neděle 27. listopadu 2016

KNIHODOJMY: Jeremy Poldark- Nový začátek

autor: Winston Graham
žánr: historický román
nakladatelství: Baronet
díl v sérii: III.
série: Poldark
počet stran: 344
orig. název: Jeremy Poldark
rok vydání: 2016

rok vydání orig.: 1950
vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-269-0488-5, 978-80-269-0489-2


ANOTACE:
Ross Poldark zažívá nejtíživější chvíle svého života. Po tragické ztrátě dcery a krachu společnosti na zpracování rudy, do níž investoval spoustu peněz, se ocitá před soudem. Čelí obvinění za podněcování k výtržnostem a za krádež nákladu dvou lodí, které ztroskotaly nedaleko jeho otcovského domu. Rossův největší protivník – zbohatlický finančník a spolumajitel mnoha dolů v Cornwallu George Warleggan – naopak posiluje svou moc a těší se, že se konečně zbaví nenáviděného nepřítele, k němuž navíc cítí i nepřekonatelnou osobní zášť. Není však jediný, kdo by přivítal odsouzení nekonformního příslušníka šlechtického rodu, jehož kořeny sahají několik set let do minulosti. Ross se tak může spolehnout pouze na svou manželku Demelzu, ženu prostého původu, která však každým svým počinem dokazuje, že je dáma každým coulem. Ve snaze Rosse zachránit se dokonce vydává za jedním z nejvlivnějších mužů v oblasti, sirem Johnem Trevaunancem. Zjišťuje však, že je to nesmírně složitý úkol, protože po zkušenostech s revolučními událostmi ve Francii se teď veškeré prohřešky proti veřejnému pořádku posuzují v Anglii daleko přísněji. Rossův život se tak ocitá ve vážném ohrožení. 


MŮJ NÁZOR:
Jmenuji se Jeremy Poldark.
Možná mě znáte takového, jaký jsem byl před pár lety. Šťastný.

Za pár dní mě čeká soud, který utne či osvobodí můj život. Za to, co se stalo v mé zátoce při ztroskotání lodi by kde kdo přehlídl, ale on ne. George Warleggan je ochoten udělat cokoliv, aby mě dostal na šibenici. Podplácet, překrucovat pravdu, vyhrožovat svědkům je jen to nejmenší toho všeho, čeho je schopen. Navíc je s žalobou- Korunou- jedna ruka, moje naděje plápolá jako ohýnek, který bojuje o život.
Jediná naděje je moje žena.
Demelza.



Jmenuji se Demelza.
Slet nedávných událostí mi zlomil srdce. Mému Rossovi taktéž, ale místo toho, abychom si láskou srdce zlomené dceřinou smrtí snažili slepit dohromady, musíme řešit soud. Soud, u kterého půjde o Rossův život.
Ať už to dopadne jakkoliv, vím, že to na našem vztahu zanechá následky.
Ačkoliv je soud na prvním místě, i přesto si všímám něčeho, co bych nejradši neviděla a přicházím na to, že Elizabeth boj o Rosse stále neukončila a Ross se bohužel z lásky k ní ještě nevyléčil.
Rossovo odmítnutí prosby o dítě mě zasáhlo snad ještě více. Chtěla jsem, aby naše dítě mělo milující rodinu a pevné zázemí.
Dítě, které se před Rossem snažím skrývat.
Dítě, které nosím právě teď pod srdcem.



Na pokračování této historické ságy jsem se opravdu velmi těšila.
Těšila jsem se na to, až se vrátím do nemilosrdného, ale přitom láskou nabitého života Rosse a Demelzi. Až budu cválat na koni, projíždět chudé vesnice a pomáhat nemocným jako doktor Dwight.
Snažit se zapadnout do vznešené vrstvy jako neobyčejná Demelza. Získávat si pozornost svou krásou jako Elizabeth. A přinášet do života neštěstí jako George Warllagen.
Avšak moje tužby se plně nevyplnily.



Neberu knize to, že nemá kouzlo, ale od předchozích dílů se lišila a záleží jen na Vás, zda to pojmete vy smyslu dobrém či zlém.
Je také možné, že jsem si čtení neužila díky čtecí krizi, která mě už nějaký ten pátek otravuje, ale i přes ni cítím, že za to nemohla jen ona.
V Jeremym totiž najdeme ve větší míře politiku než samotný příběh Demelzi a Rosse.



Pokud jste četli předchozí díly, tak víte, že společnost, kterou chtěl Ross postavit na pořádně silné nohy zkrachovala. A s tím zkrachoval očividně i příběh.
Ne že by jsme příběh Demelzi a Rosse nesledovali, ale v mnohem menší míře.
Hlavní roli tu zde hrála politika, volby, doly a účetnictví s tím spojené, ale hlavně soud. Těšila jsem se, že si užiji perfektní popis pocitů a myšlenek, které autor manželskému páru umí přidělit, ale opět na mě soud zapůsobil spíše politickým než-li citovým "problémem".



Co se mi ale hrozně líbilo a byla jsem ráda, že se autor vrací k původní myšlence ságy- intriky ve vztazích a s tím změna Rossovi povahy.
Jak Demelzi, tak i čtenářům autor zasadil červíka do hlavy díky domněnce, že Ross a Elizabeth se stále milují. Při čtení Vás scény s tímto nádechem donutí přemýšlet, litovat Demelzu a vymýšlet různé způsoby smrti pro zúčastněné :D
Ano, svým způsobem tu opět vzniká milostný trojúhelník, který asi nikdy nevymizel, ale nesmíme zapomenout na způsob podání a také na to, že tu máme i zamilovaného George Warllanga, který příběhem jisto jistě ještě zamotá.




I když byl pro mě třetí díl této dvanáctidílné ságy malinkým zklamáním, tak i přesto jsem se do něj zamilovala, protože je to prostě sága Poldark.
Na další díly jsem opravdu velmi zvědavá. Nejen na styl, jakým autor knihu pojme a na vztahy, které se v tomto díle poměrně obrátily vzhůru nohama, ale i na to, kdo bude příběh vyprávět a komu se bude věnovat, protože čtvrtý díl nese název George Warllagen...

Výsledek obrázku pro poldark george

HODNOCENÍ:
79%

Mockrát děkuji nakladatelství Baronet za poskytnutí recenzního výtisku :)
Knihu koupíte např. zde :)



Co vy a tato sága?
Sledujete seriál?
Mějte se hezky :)
sabook04@gmail.com

12 komentářů:

  1. Knihy jsem necetla, ale sleduji serial, a ten mi po pravde prijde tak trochu bez zivota... Takze doufam, ze knihy jsou v tomhle ohledu mnohem lepsi...

    OdpovědětVymazat
  2. V knižní podobě to nejspíš není nic pro mě, ale už hodnou dobu se chystám na seriál (no jo, Aidan Turner :))

    Lory Humble × TICHÝ ODPOR

    OdpovědětVymazat
  3. Ještě jsem nepřečetla ani první díl, takže to budu muset napravit. Ale na druhou stranu než vyjde celá série, mám času ještě dost :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čas máš opravdu dost, protože co jsem slyšela, kompletní bude az za 5-6 let (2 díly za rok) 😁

      Vymazat
  4. Jsem asi jedna z mála, koho tato série úplně minula a ani nemám chuť se do ní pouštět. Člověk prostě nemůže stihnout všechno :) Přeju, ať se další díl líbí více.

    OdpovědětVymazat
  5. O sérii už jsem hodně slyšela, ale nějak mě neláká :D
    Nicméně recenzi jsem přečetla s chutí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba na ni dostaneš někdy chuť :)
      To jsem ráda :)

      Vymazat
  6. Nejprve velká pochvala za fotky :)
    Jinak kniha je všude chválená a já bych si ji i přečetla, ale nějak je ve mně pořád zakořeněné slovo kýč i když nevím proč :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkují moc 😊
      Kýč rozhodně ne :O Spis naopak je to docela surový příběh :)

      Vymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥