čtvrtek 29. září 2016

! ZMĚNY !

Ahooj!
Vítám Vás u nového článku, ke kterému jsem se odhodlávala delší dobu. Nakonec jsem si ale řekla, že je potřeba jedno téma prostě probrat a když se mi k tomuto tématu přidaly další dvě,...
V dnešním článku tedy probereme tři body, což třetí bude (mého názoru) nejdůležitější...

1, Pauza/ konec?
S nástupem nového školního roku začíná období naprosté vyšťavenosti. Nevím jak vy, ale ze školy padám rovnou do postele a vylézám až ráno druhého dne. Na knihy, články, kamarády,... na to vše v týdnu absolutně nemám nejen čas, ale i chuť a náladu. Několikrát jsem si říkala, zda by nebylo lepší si dát pauzu, či dokonce skončit, ale objevila se záchrana v podobě víkendu a mého vzpamatujícího mozku, který se zeptat, jestli to fakt myslím vážně, protože blogování je pro mě už prostě část života. Víkend- to vždy přečtu jednu až dvě knihy a články do nadcházejícího týdne si předepíšu a naplánuji. Jediná viditelná změna tedy nastane taková, že články nebudou vydávány dennodenně jako o prázdninách, ale aspoň obden :)

2, Hodnocení knih
Změna, které jste si již mohli všimnout, se udála v podobě hodnocení knih.
Dříve jsem hodnotila pomocí pěti hvězdiček, ale obzvlášť v poslední době mi přišlo, že pět hvězdiček je pro ohodnocení knihy strašně málo. Proto jsem hodnocení hvězdičkové změnila na procentové. 
Ne, že by mi 100% maximálně vystačilo, ale aspoň něco :D
Porovnání hvězdičkového a procentového hodnocení:
                                                                    5 hvězdiček= 100-80%
                                                                    4 hvězdičky= 79-60%
                                                                    3 hvězdičky= 59-40%
                                                                    2 hvězdičky= 39-20%
                                                                    1 hvězdička= 19-0%

3, Zrušení recenzí
Dlouho jsem se k tomuto rozhodnutí odhodlávala a až nedávné události, které se momentálně v knižní blogosféře řeší mě v tom utvrdily.
Ruším recenze. ALE.
Sama vidím, že odborné recenze prostě zatím nedávám a protože chci, abych byla krom čtenářů i já se svou tvorbou spokojená, recenze prostě budou muset pryč. Avšak je nahradím něčím trošičku jiným. 
Knihodojmy- tento formát vymyslela původně Rodaw a i když jsem přemýšlela několik hodin v kuse nad jiným názvem této rubriky, za boha jsem na nic přijít nemohla. Takže jo... knihodojmy.
A odůvodnění?
Nedokážu knihu popsat v bodech a v "profesionálním duchu". Své recenze jsem psala naopak ve stylu, jak bych to řekla z očí do očí někomu, komu bych knihu doporučovala/nedoporučovala. Samozřejmě trochu s nádechem té recenze, ale že by to recenze byla na 100%, to se říci nedá.
Všechny recenze na mém blogu samozřejmě zůstávají. I když je většina z nich nepovedených, tak jednoduše nemám srdce na to kliknout na odstranit, protože je to něco, s čím jsem si dávala skoro denně několika hodinové úsilí a ač se to možná nezdá, neskutečnou práci.
Dalo by se říci, že se vlastně nic nemění.
Jen na to, že moje "recenze"  ponesou název KNIHODOJMY :)


Mějte se krásně! :)
seabook04@gmail.com

26 komentářů:

  1. Ahoj :) Jsem rada, ze s blogem nekoncis, rada na nej chodim, bavi me cist tve clanky :) Procenty se asi i hodnoceni da lepe vyhadrit, i kdyz ja zatim porad pouzivam hvezdicky :) ale mozna se inspiruju, a zmenim to na procenta jako ty, uvidim :) a i kdyz to nebude recenze jako takova, rada si tve knihodojmy prectu :)

    Melisinblog.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Chraň Tě bůh skončit :-D. Ne, to byl vtip....ale. Já samozřejmě chápu všechno, co jsi napsala, ale byla by škoda s tím seknout, takže jsem ráda, že jsi se tak nakonec nerozhodla.
    Co se hodnocení týká, přijde mi to lepší než ty hvězdičky, kolikrát si s tím taky lámu hlavu, takže jednoznačně dobrý nápad.
    A pak k těm recenzím, ani se ti nedivím, že bys je chtěla zrušit. Víme své...
    Ale neschazuj se! Nejsme odborníci, jsme lidé, kteří rádi čtou a pak o knize rádi píší. Víš proč jsem začala s blogem? Protože mi ty odborné recenze nic nedávaly a nic mi to neříkalo. Něco jsem si někde přečetla a říkala si, ale co mi to vlastně o knize říká?? Nic, prostě. A většina čtenářů je stejná, chtějí informace, které pochopí, ne odborné termíny a jiné ... chtějí popsat dojmy a i trochu toho děje. Proto jsem začala psát tak, jak bych sama chtěla ty recenze číst. Možná nejsme odborníci, ale děláme to s nejlepším odhodláním, svědomím a záměrem. Ty i já..i ostatní. Ale jinak tě také na druhou stranu chápu, občas takhle o svých recenzích taky smýšlím. Ale, dokud to lidi čtou a komentují...a nenadávají, tak to asi zase tak špatné nebude :-D.
    Přeji ti hodně štěstí do budoucna a jsem na ty knihodojmy zvědavá :-).
    Měj se báječně, Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! :)
      Věř mi, bez blogu bych to už asi nedala :D
      Také jsem si s hvězdičkami lámala hlavu, takže jsem procentům fakt vděčná :D
      A na zbytek? Strašně moc děkuji! Ty si nad svými recenzemi nelámej hlavu!!! Tvoje recenze jsou naprosto úžasné a asi moje úplně nejoblíbenější!! :)

      Vymazat
  3. Ono je hezké, mít blog, ale je důležité mít i vlastní život a nezanedbávat ho. Proto není špatné, to z času na čas trochu omezit, což úplně chápu.
    Trochu mě zaskočil fakt, že končíš s recenzemi, protože nejsou špatné, a nikdo z nás nepíše "odborné recenze", ale právě na tom se to učíš a zdokonaluješ :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S recenzemi určitě nekončím, jen se budou jednoduše jmenovat jinak, abych měla dušičku v peří a klidné svědomí :D :)

      Vymazat
  4. Uf, pořádně jsem si oddychla, že s blogem nekončíš, úplně jsi mě vyděsila :) Věnuj se mu dle časových možností a nálady, hlavně, ať je to radost! :) My se budeme na každý článek těšit. A s těmi recenzemi bych si tolik nelámala hlavu, myslím, že to všichni děláme částečně pocitově a že to je právě to, co čtenáře baví. Já některým odborným recenzím nejsem schopná porozumět a přijde mi, že pro potřeby běžného čtenáře nejsou kolikrát vůbec přínosné - samozřejmě záleží "kus od kusu". Pokud Ti jsou příjemnější knihodojmy, je to prima a já se budu na nové články do této rubriky moc a moc těšit. Měj se krásně, Luci! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tvůj blog patří mezi moje nejoblíbenější a hrozně ráda si čtu tvé články, takže jsem moc ráda, že s blogováním hodláš pokračovat. Já odborné recenze nevyhledávám, dávám přednost "recenzím" většiny knižních blogerů, které jsou pro mě mnohem přínosnější, takové emotivnější a víc přiblíží děj a já vím, co mám od knihy očekávat. A tvé recenze jsou podle mě skvělé. :)

    OdpovědětVymazat
  6. S problematikou hodnocení souhlasím. Hodnotit na pět hvězd je fakt málo, proto já jsem svoje hodnotící losy začala čtvrtit. Odpovídá to totiž procentuálnímu hodnocení, které bych mohla napsat v čísle, ale prostě... losové jsou cool :D
    A co se týče recenzí, tak na podobnou věc jsem přišla někdy začátkem prázdnin, tuším. Moje hejtování má do "recenze" tak moc daleko, že jsem začala (a dokonce zpětně předělala) ty své "recenze" na články s hlavičkou "přečteno". Mám pocit, že je to mnohem méně zavazující a já do článku můžu napsat cokoliv aniž by mohl někdo namítat "ale to do recenze nepatří, recenze má být taková a maková." Nope. Já mám "přečteno" a čau :D
    fiamorisrunning.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nápad s losy je opravdu skvělý a originální :)
      Naprosto jsou vystihla, proč jsem svoje recenze změnila na Knihodojmy! :o)

      Vymazat
  7. Já to chápu, taky nemám ve školním roce moč času, i když co se týče vysoké, tak je to trochu volnější.. Na změny se celkem těším, jsem ráda, že nekončíš! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  8. Taky nepisu profesionalni recenze, vzdycky rikam, ze spis napisu svoje dojmy a pocity z knihy... A jako stitek pouzivam proste a jednoduse Prectene knihy :-D

    OdpovědětVymazat
  9. Taky píšu recenze „svým“ stylem. A skvěle to napsala do komentu Míša z Knižního deníčku. Ne vždy je vše profesionální nejlepší. Přeji, ať se ti podaří urvat trošku toho času na to, co tě baví :)

    OdpovědětVymazat
  10. Byla bych hrozně nerada, kdybys skončila...
    Mně osobně stačí hvězdičkové hodnocení, ale kdo ví, třeba se k procentům taky jednou posunu.
    Je škoda, že končíš s recenzemi, zrovna tvůj formát byl dost originální a neotřelý. Stejně jako ostatní komentující, i já dávám přednost osobnějším laickým recenzím. :) Podle mě by se recenze daly jinak nazvat třeba "knižní vábení", ale je fakt, že na tvůj blog by to moc nezapadalo. Na Knihodojmy jsem zvědavá, snad nám je budeš moct brzy představit :)

    OdpovědětVymazat
  11. Lucí, hlavně, že nekončíš! Moc bys nám chyběla :) No a zda se recenze jemnují recenze nebo ne, na tom přeci nezáleží :) Nikdo z nás blogerů (myslím) není profesionál a každý to píšem "jak nám ruka narostla" - právě autenticita našich "recenzí" je na tom to nejlepší. Díky tomu předáš nejen informaci, ale hlavně vlastní pocity mnohem lépe :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
  12. Nevím, co na to napsat. Mísí se ve mně tolik pocitů. Zkusím to vyjádřit nějak popořadě.

    1) Každý bloger asi zažil to skvělé nadšení, kdy má každý den nápad na článek a nedělá mu problém jej napsat. Brzy ale zjistí, že neexistuje jenom blog. Jsou tu kamarádi, další koníčky, rodina, výlety atd. Běžný bloger prostě nestíhá všechny věci a přitom psát každý den článek na blog. Proto není nic špatného na tom, když budeš vydávat méně článků. Ať už 2-3 týdně nebo třeba jen jeden. Na tom nezáleží. Dokud budeš mít svůj styl jako do teď, žádnému z Tvých čtenářů to vadit nebude.
    2) Hodnocení knih je čistě na Tobě :). Já třeba používám např. 3/5 a vystačím si s tím. Je to ale na každém, jaké hodnocení si vybere :).
    3) Tady to bude asi na delší dobu. Ale řekni Ti svůj názor. Na fb jsem poměrně nová - mám ho asi od srpna. Přesto jsem si všimla, jak moc se tam řeší úroveň blogerských recenzí. Hrozně mě to rozčiluje. Protože jsem se obávala, že nastane přesně to, co nastalo u Tebe - blogeři přestanou psát recenze. Podle mě je to strašná chyba. Jsi tu v blogsféře poměrně krátce a rozhodně máš potenciál. Každý nějak začínal (bože, moje první recenze byly příšerné!) a každý se postupem času nějak vypracovává. Já píšu recenze dva roky a sama vím, že zlepšování je zdlouhavý proces. Pořád nemám skvělé recenze, ale snažím se. A nikdo přeci nemůže tvrdit, že lidé, kteří nemají recenze na ,,stoprocentní úrovni" se nesnažili. To je blbost. Já recenzi píšu minimálně hodinu, fotím vlastní fotky a opravdu se snažím. A vím, že Ty na recenze taky vynakládáš spoustu času. Neposlouchej jiné blogery, kteří dokáží jen kritizovat. Jdi dál svou cestou, protože věřím, že to dotáhneš daleko :).

    Měj se krásně a ještě o tom trošku popřemýšlej :). Jak je vidět z ostatních komentářů - máme rádi Tvoje recenze. Tak se neměň jen kvůli cizím lidem :).

    OdpovědětVymazat
  13. Posledních 14 dní, mám stejné pocity. Se začátkem nového semestru jsem v jednom kole a už jsem uvažovala o tom, že s blogem skončím, bloguji jen chvilku, tak by to asi ani moc nevadilo. :-) U Tebe by to byla obrovská škoda! Články máš moc hezké a čtenář v nich najde to, co potřebuje. Víš, jak už psala Míša, z těch odborných recenzí si my, obyčejní lidé, moc asi nevezmeme. :-D Sama teď musím na jeden seminář sepsat odbornou recenzi na vědecký článek a jde mi z toho hlava kolem. Většina z nás jsou amatéři, někteří lepší, jiní ne zas tak dobří, ale každý to dělá z určitého důvodu - ba ví ho to a ohlasy jsou také. :-) Takže jsem ráda, že nekončíš, ponecháš si svůj styl recenzí, i když pod jiným názvem a já si budu moct počíst. :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Úplně ti rozumím. Já jedu ráno do Brna ,tam sedím v úterý třeba až do osmi do večera a pak jedu vlakem domu. Středa je jediná volná. Dospavam návrat,chystam tancování s dětmi a pak ještě rychle dodělat věci do školy. Strašný....ale jsem ráda ze nekončí, to by byla škoda
    Katy

    OdpovědětVymazat
  15. Já mám teď na blog taky strašně málo času, takže články obden atd. jsou ještě v pohodě - já jsme ráda, když sesmolím jeden za týden. Mě hvězdičky přišly málo vždycky - takže jsme dávala procenta i hvězdy dohromady.
    Já jsme nějak mimo, takže vůbec nevím o tom, co se teď v blogosféře řeší, nicméně tohle "přejmenování" mi nevadí - bude to aspoň zajímavější :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  16. Jaj, to jsem se lekla :) Naštěstí se ukázalo , že nekončíš, takže já mám radost, že tu s námi zůstáváš a můžu se těšit na další tvé články :) Ono není lehké skloubit blog a osobní život :) V poslední době už na čtení také nemám tolik času kolik bych chtěla, ale zatím se mi daří se s tím nějak poprat :) A k tvým recenzím- mě se líbily :) Právě že si občas raději přečtu osobní recenzi, tvé dojmy a doporučení, než akové ty ryze profesionální recenze ve kterých není cítit nic z autorky :) Ale těším se i na tvé Knihodojmy :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥