čtvrtek 26. ledna 2017

KNIHODOJMY: Sůl moře

Výsledek obrázku pro sůl mořeautor: Ruta Sepetys
nakladatelství: Cooboo
žánr: YA román/ historie
počet stran: 352
orig. název: Salt to the sea
rok vydání: 2016
rok vydání orig.: 2016
překlad: Petr Eliáš
vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-7544-180-5

ANOTACE:
V roce 1945 se druhá světová válka chýlila ke svému konci a poblíž Východního Pruska se tisíce uprchlíků vydalo na pouť za svobodou a většina z nich měla co skrývat. Mezi nimi i Joana, Emilia a Florian, jejichž cesty se zkřížily na lodi, která slibovala spásu. Jmenovala se Wilhelm Gustloff. Donuceni okolnostmi drží při sobě, ale když se svoboda zdá na dosah, udeří tragédie. V tu chvíli je naprosto jedno, které jste národnosti a kultury či jaký je váš společenský status. Všech deset tisíc lidí na palubě bojuje za jedinou věc: chtějí přežít.

Autorka knihy V šedých tónech se vrací do dob druhé světové války se svým novým románem, jenž vrhá světlo na jednu z nejhorších – přesto téměř neznámých – válečných tragédií. 


MŮJ NÁZOR:

Tisíc příběhů a jeden konec.
Wilhelm Gustloff.

Druhá světová válka.
Někdy si říkám, jestli je to ona, kdo lidi nutí lidi páchat zlo nebo je to jen ta, která zlo v nich probudí.
Brodím se sněhem a mrazem, který již sebral nemálo životů. Brodím se k mé jediné naději.
Naděje v podobě lodi. Neobvyklé.
Ale jen ta mě může dostat z tohohle pekla. Pryč od Rudé armády. 
Pryč od mé rodiny... z mého domova.
Bylo to tak vždycky? Byla tato nenávist v lidech pořád? 
Nezáleží na tom. 
Záleží pouze na jednom..... přežít.

Kniha Sůl moře je výjimečná.
Proto její Knihodojmy nebudou ve stejném duchu jako obvykle. V předešlém textu jsem si vypůjčila jednu z mnoha naprosto úžasných myšlenek Ruty Sepetys- autorky této knihy a pro mě člověkem, kterého ze svého srdce nikdy nedostanu.
Sůl moře je krom výjimečnosti i knihou, o které jste minimálně museli slyšet. Samotná autorka v roce 2016 navštívila nejen Prahu, ale i knižní festival HumBook, kde mimo jiné poskytla i rozhovor. Už z něho a celkově z každého jejího slova jde poznat, jak neuvěřitelně inteligentní a úžasný člověk je.

Než se ale pořádně začnu rozplývat nad autorkou:
Ještě před tím, než jsem vůbec knihu četla.... už jen z její anotace jsem se pídila po lodi, která hraje poměrně hlavní roli v této knize a zároveň zpečetila osud několika tisícům lidí. Nejhorší na tom je, že nebyla jediná. Wilhelm Gustloff sice byla největší námořní katastrofa v dějinách lidstva, ale měla sourozence, kteří ji velice těsně šlapaly na paty.
V knize Sůl moře je čtenáři nabízen příběh této lodi. 
Příběh o touze žít. 
Příběh, který vypráví tisíce osudů.



Emilia, Florian, Joan, Alfred.
Čtyři mladí lidé a zároveň naše hlavní postavy. Právě ony nás provází příběhem. Vidíme druhou světovou válku jejich očima. Emilia- oči dítěte, Florian- oči pomsty, Joan- oči záchrany a Alfred- oči věrného vojáka.
Ačkoliv je každá postava propracovaná, nejvíce z mého pohledu autorka dávala prostor Joaně. Zdravotní sestřičce, Litevce- Němce, která pomáhala z posledních sil, které ji zbývali, druhým. Joanu potkali po cestě zmrzlém a bombardovaném Polsku Emilia (mladičká Polka) a Florian.... Florian. Pro Emilii Rytíř, pro ostatní včetně čtenářů tajemství.

Alfred je postava sama o sobě. Pro mě je to postava z knihy nejoblíbenější a prostě všechno nej. Na něm jde totiž nádherně vidět, jak Vás nacisté dokonale a kompletně dokázali zmanipulovat a nakodovat jako nějakého robota. Alfredův mozek byl zahlcen nacistickými myšlenkami a to jsem já na knize naprosto milovala. 
Aby jste to nepochopili špatně, nacismus a tomuto podobná zvěrstva opravdu ani zdaleka nepodporuji, ale Alfred byla postava, která mi toho dala strašně moc.
Včetně strachu. Strachu, že se toto může kdykoliv opakovat.



Víc Vám ale o ději neřeknu. Ani mě nenapadne.
Jsem ráda, že anotace také ne. Ta Vám neřekne vůbec nic, a proto když se do knihy začtete, je to jako pád do ledové vody, která Vás nakonec pohltí úplně.
Z příběhu jde cítit neuvěřitelná síla. Nejen síla, která Vás pohání číst dál a dál, ale síla lidské bytosti, která bojuje o přežití. Síla zla, které v té době zabíjela, mučila a ničila.
I když Ruta tuto knihu napsala pro dospívající, nečekejte zdrženlivost. Ne, že by byly popsány detailně, ale zmíněné tu po pár řádcích jsou a už z těch pár řádků mi naskočila husí kůže a brutální scénky do hlavy.

Na závěr bych řekla asi jen to, že Sůl moře by si měl povinně přečíst nejen každý teeneger. Mohla bych o ní mluvit hodiny. O ní, o její naprosto úžasné autorce a o tom, jaké to muselo být. Zároveň ale nemám slov. Nejde popsat, jak moc je tento příběh silný. Jak moc je tento příběh úžasný. Ale naštěstí Vám jde říci: PŘEČTĚTE SI JI!!
Kniha mi dala nejen šílenou dávku emocí, ale i informací, o kterých jsem dříve neměla ani ponětí.
Dala mi další a jiný pohled na druhou světovou válku. Dala mi zážitek, na který myslím denně.
A já jsem jí dala hlas.



HODNOCENÍ: 
100%

Tímto bych chtěla mockrát poděkovat internetovému knihkupectví Martinus.cz za poskytnutí tohoto knižního skvostu :)
Knihu koupíte např. zde :)


Co Vy a tato úchvatná autorka?
Četli jste Sůl moře?
Mějte se hezky! :)
seabook04@gmail.com

22 komentářů:

  1. Mám z této knihy úplně stejné pocity.

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem ohromně ráda, že se Ti Sůl moře tak líbila, Luci. Pro mě to byl neskutečně silný zážitek a přestože uplynulo už několik měsíců, co jsem knihu četla, stále na ni a na osudy v ní popisované docela často myslím. Tvoje dojmy jsou nádherně sepsané a v mnohém se najdu, takže mám radost, že na nás kniha zapůsobila podobně. Měj se moc krásně! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Sůl moře je jedna z knih, kterou mám na svém seznamu k přečtení už strašně dlouho. Už je to nějaká doba, kdy jsem se setkala s knihou, na kterou je tolik pozitivních ohlasů. O to více se na ni těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sůl moře opravdu musíš mít! Je to naprosto dokonalá kniha 😍

      Vymazat
  4. Hezká recenze, kniha je vážně perfektní. Pořád ji mám v živé paměti :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc hezká recenze.. Už jen z anotace mě docela mrazilo. Knížku mám na seznamu, a asi poskočí o pár míst dopředu, už jí nechci odkládat. Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkují moc 😊
      Neodkladej ji, opravdu za to stojí ❤

      Vymazat
  6. Díky tvojí recenzi mě Sůl moře mě láká čím dál tím víc. A můj seznam se knih, které nutně musím mít se zase zvětšuje. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, protože Sůl moře je kniha, která by čtená být měla 😻

      Vymazat
  7. 100%, to už je něco! Kniha mě vážně láká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se Ti brzo dostane do rukou, protože je vážně úžasná ❤

      Vymazat
  8. Knihu jsem si nedávno zakoupila a nemůžu se dočkat, až si ji přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  9. Sepsala jsi to skvěle, Lucí. Zrovna včera jsem knihu dočetla. Líbila se mi, to ano, ale tak nekriticky nadšená jako ty nejsem. Doufám, že co nejdříve sepíšu recenzi, kde se rozpovídám trochu více :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkují moc 😊
      Už se na ni moc těším ☺
      Ty také 😊

      Vymazat
  10. Rozhodne je Sul moře jedna z najlepších kníh, ktoré som čítala. Ten príbeh tých štyroch mladých ľudí čo je v nej zahrnuté...to sa nedá inak než aby ma to chytilo za srdce. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Moc pěkná recenze:) Po knize jsem už pokukovala - asi neodolám a koupím si ji :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥