sobota 29. října 2016

KNIHODOJMY: DĚSIVÉ SPLYNUTÍ


autor: Jill Hathaway

žánr: YA thriller
nakladatelství: Fragment
série: Děsivé splynutí
počet stran: 272, 256
orig. název: Slide, Impostor
rok vydání: 2012, 2013
rok vydání orig.: 2012, 2013
překlad: Michaela Škultéty
vazba knihy: brožovaná
ISBN: 978-80-253-1441-8, 978-80-253-1886-7
ANOTACE:
1.díl: Vee Bellová si je naprosto jistá, že sestřina kamarádka Sophie nespáchala sebevraždu. Byla zabita. Ona to ví, protože tam byla. Vee má narkolepsii, během záchvatů ale neupadá do spánku. Když omdlí, ocitá se v hlavě někoho jiného a prožívá život skrz jeho oči. Vklouzla například do hlavy své sestře, když podváděla při testu z matematiky, do učitelovy, který pil před začátkem hodiny. Nic ale Vee nepřipravilo na to, co se stalo jedné říjnové noci… ocitla se v hlavě někoho, kdo držel v ruce zakrvácený nůž, a stál nad Sophiiným tělem. Vee přímo zoufale touží někomu sdělit své tajemství, ale kdo by jí věřil? Zní to tak šíleně, že to nedokáže říct ani kamarádovi Rollinsovi, natož policii. Rollinsovi to ale říct stejně nemůže, protože teď už se moc nestýkají, Vee totiž tráví čím dál tím víc času se Zanem. Zamotaná do nebezpečí a děsivých lží, musí Vee sama odhalit vraha dříve, než udeří znovu.

2.díl: Středoškolačka Vee má mimořádnou schopnost - během stavů bezvědomí se ocitá v těle jiných lidí. Svoje nadání se učí postupně ovládat. Najednou se ale probudí za volantem auta, které se řítí do neznáma. Zdá se, že se někdo "naboural" do jejího vědomí a snaží se ji ovládnout. Kdo je tento vetřelec? Proč se pokouší Vee sledovat a kontrolovat její mysl?

MŮJ NÁZOR:
Jmenuji se Vee Bellová.
Já a obyčejnost nejdeme dohromady.
Růžové vlasy, minulost nesoucí název "dávná roztleskávačka", můj jediný kamarád- nejlepší kamarád Rollins, ale hlavně tajemství, které znám jen a jen já. 
Pravda, ostatní ho znají jako nemoc zvanou narkolepsie- neurologická nemoc, která tkví v tom, že se mozek zjednodušeně neubrání spánku či bdění a nedokáže tyto činnosti ovládat, a tak každou chvílí padám do bezvědomí.
Každopádně toto není můj případ.


Nevím, zda se tomu dá říkat nemoc, ale jednoduše:
Přenáším se do hlav ostatních lidí.

Přenáším se díky jejich energii, kterou nechali na nějaké dané věci, které se poté, byť nedopatřeným lehkým dotykem dotknu a BUM! Jsem v jejich hlavě. Asi určitě to zní vyšinutě, ale věřte mi, opravdu se mi to děje a nic příjemného to není.
Viděla jsem sestru jak opisuje i jak se učí, učitele, který si lokl alkoholu před hodinou a mnoho dalších věcí, které se opravdu staly a které radši ani nechtějte vědět...
Jenže jednoho dne se přenesu do hlavy někoho, kdo to tam nemá v pořádku.
Přenesu se do hlavy vraha, který ve stejný moment vraždí Sophii- roztleskávačku, nejlepší kamarádku mé sestry a dívku, která podle policie spáchala sebevraždu.


Tato knižní série, respektive její první díl, byla mým jedním z několika mála spouštěčů mého knižního šílenství.
Na první díl Vidím to, co vrah jsem narazila v Levných Knihách skoro před pěti lety. To jsem o knihách oproti dnešku nevěděla vůbec nic a cena 50 Kč mi přišla v pohodě. Po dočtení jsem pochopila, že se o knihy musím zajímat více, než jen návštěvou knihovny.
YA žánr se v poslední době opravdu rozrůstá, ale pořád převažuje linka romantická či fantasy.
Jill Hatway si ale pro nás připravila úžasný a čtivý YA thriller.


Jak v prvním i druhém díle napětí graduje už od prve počátku a Vás zajímá, kdo stojí za daným zločinem.
V prvním díle se potýkáme se surovou vraždou mladé a krásné roztleskávačky, zatímco v druhém díle na nás čekají nástrahy v podobě nejistoty, nevědomosti a důvěryhodnosti.
Styl psaní je lehký, napínavý a velice čtivý. Tudíž budete mít každou knihu slupnutou jako malinu a budete se dychtit po dalším textu, který už bohužel není.


Kniha krásně mapujeme neobyčejný život, strasti a nestrasti mladé středoškolačky. Očekávejte i špetku romantiky, která větší roli obsadila v druhém díle. Ale pozor! Nemyslete si, že je toto tuctový román, protože je tomu nakonec úplně jinak.
Kdybych se měla rozhodnout, který díl byl lepší, zvolím asi jedničku. Každopádně oba dva jsou úžasné a od sebe je dělí jen jeden malinkatý vlásek. Věřím, že se k těmto velmi povedeným napínavým YA thrillerům brzy vrátím. Už teď jsem totiž první díl četla po druhé a tak Vám s jistotou mohu říci, že vidět to, co vrah, je velmi ale velmi zajímavé...

Výsledek obrázku pro vidím to, co vrah

HODNOCENÍ:
1.DÍL: 100%
2.DÍL: 95%

Četli jste tuto sérii?
Znáte ji?
Mějte se hezky! :)
seabook04@gmail.com

10 komentářů:

  1. Na obě knihy jsem narazila na začátku roku v LK a jsem s nimi stejně spokojená, jako ty. Já YA teď už moc nečtu, ale toto patří k TOP!!!
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda :) Vážně jsou to úúžasňačky! :3

      Vymazat
  2. Knihy neznám, ale vypadají zajímavě :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Knihy mám už hodně dlouho v hledáčku, ale zatím jsem se k nim nějak nedostala... Každopádně, hodlám to napravit :)

    OdpovědětVymazat
  4. Doma mám díky LK zatím jen druhý díl, ale brzy si snad pořídím i první a jsem na sérii zvědavá, když se Tobě tak líbila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že první díl brzy najdeš a budeš z nich stejně nadšená! :)

      Vymazat
  5. Knihy už mám taky asi 3 roky v knihovničce díky LK ale pořád sem se k nim nějak nedostala. Prostě byli lepší knihy které měly přednost i když po nich pořád pokukuju. Takže děkuji za recenzi a hned jakmile dočtu Playground od Keplera tak se na ně vrhnu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že jsem je ve Tvých plánech posunula nahoru :)
      Zaslouží si to! <3
      Užij si čtení :)

      Vymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥