čtvrtek 8. prosince 2016

KNIHODOJMY: V MLZE

Výsledek obrázku pro v mlze knihaautor: Caroline Eriksson
žánr: Thriller
nakladatelství: Leda
počet stran: 240
orig. název: Alex and Smilla- Missing
rok vydání: 2016
rok vydání orig: 2012
vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-7335-444-2

ANOTACE:
Z VÝLETU NA OPOUŠTĚNÝ OSTROV…
Prázdninový výlet zavede Gretu, Alexe a čtyřletou Smillu přes jezero Maran (Přízrak) – opředené mýty a záhadami – na malý opuštěný ostrov. Alex s dcerou se vydají mezi stromy, Greta se v zasněné náladě zdrží na pobřeží…, a když se manžel s dcerou nevracejí, vydá se za nimi: určitě se zabrali do hry a zapomněli na čas. Volá je a horečně prohledává ostrov, je to ale marné.
…SE VRÁTILA JENOM ONA
Greta se zoufale potřebuje dovolat Alexovi, aby se ujistila, že jsou se Smillou v pořádku, a kdyby se neozval, musí zavolat policii. Jenomže její mobil v loďce není. Až po návratu do chaty ho najde schovaný pod pokrývkou. Dala ho tam ona, nebo někdo jiný? Ale kdo a proč? Během policejního pátrání před ní vyvstávají naléhavé výjevy z minulosti a začne ji trápit otázka, jestli to, co dosud považovala za skutečnost, není jen obratně vymyšlená lež. A jakou roli v celém dramatu hraje ona sama? Existuje souvislost mezi zmizením Alexe a Smilly a tím, co se stalo onoho večera před mnoha lety, kdy přišel o život Gretin otec? Kdo byla neznámá žena, která se zjevila u jejich chaty tu noc před zmizením?
A najdou vůbec Alexe a Smillu?
V mlze je psychologický thriller, kde nikdo není tím, za koho jej zprvu pokládáme, a nic není tak, jak se to zpočátku jeví.
Temné tóny atmosféry románu, charakteristické pro severské thrillery, se snoubí s pronikavou psychologií v dokonalé podobě, která předjímá velký úspěch.


MŮJ NÁZOR:
Znám Tě. Už jsem se potkaly. Důvěrně.
Ty mi ničíš život a ani o tom nevíš. Ale zaplatíš za to.
Zaplatíš za to, co jsi mi nevědomky dala a nevědomky vzala.
Už brzy.


Jmenuji se Greta.
Momentálně trávím dovolenou na rodinné chatě poblíž tajemného jezera. Alex mě tu neustálé straší báchorkami o něm- prý, že je v něm prolito nespočet litrů krve a uvězněno mnoho lidských duší a mohla bych pokračovat...
Jeden den popadneme člun a jedeme společně (Já, Alex a dcera Smilla) na druhý břeh jezera. Na ostrov.
Po doplutí na ostrov se okamžitě čtyřletá Smilla chytí tatínka a společně si běží za kopec hrát.
Já se zasním, přemýšlím, sním, přemýšlím, sním, sním, sním...



Otevřu oči a zapadá slunce.
Jak je to možné? Jak dlouho jsem tu v člunu osamoceně seděla? Kde je Smilla a Alex?
Začnu hlasitě volat statného neodolatelného muže a malinkou holčičku. Po Alexovi a Smille ani muk.

Běžím prohledat ostrov. Větve mě škrábou do tváří a nohy se ponořují do bahna, které je připravené mě pohltit.
Co se stalo? Kde jsou? Co jsem dělala dlouhé hodiny v zasnění? Byly to hodiny, minuty či sekundy?
Je tohle teprve začátek?




PANEBOŽE!
Ne, klid. Musím začít od začátku :D
Než na to zapomenu, musím do nebes vychválit nejen obálku, ale i anotaci, která se Ledě povedla a líp by ji nikdo nenapsal.

Ani nevíte jak těžké je tuto knihu popsat. U této knihy nemůžete věřit ani svým myšlenkám a aby jste knihu po dočtení popisovali? Nadlidský úkol, protože pod klasickou šablonou thrilleru se skrývá příběh, který Vás zmate, okouzlí, zmanipuluje a dostane na kolena a prostě... ááááá ♡

Autorčin styl nezavání jen originalitou, ale i tajemstvím. Tajemstvím, které si zamilujete.
Chtěla jsem napsat i zmateností, ale vím, že Ti, kteří knihu nečetli by mě nepochopili. Nemyslím to vůbec zle, ale pro to, aby jste pointu knihy pochopili nepotřebujete přečíst jednu či dvě kapitoly, jak to u jiných knih bývá, ale musíte si ji přečíst do posledního písmene. 
Teď to vypadá, jako by kniha byla bůhví jak složitá, ale opravdu tomu tak není. 
Jak jsem říkala, popsat knihu po přečtení je nadlidský výkon (aspoň tedy u mě, protože Vám nechci nic prozradit a připravit Vás o ty správné šoky a překvapení). 😞



To, že je hlavní hrdinka jak jiní nazývají "hloupá, protivná, blbá" atd., já považuji za originalitu. Musím se přiznat, že prvních pár stránek jsem si říkala také: ,,No tak holka, s tebou to bude ještě prča", ale pak, až se začaly objevovat indicie apod. jsem pochopila, že jinak by to prostě nešlo.
Docela mě zarazilo i to, že již zmíněné zmizení Smilly a Alexe proběhlo přesně na šesté straně. Proto nečekejte těžký rozjezd, ale pořádně divokou horskou dráhu, která se lehce rozjede a těžce zastaví.

Jedno velké TAJEMSTVÍ.
I tak bych knihu mohla označit. Avšak v dnešní době máme spoustu knih s tímto označením. Máme spoustu knih, které jsou skvěle napsané, zpracované a promyšlené, ale jen jednou za čas najdete poklad, který se v příběhu skrývá.
V mlze je právě jedna z těch mála knih, ve které budete panikařit společně s hlavní hrdinkou, budete si trhat vlasy za její hloupá rozhodnutí, ale o pár řádků níže pochopíte a zůstanete s pusou dokořán.
Nejen že tu máme jedno obr tajemství v minulosti, ale i jedno obr tajemství z přítomnosti a dalo by se říci i budoucnosti. 
A víte co? Na první pohled mezi nimi není absolutně žádná spojitost, ale nebojte se. 
I mlha jednou musí skončit.



Tento čtenářský zážitek se nikdy nenaučím popisovat.
On prostě popsat nejde, je to něco tady (ukazuji na hruď :D), co Vás při pomyšlení na danou knihu změní v šílence, který jednu chvílí knihu každému cpe pod nos a nutí ho si ji přečíst a druhou je člověk, který dělá, že knihu nezná a tvrdí že takovou hrůzu číst nebude, protože nechce, aby tento zážitek (jak dobře popsala Marillee: knižní orgasmus) neprožil i někdo jiný :D
Budu hodná a nakonec Vám řeknu jen toto:
Tento originální, nevídaný a prostě dokonalý příběh prostě musíte prožít!!



HODNOCENÍ:
95%

Tímto chci mnohokrát poděkovat nakladatelství Leda za poskytnutí recenzního výtisku.
Tento skvost si můžete pořídit např. zde :)

Nalákala jsem Vás?
Četli jste i knihu?
Mějte se krásně!! :)
seabook04@gmail.com

6 komentářů:

  1. Já ji chtela placnout po palicce 😂 ale zase pak se uklidnila. Nicmene v pozici, do které se dostala sama nemusi byt sympaticka vsem. Jedine co na me pusobilo moc byla az moc prekombinivanost. Bylo toho az moc ale je to paradni kniha!
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě to překombinovanost zase nebyla :D Strašně se mi líbilo jak autorka dokázala smíchat mrazivý thriller s psychologii postav a k tomu ještě to tajemství.. ♥

      Vymazat
  2. Mě tak hrozně baví, jakým stylem sepisuješ knihodojmy. Pecka. V mlze mě lákalo od začátku, ale díky Tobě jsem pevně rozhodnutá do knihy jít a doufám, že budu taky tak unesená :) Díky za senzační článek a měj se báječně, Luci! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristy, strašně moc Ti děkuji!! ♥
      Určitě nebudeš pořízení knihy litovat, stojí vážně za to :)
      Měj se krásně! :)

      Vymazat
  3. Podařená recenze. Knihu nejspíš číst nebudu a mám k tomu takový směšně malicherný důvod. Hrozně mi vadí, že se ta holčička jmenuje Smilla. Vadí mi to až tak, že mě to od knihy odrazuje :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkují moc! :)
      Fákt? :O To jsem ještě nikdy nezažila :D

      Vymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥