pondělí 12. prosince 2016

KNIHODOJMY: Bolest

autor: Maurizio de Giovanni
žánr: historická detektvika/ thriller
nakladatelství: Epocha
díl v sérii: I.
série: Zima komisaře Ricciardiho
počet stran: 192
rok vydání: 2016
rok vydání orig.: 2007
orig. název: Il Senso del Dolore. Linverno del commissario Ricciardi
překlad:Helena Schwarzová
vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-7557-036-9
ANOTACE:
Komisař Luigi Alfredo Ricciardi vidí mrtvé. Zjevují se mu obrazy zločinců i dětí sražených kočárem. Vnímá lásku, kterou prožívají, i překvapení z nejzazšího momentu. Cítí jejich bolest. Slyší jejich poslední slova. Uzavírá se proto do sebe a straní se ostatních lidí. Své schopnosti však zároveň využívá a s obrovskou vervou a dopadá jednoho vraha za druhým. Vidění však mohou být zavádějící. Když je brutálně zavražděn světově proslulý tenor Arnaldo Vezzi, Riccardi musí případ vyřešit v rekordním čase, protože se o případ zajímá samotný Duce. Musí nejen proniknout do světa opery, ale zejména do hlubin pěvcovy černé duše. Pomůžou mu jeho schopnosti k rozlousknutí případu? Vydejte se do spletitých uliček Neapole třicátých let a doprovázejte osamělého komisaře na jeho cestě za nalezením spravedlnosti i lidskosti. 

MŮJ NÁZOR:
Jmenuji se Luigi Alfredo Ricciardi.
Avšak všichni mě znají pouze jako chladného a v rozluštění případů neporazitelného policejního komisaře Ricciardiho.
Mnoho lidí si myslí, že mám smlouvu s ďáblém či že nejsem vůbec člověk. Musím se pochválit, moje rychlost a chytrost ve vyřešení případu a dopadení pachatele je opravdu rekordní.
Možná Vás zklamu, možná překvapím, ale žádné peklo v tom nebude.
Je v tom jediné: nesnesitelná bolest, která mě každým dnem utápí.
Vidím mrtvé.



Vidím jejich poslední okamžiky života. Cítím jejich strach, radost, překvapení a hlavně jejich bolest.
Denně potkávám malé děvčátko s přejetou ručičkou, zloděje, který na svém činu doplatil společně s jeho obětí a mnoho dalších.
Tentokrát ale vidím operního zpěváka s kostýmem radostného, ale zároveň žárlivosti sžíraného klauna, který už nikdy nikomu jinému svou árii nezazpívá. Já a jeho vrah jsem ti, kteří ho slyšeli naposled vydechnout. 
Ale jen já jsem ten, kdo uslyšel jeho poslední zazpívanou notu, uviděl kapku slzy, která mu rozmazala úsměv a jsem ten, kdo bude vyšetřovat jeho vraždu.



Itálie za vlády fašisty nebo-li Benita Mussoliniho (přezdívaného Duce), osamělý komisař, případ, jehož vyřešení nebude snadné a bolest, která na Vás číhá mezi řádky. 
Myslím, že nic jiného než BOLEST by knihu lépe nevystihlo.
Nejen proto, že vražda sama o sobě "druh" bolesti je, ale hlavně proto, že v této knize bolest vidíme v mnoha podobách.
Vidíme ji v očích mrtvých, vidíme ji ale i v očích komisaře, kterému dennodenně v uších znějí poslední slova a poslední výdechy mrtvých, dennodenně se noří do honby za vyřešením případu a dennodenně se dívá na něco, co nikdy nemůže mít. Skrz odkrytý závěs hledí na levou ruku, kterou jemně vyšívá. Hledí na radost, která jeho bolest nikdy neporazí.


Bolest ale vidíme i v oběti.
Tenor, operní pěvec či také chodící černá duše Arnaldo Vezzi.
Nijak extra pohledný, avšak na podiu bytost s hlasem boha a s nepřekonatelnými hereckými výkony. V osobním životě ale zčernalá duše, která musí mít hned to, co chce. Ať už je to nový oblek či jakákoliv žena chodící po ulice. Avšak snad ani on sám neví, že jeho touha, jeho hlad je jen věc užírající se bolestí.
Už tušíte, proč se kniha takto jmenuje?

¨
Strašně se mi líbilo, jak autor smíchal dohromady thriller, detektivku a psychologické drama. Taktéž obdivuji styl psaní a promyšlenost příběhu, protože skoro do poslední kapitoly jsi nejste jisti, kdo je ten správný vrah.
Zpočátku se Vám může zdát, že operní zpěvák byl zavražděn nehodou, poté ze vzteku, za svou černou duši, za lásku,... jednoduše Vám při čtení jedou kolečka v hlavě non-stop a Vy se stejně jako komisař Ricciardi pídíte za vysvětlením a rozuzlením.


Propracovanost postav příběhu taktéž dodává šmrnc. Každá má v příběhu svou roli, stejně jako v opeře, která má s vraždou společného více, než se na první pohled zdá.
Na detektivkách neoceňuji jen samotnou zápletku, což se většinou rovná zločin, ale velice oceňuji, když nás autor nechá nahlédnout do myšlenek a soukromého života vyšetřovatele.
Tady nám autor poskytuje volný výhled, což jsem si na knize zamilovala.


Na konec říkám jen to, že tato kniha opravdu stojí za to. Každý si v ní přijde na své, protože je tu krev, láska, zrada, vztek, nenávist, opera, překvapení, historie, psychologie, propracovanost a mnoho dalšího. I přesto to ale kniha nepůsobí přeplácaným dojmem a to je jen další z mnoha kladných věcí na této knize.
Ať dáte knihu do ruky jakémukoliv čtenáři i nečtenáři, tento příběh protkaný lidskou láskou a bolestí si zamiluje.

HODNOCENÍ:
79%

Tímto chci velice poděkovat nakladatelství Epocha za poskytnutí recenzního výtisku :)
Knihu koupíte např. zde za úžasných 139 Kč!! :)

Četli jste tuto knihu?
Má ji Vás Ježíšek v plánu?
Mějte se hezky! :)

seabook04@gmail.com

4 komentáře:

  1. O knize jsem četla už u Šárky a tam mě zaujala. Ted po tvých dojmech vím, že neudělám chybu, až si ji přečtu :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkné recenze, hezky jsi knihu shrnula :) Zatím se na ni nechystám, ale kdo ví :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥