neděle 4. prosince 2016

KNIHODOJMY: JASMÍNOVÉ NEBE

Výsledek obrázku pro jasmínové nebe knihaautor: Sita Brahmachariová
žánr: YA román
nakladatelství: Slovart
díl v sérii: II.
série: Mira Levenson
počet stran: 320
orig. název: Jasmine Skies
rok vydání: 2016
rok vydání orig.: 2012
překlad: Barbara Hajná
vazba knihy: vázaná
ISBN: 978-80-7529-221-6


ANOTACE:
Mira Levensonová je bez sebe nadšením, že konečně letí do Indie, kde se má poprvé v životě setkat se svou tetou a sestřenicí. Již od přistání začne na Miru dorážet jak dusivé vedro, tak i příval nových a exotických zážitků, výjevů, zvuků a hluboko pohřbených rodinných tajemství… Jakmile se seznámí s Džanuem, vycítí, že mezi nimi vzniká pouto. Džanu se stane průvodcem, který jí ukáže krásnou i chaotickou Kalkatu. Nic není takové, jaké si to Mira představovala – a domov se náhle zdá být velmi daleko.
Mira je rozhodnutá během návštěvy Indie za každou cenu zjistit pravdu o své rodině. Bude ale muset udělat ještě jedno rozhodnutí, které někomu zlomí srdce. 


MŮJ NÁZOR:
Jmenuji se Mira Levensová.
Po pár letech se znovu setkáváme.
Nemohu říci, že bych se nějak extra změnila. Až na to, že ženská postava je výraznější a moje rovnátka, které jsem při úsměvu zakrývala jsou pryč. Jinak jsem pořád ta stejná Mira, která viděla svoji babičku umírat.
Pokud ale čekáte, že Vám budu vyprávět příběh, který prožívám v Anglii, pletete se.
Tentokrát budeme příběh prožívat na druhé straně Země.
V Indii.

Už nějaký ten pátek si chatuji a skypuji se svou indickou sestřenicí Prijou.
Obě dvě jsem jako naše matky, které si zamlada sice neskypovaly, ale psaly si dopisy. Právě tyto dopisy jsou důvodem hádky s moji mamkou před mým odletem do Indie (sama se pořád divím, že mi to rodiče dovolili). Nejen můj vnitřní pocit mi říká, že v dopisech je schovaný počátek tajemství, které naše maminky rozdělilo.
A já mám teď s Prijou možnost je zase spojit dohromady.


Tuto sérii jsem si díky prvnímu dílu zamilovala. Artyčoková srdíčka byla označována jako dětská kniha, ale pod krásnou obálkou byl neuvěřitelně nádherný a smutný příběh, který v sobě skrýval nádhernou myšlenku a pointu.
Od pokračování této velmi vydařené knihy jsem čekala to samé. Lehký styl, avšak hlubokou myšlenku... trochu to tu zaskřípalo...


Už po několikáté musím svést mé neužité pocity na čtecí krizi, která mě v Listopadu postihla. Ale opět za to nemohla sama. 
Měla jsem jiná očekávání.
Společně s Mirouse dostáváme do cizí země- Indie, kde je život naprosto jiný a krutý. Autorka mě opět dokázala přenést do svého příběhu, a tak jsem s Mirou a s fotoaparátem v ruce obdivovala překrásné stavby a trhy, lítostivě se pozastavovala u vyhladovělých dětí, které prosily o jídlo na ulici a sbíraly zbytky, chodila jsem také do útulku, který patřil Prijiné mámě a kde přebývaly opuštěné děti a cítila vůni jasmínu v blízkosti Džanua, do kterého jsem se společně s Mirou čím dál více zamilovávala.


Nemohu říci, že by tu nebyla hluboká myšlenka. Byla- Indie.
Indie je stejně jako všechny státy na světě rozdělená do dvou částí- chudí a bohatí. Avšak v Indii a prostřednictvím Miri vidíme obě dvě části těsně vedle sebe a vidíme také krutost lidí, která je v této zemi povinností.
Ale kdybych to měla říci surově, nebylo to tak originální jako v díle prvním.

Byl to krásný příběh o dívce, která se poprvé v životě potkává s krutým životem, který se neskrývá a také s prvními problémy v lásce, které nemůže poručit, ale NĚCO mi tu zkrátka chybělo.
Na konec asi řeknu jen to, že Vám určitě knihu doporučuji přečíst. Pocity, které jsem společně s Mirou celou knihu prožívala mě stále neopustily a to už samo o sobě něco vypovídá.
Já jen doufám, že od autorky vyjdou u nás v Česku další knihy, jelikož jsem si její styl oficiálně zamilovala a navíc její novinka, která vyšla již ve slovenském jazyce "Už zase lietam" mě anotací okouzlila stejně tak, jako autorčiny předchozí knihy :)


HODNOCENÍ:
80%

Tímto chci moc poděkovat nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku :)
Knihu koupíte např. zde :)


Co vy a tato skvělá autorka?
Chystáte se na její knihy?
Mějte se hezky! :)

seabook04@gmail.com

10 komentářů:

  1. Super, ďalšia pozitívna recenzia, takže som nakoniec dobre vybrala. Ale myslíš, že je potrebné si prečítať aj prvý diel, alebo druhý nenadväzuje priamo a dá sa čítať aj bez znalosti prvého? Knihu som kupovala ako jeden z darčekov, ale nevšimla som si, že ide o pokračovanie. Tak či mám rovno doobjednať aj prvý diel, ale to nie je až tak moc potrebné :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První díl nehraje v druhém žádnou zásadní roli, ale pokud se mě zeptáš, zda si ho máš přečíst, tak já odpovím jednoznačně ANO! Nejen kvůli tomu, aby jsi ve druhém díle naskočila "do známého vlaku", ale hlavně kvůli úžasnému a nevšednímu příběhu, který se v prvním díle ukrývá :)
      Jako dáreček je tato série jeden z TOP :)

      Vymazat
  2. Hezká recenze! Porad uvažuji, jestli Artyčoková srdíčka pořídit nebo ne, ale po přečtení Tvých dojmů jdu objednat oba dva díly najednou. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Mám co dohánět, protože jsem nečetla ani Artyčková srdíčka :p

    OdpovědětVymazat
  4. Ja vim, ze mas rada hodne YA ale ja uz bych to asi nedala. Kniha vypadá vazne paradne!! Ale ja potrebuji neco slozitejsiho 😂😂
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však YA dokáže být někdy i až moc složitá :D
      Každopádně při příštích Knihodojmech se už konečně dočkáš :D

      Vymazat
  5. Skvělá recenze :)
    Zní to dobře, ale série mě asi moc neláká, takže ji neplánuji číst. Ale hlavně, že se líbila Tobě :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥