pátek 4. listopadu 2016

KNIHODOJMY: DO POKLIDNÉ MODŘI

autor: Veronica Rossi
žánr: YA Fantasy/sci-fi
nakladatelství: Knižní Klub
díl v sérii: III.
série: Nebe
počet stran: 416
orig. název: Into The Still Blue
rok vydání: 2014
rok vydání orig.: 2013
překlad: Michaela Škultéty
vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-242-4556-0

ANOTACE:
Árie a Perry jsou rozhodnuti najít Poklidnou modř, bezpečné útočiště před éterovými bouřemi dříve než Sobol a Hess. V jeskyni, kde nalezli provizorní útočiště, se snaží usmířit obě skupiny, Osadníky a Outsidery, které spojuje jen nenávist k jejich zoufalé situaci. Čas běží a je třeba zachránit Uhlíka, kterého kvůli jeho neobyčejným schopnostem unesli Sobol s Hessem.

Pak dorazí žalem zničený, rozzuřený Roar a svou touhou po pomstě všechny uvrhne do nebezpečí.
Perrymu a Árii nezbývá než sestavit zcela nepravděpodobnou družinu a vydat se na beznadějnou záchrannou akci.

Uhlík není jen klíčem, který jim odemkne Poklidnou modř, a jedinou nadějí na přežití – je to i jejich kamarád. V umírajícím světě má smysl jediné – přátelství.

MŮJ NÁZOR:
Jmenuji se Árie.
Můj život bývalé Osadnice nabírá plné obrátky.
O vyhoštění z mého domova (virtuální reality) a mého zamilování do Perryho (sorry holky, ale která by se do něj nezabouchla), jste si mohli přečíst v příbězích před tímto. Bohužel Vám nemohu slíbit, že tento bude mít šťastný konec. To, co nás čeká totiž není žádná pohádka.
Éterové bouře nabírají na síle, intenzitě a také času. Bývají čím dál více častější. 
Kéž by ale tento problém byl jediný.
Problémů je mnohem více.


Nejen že nemáme potuchy jak místo bez éterových bouří a místo klidu- Poklidnou modř najít, nemáme ani klíč k jejímu otevření- Uhlíka.
Malého chlapce, který dokáže ovládat éter, avšak ten ho zároveň ničí a zabíjí. Nestihli jsem Uhlíka ochránit a ten je teď v  náruči zla. Dvou krutých mužů a vládců. Vládce skupinky Divochů a vládce mého bývalého domova- virtuální reality Osadníků.
Dostal se do rukou Sobola a Hesse.


Mají nejen Uhlíka, ale i prostředky, které jim hledání a cestu ulehčí. To co máme my, ale oni nemají- lásku a přátelství.
I když jsou vztahy v našem provizorním útočišti před éterovými bouřemi na spadnutí, snažíme se je utvrdit. Osadníci a Divoši se od prve počátku nenávidí, ale to ještě neznali svoje pravé příběhy, lásku a důvěru jeden k druhému.


Na závěr této série (Nebe) jsem se opravdu těšila. Jak první, tak i druhý díl byl úžasný a autorka mě v každé kapitole více a více překvapovala a když už se zdálo, že laťku výše zvednout nejde, opět překvapila a laťku zvedla. Závěrečný díl plný nečekaných a zásadních zvratů nebyl výjimkou.
Veronica Vás už od první věty silně připoutá Áriiným a Perryho příběhem nejen fyzicky, ale ještě více psychicky. S Osadníky a s Divochy prožíváte každou minutu strachu, éterové bouře, nebezpečné výpravy, nejistotu, ztráty, ale hlavně i společnou lásku a důvěru.


I když si myslíte, že Perryho si více zamilovat nejde... <3
On je prostě úžasný a Árii při čtení závidí nejedna dívka. 
Byla jsem ráda, že v této ne na první pohled brutálnější knize se pořád schovává ta láska a romantika, jak ve smyslu partnerském, tak i rodinném.
Pasáže, které jakoukoliv lásku obsahovaly, Vám zatřepou srdíčkem a naženou Vám slzy do očí.


Za mě je to opravdu jedna z nejpovedenějších (YA) fantasy sérií vůbec. Skrývá v sobě opravdu mnoho myšlenek a potvrzuje, že YA  a fantasy nejsou žánry, které Vám nic dát nemohou, ba naopak. Lehkou a čtivou formou Vám předají myšlenky, které Vás mnohdy srazí na kolena, ale na oplátku si z Vás něco vezmou. 
Ať už je to jedna kapička slzy či celé Vaše srdce...


HODNOCENÍ:
100%

Co vy a tato úchvatná série?
Jaký je Váš názor?
Mějte se hezky! :)
seabook04@gmail.com

10 komentářů:

  1. Nejhezčí díl série :) Jen ty chyby, ach, ty chyby! :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já miluji celou sérii, ale ty chyby... mají štěstí, že autorka píše tak chytlavě a úžasné :3

      Vymazat
  2. Celou sérii jsem si hrozně zamilovala, a jsem šťastná, že jsem se poté, co mi na poličce ležela snad rok, rozhodla ji přečíst :)
    Ty chyby byly sice příšerné a hrozně kazily požitek ze čtení, ale i tak to byla dokonalá série. A poslední díl byl rozhodně nejlepší, ten konec mě vážně deptal, musela jsem to co nejrychleji přečíst :D Protože už jsem se fakt bála :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně :D Měla jsem to úplně stejně :)
      Už se těším, až se k sérii vrátím :3

      Vymazat
  3. Tenhle díl mi bohužel doma chybí :/ Ale sérii plánuji v brzké době :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Série už jde bohužel špatně sehnat :(
      Doufám, že budeš stejně nadšená :)

      Vymazat
  4. No sérii doma nemám a asi se ž k YA nevrátím i když jsem t plánovala. Nějak se zaměřuji na krimi a asi to i zůstane :D
    Katy

    OdpovědětVymazat
  5. Celou sérii jsem naštěstí posbírala ale ještě jsem ji nečetla. Tvá recenze mě velmi nalákala a mám hroznou chuť si ji přečíst hned teď :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se do ní pusť co nejdříve, je prostě dokonalá <3

      Vymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥