuje, že v Londýně prší.
I kdybychom se měli vrátit k Madeleine. Díky tomu, že je kniha psaná z jejího pohledu, vidíme její pocity. Často mi ale připadalo, jako kdyby tam chyběly. Když se nad tím zamyslím: romantické části jsem baj voko prožívala, ale části ostatní, plné šoku, překvapení, napětí- nic. Tam nebylo vůbec nic.
Avšak nevím, zda to bylo mnou, knihomolkou, která se již několikátým měsícem nemůže zbavit čtecí krize, a nebo to má na svědomí autorka.


Další věc, která byla pro mě na knize velmi zvláštní bylo, že ať jsem chtěla, jak jsem chtěla, hlavní hrdinové, kteří už jsou dospělí, byli u mě v hlavě malé děti.
Při čtení jsem si je představovala max. jako 12-ti leté děti :D
Z myšlenek a popisů Madelein a vůbec chování Ollyho (Madelein bych ještě pochopila, ta celý svůj život prožila v jednom pokoji) můj mozek vyvodil, že to jsou malé děti a přes to nejede vlak. 


Shrnutí:
Znáte ten pocit, když víte, že čtete naprosto úchvatnou knihu, ale Vy si s ní prostě pro tentokrát rozumět nebudete? Nejen, že tento pocit mám v poslední době skoro pořád, ale je to případ i této knihy.
Vlastně ani sama nevím, co si o knize myslet. Dojmy z ní mám zmatené a těžko popsatelné.
Knize šanci dejte, ale počítejte s tím, že i když jde o vážnější téma, tak zpracování (alespoň na mě tak působilo) je spíše dětské a knihu si plně užijí hlavně človíčci do 13-14 let.
Možné je také to, že až knihu budu číst podruhé (rozhodně to v plánu mám), moje dojmy budou úplně jiné, protože kniha Všechno, úplně všechno je plná lásky, zrady, porozumění a potenciál má rozhodně velký.


HODNOCENÍ:
75%

Mockrát děkuji nakladatelství Jota za poskytnutí recenzního výtisku ☺
Knihu koupíte např. zde 

Četli jste tuto knihu?
Jak na Vás zapůsobila?
Mějte se krásně! :)
seabook04@gmail.com

8 komentářů:

  1. I přes to všechno vypadá kniha hodně lákavě. Snad brzy pomine ta tvá čtecí krize. Moc pěkná recenze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha za to opravdu stojí. Asi to bylo opět špatné načasování, no :/
      Děkují moc :)

      Vymazat
  2. Luci, mrzí mě, že sis knihu nevychutnala dle očekávání. Já se přiznám, že mě tento titul neláká vůbec, jsem už asi mimo cílovou věkovou skupinu. Co Ti ale chci strašně pochválit, jsou dnešní fotky. Jsou parádní a velmi nápadité, pokochala jsem se! :) Měj se moc krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrzí mě to strašně, protože kniha si opravdu čtenáře zaslouží :)
      Chápu Tě :)
      Strašně moc děkuji! Fotky jsem fotila na rychlovku a v počítači z nich byla zklamaná, takže jsem vůbec nečekala, že se budou tak líbit :)
      Ještě jednou děkují a měj se hezky! :)

      Vymazat
  3. Česká obálka se mi prostě nelíbí, ale jinak kniha vypadá zajímavě a určitě jí chci dát šanci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Česká obálka za moc nestojí, to je pravda, ale obsah rozhodně za přečtení stojí ☺

      Vymazat
  4. Kniha mě jednu dobu docela lákala, přestože je pro mladší ročníky. Teď jsem docela ráda, že jsem do ní nešla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Styl psaní je opravdu určen mladším čtenářům, ale věřím, že dokáže silně zaujmout i dospělé ☺

      Vymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥