sobota 3. září 2016

RECENZE: Moře klidu

autor: Katja Millay
žánr: román 
nakladatelství: Domino
počet stran: 366
orig. název: The Sea of Tranquility
rok vydání: 2013
rok vydání orig.: 2012
překlad: Jan Netolička
vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-7303-937-0

ANOTACE:
Dva a půl roku. Tolik času uplynulo od té hrozné tragédie. Po ní už nic nebylo jako dřív. I z Nastyi Kashnikové zbyl jen stín holky, kterou byla před tím. Teď je rozhodnuta nechat temnou minulost za sebou a držet si všechny lidi pěkně daleko od těla. Tenhle úmysl jí ale vydrží jen do chvíle, kdy se potká s Joshem Bennettem. Je osamělý stejně jako ona. A neuvěřitelně přitažlivý.
Joshův příběh zná kdekdo: všichni lidé, které miloval, zmizeli z jeho života. Teď má sedmnáct roků a zůstal úplně sám. A když je vaše jméno synonymem pro smrt, lidi se s vámi moc nebaví. Až na Nastyu. Ta se naopak Joshe drží jako klíště a postupně se stává součástí každé stránky jeho života.
Táhne je to k sobě, jiskří to mezi nimi stále silněji. Ale zároveň se Josh začíná zamýšlet nad tím, jestli se někdy dozví všechna tajemství, která před ním Nastya skrývá. A vlastně ani sám neví, jestli se je dozvědět chce.


MŮJ NÁZOR:
Jmenuji se Nastya.
To je moje nynější jméno. To minulé není důležité.
Jsem vcelku obyčejně holka. Až na dvě věci:
1, Můj šatník se skládá pouze z vyzývavých černých kousků, které máte na sobě jako druhou kůži.
2, Nemluvím. Ne, že bych nemohla- můžu. Ale nechci.
Moje minulost není zrovna pohádková, takže nemám chuť se o ní s někým dělit- jen, aby jste pochopili jeden z mála důvodů mého nemluvení.
A tak se jakékoliv komunikaci a společnosti vyhýbám. Do toho se samozřejmě zahrnuje všechno, co má co společného s mluvením, takže i moji rodiče. Snažím se na mé minulé já zapomenout, a proto jsem se odstěhovala za mou tetou, která je zdravotní sestra a když jsem doma, ona ne, takže další plus ;)

Škole se ale bohužel nevyhnu.
Když jste nováčci na střední škole, ztrháváte na sebe pozornost pár dní. Když jste ale můj případ- holka ve vyzývavém černém oblečení, která nemluví- pozornost na sebe budete ztrhávat minimálně pár měsíců.
Za posledních pár let jsem ani na jedinou sekundu nepotřebovala a nechtěla lidskou společnost. Až do teď. Potkávám jeho. Joshe aneb chodící smrt.
To je přezdívka, kterou si sám vymyslel. Zůstal úplně sám. Celá jeho rodina zemřela.
Mám takové divné nutkání mu něco povědět...


Jedním slovem WAU!
Kniha Moře klidu se mi do knihovničky dostala díky výprodejům na bux.cz a sama ani nevím proč jsem si ji tenkrát chtěla tak moc koupit. Něčím mě prostě upoutala (anotaci jsem nečetla) a bylo tam takové to NĚCO.
Do teď nechápu, jak je možné, že jsem se k ní dostala až po tak dlouhé době. Jak jsem mohla tenhle skvost v knihovně přehlížet?


Kdybyste se do ní na popud za chvíli vypsaných důvodů nepustili, dejte aspoň na tento fakt: Ačkoliv mě jednou za čas nějaký úryvek/ věta/ myšlenka v knize zaujme, nevyštrachá mě to z postele a nedonutí si jít pro lepíky. Ano, jsem líný člověk, takže proto, aby byly potřeba lepíky, musí být daná část, kterou si chci označit prostě geniální a dokonalá... myslím, že tato fotka svědčí ovšem.
P.S V druhé polovině žádné nejsou, protože jsem do knihy byla tak zažraná, že jsem od ní nemohla ani na metr.


Styl autorky je jedním slovem neuvěřitelný,
Každý kdo knihu četl mi musí dát zapravdu, že styl, jakým je kniha psaná je jedinečný a neuvěřitelně čtivý. Jak její ''tragicko-vtipné'' úvodní odstavce, tak i samotný příběh, myšlenky hlavních hrdinů, přímé řeči,...
Příběh sledujeme ze dvou pohledů. Z pohledu Nastyi a Joshe. I toto se autorce maximálně povedlo, protože oba dva pohledy byly prostě úžasné a hlavně reálné.
Několikrát jsem si připadala, jako bych vedle nich stála v neviditelné podobě a příběh pozorovala a ne četla. Říkala jsem si, zda je vůbec možné aby toto byly ''jen'' písmenka. Kniha neskrývá jen hluboký příběh, ale skrývá v sobě nekonečno emocí a pocitů, které se na Vás chtě nechtě během čtení přenesou a dostanou se Vám pod kůži.


Ale jednu chybu příběh měl- KONEC.
Ten mi maximálně nesedl. Nemohu zabíhat do detailu, jelikož bych Vám tím logicky vybrebtala celou pointu a celý děj, ale něco mi na něm nesedělo. 3/4 knihy je nabitá emocemi, smutkem, ztrátou, vztekem, atd..., ale konec? Jakoby autorce už na něj nezbyla síla a rozum, protože jsem Nastyino chování v tomto bodu opravdu nepochopila. Je možné, že to je jen o vkusu a povaze čtenáře, ale za mě teda ne ne ne.
I přesto ale knihu miluju, protože Moře klidu bych mohla číst pořád znovu a znovu a věřím, že by mě to pořád bavilo. Doufám, že na knihu nebudu muset vzpomínat dlouho a brzo se k ní zase vrátím, protože už jen při čtení úryvků na fotkách jsem měla husinu :3
Vám, co Moře klidu nečetli, dávám jasný úkol a to to hned napravit, protože NEVÍTE o co přicházíte! <3



HODNOCENÍ: 

95%

Četli jste Moře klidu?
Jak dopadlo u Vás?
Mějte se hezky! :)
seabook04@gmail.com

14 komentářů:

  1. Hezká recenze. Knihu jsem četla už dávněji, ale taky se mi moc líbila včetně konce :-) přišlo mi to jako taková třešnička na závěr. Ale co se líbí jednomu..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :)
      Souhlasím :) Sto lidí, sto chutí, ale i tak se kniha řadí k mým TOP :3

      Vymazat
  2. Skvělá recenze, do knihy jsem se chtěla pustit hned co vyšla, ale pak jsem ji nějak ztratila ze zřetele, tak třeba se k ní někdy dostanu :)
    Měj se krásně, Lucí

    OdpovědětVymazat
  3. Po tejto knihe pokukujem už veľmi dlho,a keď vidím v poslednej dobe tie samé chvály na túto knihu,tak ma to núti si túto knihu prečítať :D :)

    OdpovědětVymazat
  4. Také jsem četla, ale už si nevzpomínal, jak to na mě působilo. To je, jak za nm chodila do té jeho garáže??

    OdpovědětVymazat
  5. Bezva recenze, ale nevím nevím, asi se k téhle knize nedostanu.

    OdpovědětVymazat
  6. Knihu jsem na buxu také viděla a nějak mě nelákala. Ale musím říct, že po Tvé recenzi o ni opravdu hodně uvažuji! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně zauvažuj, je to jedna z nejlepších knih vůbec! :3

      Vymazat
  7. Moc pěkná recenze. Kniha na mě doma čeká už dlouho, tak snad se brzy dočká přečtení :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥