neděle 14. srpna 2016

RECENZE: UVNITŘ MÉ HLAVY

autor: Francesca Zappia
žánr: Young Adult
nakladatelství: Yoli
počet stran: 368
orig. název: Made You Up
rok vydání: 2016
rok vydání orig.: 2015
překlad: Simona Klára Kučerová
vazba knihy: brožovaná
ISBN: 978-80-7549-041-4

ANOTACE:
Co když jsem si tě vymyslela?

Alex je divná; alespoň tak ji vnímá její okolí. Přitom má jen vlasy červené jako kečup a fascinují ji živí humři v nádrži supermarketu, trpí paranoiou, že ji pronásledují komunisti nebo že jí někdo otrávil jídlo. Trpí totiž schizofrenií a plete si vlastní halucinace s realitou.

Někdy jde obojí od sebe jen těžko rozlišit, jedinou její jistotou je mladší sestra Charlie a Kouzelná osmička, dětská hračka, se kterou se často radí. Pro jistotu má u sebe Alex taky fotoaparát a v případě nouze si věci a lidi fotí, aby měla jistotu, že nejsou jen jejím přeludem.
Za přelud považuje nejdřív i Milese, nejdrsnějšího týpka ze školy.
Nevymyslela si ho náhodou?
Proč by zrovna on měl mít o jejií společnost zájem?


MŮJ NÁZOR:
Jmenuji se Alex.
Denně na každým rohu potkávám komunisty, v každém jídle mám jed a velmi často si nejsem ničím jistá. Dále mám kečupově červené vlasy a nikdo mi nechce věřit, že jsou přírodní. 
Po události na mé bývalé škole nastupuji na novou. Tam potkávám i HO. Kluka, který mi pomáhal před několika lety zachraňovat humry v supermarketu. Kluka, který má snad ty nejmodřejší a nejkrásnější oči.
Modroočka.

Zpočátku si nejsem jistá, jestli je to doopravdy on. V dětství nás naše jména nezajímala, takže nemohu určit, zda je opravdu tento Miles Modroočka.
Navíc se chová úplně jinak. Hraje si na machra, na kterýho prej nikdo nemá a bere zakázky na šílenosti, které většinou v noci plní. Asi je to moc šílený na to, aby byl skutečný, což mi připomíná Vám říci ještě jednu věc, kterou se nesmí mí nový spolužáci dozvědět: trpím schizofrenií.
Pokud nevíte co to je, buďte rádi. Buďte radí za to, že máte jistotu. Jistotu v tom, co je Vaše fantasie a co realita. Já tuto jistotu bohužel nemám. 
Nemohu si být jistá tím, co vidím.


Jak už je u mě zvykem, opět jsem se bála do knihy jít. Důvod je pořád stejný- bála jsem se, aby moje očekávání nebyly až moc velká. S tímhle zlozvykem budu muset něco udělat, protože toto je další kniha, která mě absolutně nezklamala.
Uvnitř mé hlavy je sice řazená do Young Adult literatury, ale zároveň je jedna z těch, které v sobě mají ''něco víc''. Pod pojmem ''něco víc'' se v této knize nestává jen jedna myšlenka či téma, ale tím hlavním je samozřejmě naše hlavní hrdinka Alex trpící schizofrenií.


Samozřejmě tu nemáme jen ji, ale mnoho dalších velice zajímavých postav.
Abych řekla pravdu, tak ještě více než Alex jsem si zamilovala právě Milese. Jeho příběh se nám v průběhu knihy odkrývá čím dál více a když knihu po dočtení zavřete, nevíte, koho máte litovat více či nad čím přemýšlet dříve.
Autorka dokázala spojit dva srdcervoucí příběhy, připoutat si Vaši pozornost a dokonce do knihy zaplést i nějakou dalo by se říci detektivní linku, která se odehrává v nečekaném prostředí- ve škole, kam Alex přestupuje.


Což je další téma, kterého se autorka v průběhu knihy chytla. Škola- pro mnoho z nás utrpení, pro jiné hodiny, kdy si užívají plné pozornosti. Toto téma by se dalo rozebírat hodiny, dny, měsíce, ale řekněme, že Alex byla jedna z těch, kteří měli štěstí a našla si v celku fajn partu, kam mimochodem patří i zmiňovaný Miles. Všichni asi víme, jak to bude mezi těmito dvěma pokračovat. Každopádně jejich ''seznamování'' v podobě zalepené skříňky sekundovým lepidlem apod...+ jejich haštěření a pošťuchování- no, smíchu nebo aspoň úsměvu se nevyhnete :)


V poslední době chválím skoro v každé recenzi anotaci a dnes tomu nebude jinak.
Dříve byl děj v každé anotaci vyzrazen a zdá se, že nakladatelstvím konečně došlo, že to nám čtenářů vadí (mluvím obecně, v žádném případě nenarážím na nakladatelství Yoli) a právě anotace knihy Uvnitř mé hlavy by mohla jít příkladem.
Neprozradí Vám ''vůbec nic'' a to je na tom to skvělé, protože ačkoliv se tato ''youngadultka'' může zdát jako poklidné a oddechové čtení, tak tomu tak vůbec není a celková pointa/ myšlenka knihy se Vám dostane pod kůži a vy začnete přemýšlet, přemýšlet a přemýšlet... :)


HODNOCENÍ:
95%

Tímto chci moc poděkovat internetovému knihkupectví Martinus.cz za poskytnutí recenzního výtisku :)
Knihu koupíte např. zde :)

Četli jste knihu?
Chystáte se na ni? 
Mějte se hezky! :)

seabook04@gmail.com

20 komentářů:

  1. Tahle kniha mě nijak zvlášť neláká, poslední dobou je těch příběhů soustředících se na psychiku nějak moc, ale jsem ráda, že se ti líbila! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To souhlasím! V poslední době se s nimi roztrhl pytel, ale tato za to vážně stojí :)

      Vymazat
  2. Lucí, skvělá recenze jako vždycky. Chtěla jsem se tímto omluvit, že jsem bohužel neměla čas k navštěvování tvého blogu a už se mi moc a moc stýskalo. Přestože tohle není něco, po čem bych normálně sáhla, na knihu slyším všude chválu, takže už jí mám i já na svém TBR, tak snad mě zaujme. Taky jsem ti chtěla pochválit fotky, které jsou opravdu povedené :)
    Tak se měj krásně a užívej posledních zbytků léta :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moooc! :)
      Hani, neomlouvej se. Času máme každý málo ať se snažíme, jak se snažíme :)
      Doufám, že se Ti dostane do rukou a bude se Ti líbit tak moc, jako mně :)

      Vymazat
  3. Knížka, která honem rychle musí zmizet z mého wishlistu, musí se stát součástí mé knihovny :) Super recenze ! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Super recenze...čím dál tím víc si začínám myslet, že tu knihu musím mít :)))
    FitBlanka

    OdpovědětVymazat
  5. Parádní recenze :-) Kniha mě určitě zaujala, tak snad se k ní co nejdříve dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! :)
      Doufám, že z ní budeš stejně nadšená :)

      Vymazat
  6. Super recenze! Knížka mi v pátek přišla a už se na ní moc těším :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! :)
      Už se moc těším na Tvůj názor! :3

      Vymazat
  7. Tahle kniha mě velmi láká, jsem ráda, že je na ní opět pozitivní recenze :)

    GIVEAWAY O LUXUSNÍ NÁRAMKY | BLOND SITE

    OdpovědětVymazat
  8. Skvělá recenze :) Knížka mě moc neláká, podobně zaměřených knih se teď vyrojilo až moc :) Ale po tvé recenzi se nechám přesvědčit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! :)
      S tím naprosto souhlasím, ale věř mi, že tato za přečtení opravdu stojí :)

      Vymazat
  9. Moc pěkná recenze!

    Ale přiznám se, že ty obavy mám stejně. Protože se schizofreniky pracuji, jsem daleko citlivější na jakékoli mystifikace ohledně tohoto onemocnění a tak k fikcím na obdobné téma přistupuji...no, řekněme velmi opatrně :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji mooc! :)
      Páni! Na Tvém místě bych se do toho také moc nehrnula, ale na druhou stranu je to velmi zajímavé :)

      Vymazat
  10. Super recenze!
    Nad knížkou pořád tak nějak váhám, bojím se, aby mě nezklamala. Možná že do ní přeci jen půjdu :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥