pondělí 4. dubna 2016

RECENZE: Demelza- Dáma z chatrče

autor: Winston Graham
žánr: Historický román
nakladatelství: Baronet
počet stran: 540
série: Poldark
díl v sérii: II.
orig. název: Poldark- Demelza
rok vydání: 2016
rok vydání orig.: 2015
překlad: Tomáš Havlík, Ludmila Havlíková
vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-269-0325-3

ANOTACE:
Ross Poldark se vrátil po ukončení války za nezávislost z Ameriky do rodného Cornwallu, ale stále víc se vzdaluje elegantní a distingované společnosti, z níž vzešel.
Po otcově smrti a ztrátě milované ženy se ožení s chudou a zavrhovanou dívkou Demelzou, které se ze soucitu ujal a zaměstnal ji ve svém domě jako služebnou.
Tento nerovný sňatek však ještě víc zjitří jeho rozpory s lidmi, jež kdysi považoval za své přátele. Mladičká Demelza však musí svádět ještě tvrdší a bolestnější boj než Ross – snaží se přizpůsobit světu svého muže, jehož oddaně miluje, vzdoruje nevraživosti lidí, kteří jejímu soužití s Rossem nepřejí, a snaží se zajistit své místo na slunci nejen pro sebe, ale i pro jejich dítě, jež přichází na svět. Zároveň stojí při svém manželovi v jeho snaze uvést do pořádku rodový majetek, především měděný důl, a zajistit místním lidem jejich práva, což je v oblasti sužované bídou a propastnými společenskými rozdíly přetěžký úkol.
Demelza se s nasazením sil mění za pomoci Rossovy sestřenice Verity ze služebné v paní domu, ale zjišťuje, že překročit hranici mezi společenskými třídami není vůbec snadné.
Čeká ji ještě mnoho bouřlivých let, která prověří pevnost jejího vztahu s Rossem, a během nichž se budou muset utkat s nepřítelem odhodlaným způsobit jim hrozivé problémy…

Podle této dvanáctidílné ságy o rodu Poldarků natočila britská televize BBC kultovní seriál, který si získal obrovskou popularitu.


MŮJ NÁZOR:

Vypadá to, že po Rossových krušným letech nastává pauza a život mu začíná přát.
Na svět přichází jeho a Demelzina dcera Julia, která ty dva dohromady spojí. Jejich láska pomalu ale jistě vzkvétá, ale ještě mnoho toho bude muset ustát....

Demelza se za pomocí Verity snaží změnit v ''něco lepšího''. Zařaďuje se do společnosti a ostatní překvapuje. Ne za dlouho si získá své obdivovatele. Zanedlouho ale i nepřátelé.
Ross pracuje na projektu, který má snížit cenu mědi. Musí ale bojovat proti nejsilnějšímu rodu- Warlenggové. V čele samozřejmě stojí jeho největší nepřítel- George.
Zrada nepřítele není však tak hrozná, jako zrada někoho, koho milujete...


Ani nevíte jak moc jsem se na čtení těšila! :)
Určitě jste u mě zpozorovali aspoň první díl. Byla jsem nadšená, když jsem zjistila, že druhý díl bude mít přes 500 stran! Jupííí!
I když je tato série historický román, tak jste pořád ve střehu.
Pro mě je příběh Winstona Grahama drogou!


Demelzu i Rosse jsem si zamilovala ještě více než v prvním díle (a to jsem žila v domnění, že už to více nejde).
Neustále jsem obdivovala jejich statečnost a dobročinnost. Rozplývala jsem se i před dospívající Demelzou a jejich láskou. Ti dva k sobě padnou jako slepej k houslím! 


A Julia? Celý rodiče! Největší zlatíčko na světě!
Jedna scéna mě zde naprosto dostala... Nechci Vám to úplně prozrazovat, ale pro mě to byl jako blesk z čistého nebe. Asi dvě hodiny po tom jsem ležela zavalená v trilionech papírových kapesníků.... Proč?!


Se seriálem samozřejmě také nejsem pozadu a celou první sérii mám zhlédnutou. Je to asi poprvé, co proti seriálovému zpracování nic nemám. Obsazení je naprosto dokonalé a stejně tak i režie, kamera a herecké výkony.

Modlím se, aby si z nás Baronet dělal srandu a Jeremy vyšel dříve než v září. Bohužel o tom pochybuji, takže se tento rok zapíše do historie s názvem:
Rok 2016. Jediný, v který jsem se těšila na září.
Také mě docela naštvalo, že třetí díl má něco lehce přes 300 stran? Tady vážně nikdo nemyslí na mou lásku a závislost k této sérii? Achjooo... :'( :-D


HODNOCENÍ:


Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutí recenzního výtisku! :)
Knihu si můžete pořídit např. zde! :)


Nalákala jsem Vás na tuto sérii/ závislost?
 Já doufám, že ano!!
Nezapomeňte zanechat komentář a mějte se krásně! :)
seabook04@gmail.com
FB: Klik (SeaBook)
Instagram: Klik (seabook04)

14 komentářů:

  1. O téhle sérii se teď tak moc mluví. Já sama o ní nic nevím, neviděla jsem ani seriál. I přes všechny ty pochvalné recenze si ale pořád nejsem jistá, jestli je to ta správná kniha pro mě. Historické romány a navíc romantika? Nejsem příznivcem ani jednoho...to by ta série musela být opravdu něco, aby dokázala překonat tyto mé dva čtenářské bloky...
    Hezký den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to vyznívá špatně a nedá se to správně vysvětlit. I když je to zařazeno do žánru Historický ROMÁN, tak to romantika není. Pro tuto sérii prostě neexistuje žánr. Nedokážu to správně popsat, ale v sérii jde spíše o život tehdejší doby než o romantiku :)
      Děkuji :)

      Vymazat
  2. Tentokrát jsem recenzi nečetla, jelikož se teprve chystám na první díl.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze :-) Na knihu se teď těším ještě víc :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Stejně jako díl předchozí nejspíš ani tahle kniha nebude nic pro mě, ale bývá hodně vychvalovaná a pokud k tomu přičtu i tuto recenzi, nejspíš se skutečně bude jednat o zajímavou knihu :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkná recenze. Sága by mě taky lákala, ale knihy se mi kupí a nějak nestíhám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :)
      Snad se Ti Poldark brzy dostane do rukou! :)

      Vymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥