sobota 24. prosince 2016

Povídačka rozbalovačka #69

Krásný Štědrý den! 🎄
Jako první jste si určitě všimli změněného názvu a taktéž i toho, že vydávám článek na Štědrý den, což moc blogerů nedělá, ale nebojte, o všem Vám tu povím ☺
Během toho ale budeme rozbalovat balíček, který je od internetového knihkupectví Martinus a skrývá se v něm kniha, která mi při rozbalování vykouzlila úsměv na tváři, ale věřím že při čtení mi vžene slzy do očí...


Začnu asi změnou názvu této rubriky ☺
Jak už jsem psala v minulém článku, chci unboxingy vést trochu jinak a troufám si říci i originálně. Chci je vést v tom duchu, že i když budu rozbalovat jednu knihu, v článku stihnu probrat mnoho témat. Bude to něco jako povídání, ale pořád to bude unboxing. Proto mi přišel nový název- Povídačka rozbalovačka naprosto ideální ☺

Teď k tomu, proč tento článek píši na Štědrý den, jelikož to není moc obvyklé.
Jsem ten typ, který už od dětství počítá hodiny do 17:00, kdy s rodinou večeříme (ano, večeříme takto brzy, ale když máte dvě děti, které se celý den non-stop ptají, kdy už budeme večeře, brzy Vám dojdou nervy). A i když nechci, mám to v hlavě tak zakořeněné, že počítám dodnes 😄
Jinak, také jste strašně nervozní, když čekáte "na Ježíška"? Já u večeře prohrábnu talíř a po rozbalení dárků jsem jak sekačka. Pravda ale je, že už to trochu opadlo, ale pořád se to se mnou z dětství táhne a ještě dlouho asi táhnout bude 😄

A konečně se dostáváme k balíku, který mi dnes (minulý týden...upss) přišel.
Skrývá se v něm asi ne úplně novinka, ale jistojistě kniha, která bude naprosto úžasná... tedy, aspoň to od ní očekávám.
Napsala ji autorka, o které jste prostě museli slyšet... nebudu to dál protahovat.
Je to...


Sůl moře od Ruty Sepetys!!!
Tuhle knihu jsem chtěla už hrozně dlouho (od doby co vyšla). Celkově jsem si nějakou knihu od této autorky chtěla přečíst už strašně dlouho, protože píše stylem, který chci poznat.
Její knihy pojednávají o brutálních událostech v dějinách lidstva, ale v podání lehkém tzv. těžkou událost podá lehkým stylem (doufám, že mě chápete).
Od autorky u nás vyšla kniha V šedých tonech, která pojednává tuším o pracovních táborech na Sibiři a kniha Okřídlená duše, která se oproti její předchůdkyni moc neproslavila, a ta by měla pojednávat o slečně, která se snaží dostat od své matky, která je prostitutka a celkově ze špinavé čtvrti kde bydlí se snaží dosáhnout svého snu.
A Sůl moře? Abych řekla pravdu, její námět mě zaujal úplně nejvíc...

Tato kniha totiž pojednává o největší námořní katastrofě v dějinách lidstva.
90% z Vás řekne Titanic. Je to špatně, ale nemyslete si, že jste propásli jednu kapitolu učebnici, taktéž jsem si to myslela a až na učitelku dějepisu všichni, koho bych se ptala, zvolili Titanic.
Říká Vám něco loď Wilhelm Gustloff?
Musím se přiznat, že hned co kniha vyšla a já zjistila o čem je, musela jsem se o toto katastrofu začít zajímat. Nikdy se mi toto ještě nestalo a já jsem začala "pátrat" (ať žije Google!), co za loď to bylo a za jakým účelem byla postavena. 
A řeknu Vám, že mě to dosti překvapilo.


Loď Wilhelm Gustloff převážela hromadu Němců, Lotyšů a Litvanů, kteří prchali před Rudou armádou. Loď z Pruska tak převezla několik tisíc uprchlíků. Potopení bylo způsobeno těsně před koncem druhé světové války sovětskou ponorkou, která zaútočila třemi torpédy a ty loď řekněme dostaly. Celkem tak zemřelo 9000 lidí, což je oproti Titanicu, na kterém zemřelo zhruba 1500 lidí "jiný level". 
Když čtu, co po zásahu torpédy nastalo, běhá mi mráz po zádech. Jak se lidé nemohli dostat z kabin, které se velkou rychlostí plnily vodou, spuštění záchranných člunů, který se nevyvedlo,... 
Vím jistě, že žádné radostné čtení to nebude, ale i tak se na čtení velice těším.

Ruta nám v knize totiž představuje čtyři mladé hrdiny, kteří na této lodi plují a nejenže nám představuje jejich příběh, ale představuje nám i příběh této zkázy.
Rutu už mám ráda jen díky tomu, že chce, aby o katastrofách, které by nás měli varovat a poučit, nevěděli jen ti, kteří je prožili, ale i my, teenegeři- těm je také kniha psána, ale samozřejmě je pro každého.
Po rozhovorech, které jsem viděla a které byly natočeny při její návštěvě Prahy a festivalu Humbook mi přirostla k srdci jen tím, jaká je, protože je to neskutečně krásná osobnost.


↑Přesuneme se na grafické zpracování, které mě dostalo stejně jako námět.↑
Obálka je naprosto naprosto nádherná, ale co se mi líbí ještě více je, když přebal sundáte. Ve většině případů najdeme pod přebalem obr písmenky jméno knihy a jméno autora a ve většině případů jsou také desky přeplácané.
Jak vidíte, u této knihy je tomu naprostý opak a je to dokonalé. Mně se to neskutečně líbí. Vyražený pták (čáp?) tomu dodává ještě takový šmrnc... no prostě dokonalé.

Co mě také překvapilo a nikde jsem o tom neslyšela jsou mapy.
Dvě mapy, z nichž jedna je na začátku knihy a druhá na konci.
Mohly by se Vám zdát stejné, ale ne.
Na začátku ukazuje situaci v roce 1945 a na konci vidíme situaci dnes.

Omlouvám se za zrnitost fotek. Na svědomí to má editor na koláže...
To je pro dnešní Povídačku rozbalovačku vše.
Určitě mi napište svoje názory na cokoliv, co tu padlo. Napište mi, jak vypadá Váš Štědrý den a jestli jste stejně tak nervozní jako já 😄
Nebo jestli máte s touto autorkou už nějaké dočinění, protože mi Ruta připadá vážně úžasná osobnost ☺
Tímto Vám chci také popřát nádherné Vánoce. Prožijte je s těmi, které milujete a těšte se na radost v jejich očích, až s nimi budete sedět pod stromečkem. Nesmím zapomenout na knižní dárečky, protože těch pod stromečkem bude jisto jistě dost! 
🎅🎄


Veselé Vánoce!! 🎁
seabook04@gmail.com

16 komentářů:

  1. Moc pěkný přírůstek :) Ani jsem nevěděla, že je kniha tak pěkně zpracovaná :) Krásné Vánoce i tobě a hezké čtení :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem od Ježíška dostala knížku V šedých tónech a taky mě mile překvapily mapy :) jinak moc pěkný článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkují moc :)
      Na V šedých tonech se rozhodně taktéž chystám :)

      Vymazat
  3. Sůl moře vidím celkem často a docela mě láká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jen doufám, že z ní budu nadšená jako všichni ostatní :)

      Vymazat
  4. Tak tuhle krásku bych si také ráda přečetla. :) Má skvělé hodnocení na databázi. ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Určitě je mnohem lepší,když je nový název, ale já bych možná už odstranila UNBOXING jako takový a dala úplně jiný název. :)
    Jinak se ale pleteš, byla jsem překvapena, kolik blogerek píše i na Vánoce a to mě chvilkami až lezly oči z důlku. Já toho zastánce moc nejsem, Vánoce jsou Vánoce, ale pořád to není rozbalovačka vánočních dárků, což jsem ráda :D Ale moc pěkná kniha :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pořád se to ale drží rozbalovaní balíčků, tak jsem tam tu "rozbalovačku" mít chtěla :)
      Až jsem článek vydala a projížděla sledované blogy, taktéž jsem se divila, protože jsem myslela že se svým článkem budu jako kapka vody v poušti, ale očividně byl liják :D

      Vymazat
  6. Po knize pokukuju už dlouho. Hlavně také proto, že na ni narážím úplně všude. Každopádně po tomhle článku mám ještě větší chuť si ji přečíst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem to naprosto stejně a navíc ten námět k tomu... doufám, že moje očekávání nebudou až moc velká :)

      Vymazat
  7. vyzerá veľmi zaujímavo tá knižka :)

    OdpovědětVymazat
  8. Wow, kniha vypadá opravdu krásně. Dnes už se kvalitně zpracované knihy moc často nevidí, vždy mám radost, když na nějakou takovou narazím. Naposledy jsem takle byla nadšená z knihy Ódinovo dítě. To bylo udělané krásně a i příběh byl hezký.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odinovo dítě je kniha, nad kterou pořád uvažuji a nevím, jestli do ní jít :D
      Ten nápad mě velice láká, ale docela se bojím toho, že má být příběh napsaný takovým těžším "severským" stylem :/

      Vymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥