pátek 18. března 2016

RECENZE: Temné znamení. Dokáže český autor napsat horor?

Temné znameníautor: František Šmehlík 
žánr: Horor/ Sci-fi a fantasy
nakladatelství: X- Media servis
počet stran: 386
rok vydání: 2015
ISBN: 978-80-260-9129-5

ANOTACE: 
Oblíbený dětský lékař v sobě objeví úchylku děsivější než cokoli jiného... zlomený otec musí stanout tváří v tvář magickým bytostem tajemného světa, aby se vyrovnal s rodinnou tragédií... muž při vědeckém experimentu v sobě nešťastnou náhodou začne nosit myšlenky a vzpomínky tisíců lidí... parta pohledných zombíků se vydá na lov do nočního klubu. Temné znamení je jedinečný soubor hororových povídek z českého, zejména pak moravského prostředí.

MŮJ NÁZOR:

Jelikož je tato kniha napsaná stylem povídek, tak už si asi teď kroutíte hlavou. Moc dobře víte, že já povídky doslova nesnáším, ale u hororů udělám výjimku. Dobře ale víte i to, že nejsem člověk, který obdivuje české autory. Pan Šmehlík mě ale dal čtenářský zážitek, na který hodně dlouho nezapomenu.
V této recenzi Vám představím jednotlivé povídky, které v knize najdete.
Nemohu Vám tu předat svůj čtenářský zážitek, ale mohu Vás na něj nalákat... Podaří se mi to?

Oběť
Oblíbený dětský lékař Radim Schneider odhaluje svoji úchylku... miluje a vzrušuje ho dětský křik, ale... kde najít zdroj tohoto blaha? 
Jako první na Vás v knize doslova vybafne povídka Oběť. Už od první strany jsem byla znechucená, ale pořád mě něco táhlo dál a dál. Tato kniha je celá odporná, ale o to tu právě jde. Děj Vás donutí být tak odporní jako hlavní zvrhlíci a vy se potom proklínáte za každé otočení stránky. Úvodní povídka byla prostě zvráceně dokonalá a já si myslela, že zbytek bude stejně dobrý. Laťka se ovšem posunula ještě výše....


Černý pasažér v tramvaji č. 5
Zlomený otec Zdeněk přišel při nehodě v tramvaji o svého milovaného syna Martina, který ho proměnil z puberťáka na přísného otce. Avšak ani jednou nedokázal Martina vyslechnout, a tak za tvrdě zaplatil.
S druhou povídkou autor přidává trošku prvků fantasy. S fantasy přichází i naše kamarádka příšera, která se potřebuje nakrmit a také Léfi...
Nedá se říci, že by tato povídka byla hororová, ale se zvrhlostmi se tu také nešetřilo. Hlavně v podobě nadržených bytostí.

Andyho Pán
Andy, zlatý retrívr, který s Petrem prožil celý jeho dosavadní život. Andy by nikdy nikomu neublížil... je přece slušně vychovaný, avšak jeho věk je čím dál vyšší a bolesti větší. Proto se rodina rozhodne to Andymu ulehčit. Jejich veterinář ovšem zemřel a vydávají se k panu Kellerovi.
Špičce v Evropě.
A také ke stvořiteli těch nejhrůznějších netvorů.
V povídce je opět zakomponovaný prvek fantasy, ale proud krve fantasy úplně zastíní. Autor zde přidává na obrátkách a postavy nešetří. Hlavně pointa a konec této povídky.. fantasticky vymyšleno.


Muž a všechny jeho duše
Chcete zjistit  v čem vynikáte? Jaký úspěch budete mít budete mít v budoucnu? Vítáme Vás na atrakci jménem stroj Brainreader.
Než se dostanete k takové té hlavní povídce, která nese jméno knihy, tak Vás čeká ještě tato povídka. Už jen stroj, který Vás celý přečte je skvělý vynález. Brainreader si však všechny svoje ''knihy'' ukládá. Co když se jednou porouchá? Co se stane? Všechno vyjde na povrch anebo do nejbližší lidské duše?
Jen tak pro zajímavost: toto je jediná povídka, kde se nevyskytuje sex, vzrušení a další věcí s tímto spjaté.


Temné znamení
Adéla a Hana se rozhodnou jen ta víkend tábořit do lesů, kde se odehrává zvrácená kniha Štěpána Jiskry, která se stala bestsellerem. 
Jeho kniha se přeložila do několika jazyků a získala mnoho ocenění a kritiky. Autor se inspiroval doktorem Radimem Schneiderem (ano je to prostředí z první povídky) a jeho činy. Podrobněji- Radim hlavního hrdinu v jeho knize doktor Schneider vyzvedával každý večer a šli spolu lovit do lesa poblíž jeho chaty malé děti a pak je doslova rozpárat.
Není to ale skutečnost?

Nakonec se k Adéle a Haně přidá parta stejně starých chlapců - Dan, Dominik, Venca a Lukáš.
Co když si ale les Radim se svými mrtvými dětičkami pořád hlídá?
Nejen, že si v lese užijí mnoho společných chvilek, ale potkají i pořádné zlo.

Nikdy v životě jsem nečetla něco tak nechutného, zvráceného, odporného a přitom něco tak skvělého. Autor se v knize naplno vyřádil a vy jste nevnímali nic jiného, než ty hrůzy. Ty hrůzy, které jste si způsobovali sami, protože to vy jste si otáčeli stránky...



Dokonalá pařba
Parta oživlých a nevěřícně nádherných zombíků se vydává na lov. Hledají úlovek, s kterým si užijí mnoho zábavy...
Jestli jste si mysleli, že nic zvrácenějšího už být nemůže, tak Vás tato povídka uvede do omylu.
I když má necelých třicet stránek, tak si tu užije nespočet lidí. Pro ty, co nemají radí erotické scény Vám tuto povídku moc nedoporučuji, protože by jste knihu zavírali s nechápavým úšklebkem na tvářit. Správně mluví vlastní zkušenost :-D



Celkové zhodnocení:
Jak už tu mnohokrát padlo: nic tak nechutného, zvráceného, odporného jsem nečetla. Ale tato kniha je prostě odporně skvělá a milovníci hororů ( a hlavně milostných aktů) si tuto knihu plně užijí.
I když mi v knize často vadilo to kamarádičkování mezi postavami, které měli asi moto: Ať si kde ji, zde se uděláš, tak jsem byla z knihy překvapená. Kdyby mi knihu někdo dal do ruky a řekl, ať po dočtení určím původ autora, tak jsem si na 100% jistá, že bych neřekla Čecha.


HODNOCENÍ:


Tímto bych chtěla autorovi sklonit poklonu, za tento čtenářský zážitek, který díky hrůzám nepustím z hlavy hodně dlouho.
Zároveň bych chtěla poděkovat za poskytnutí recenzního výtisku a doufám, že kniha bude mít čím dál více a více úspěchů :)

Tak co? Nalákala jsem Vás?
Na Vaše názory se budu těšit dole v komentářích!! :)
Mějte se hezky!
seabook04@gmail.com

14 komentářů:

  1. Pěkná recenze, a kniha vypadá opravdu dobře :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já kupodivu naopak mám povídky docela ráda, ale zase povětšinou nečtu nic od českých autorů. A co se týče hororů, ani v tomto případě to není nic slavného - to já radši filmy. Každopádně tahle kniha vypadá i přes moje výhrady vcelku zajímavě :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby se podle této knihy měl natočit film, tak by to byla brutalita pro okrajové publikum, ale jak se říká: Okrajové publikum by si to maximálně vychutnalo! :)

      Vymazat
  3. Příjde mi to strašně úchylný, ale musím si to přečíst! :D
    Super recenze! ♥

    OdpovědětVymazat
  4. Nemusím moc ani sbírky povídek ani samotné horory, ale třeba dám knize šanci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já povídky nesnáším, ale u hororů udělám výjimku vždycky :-)

      Vymazat
  5. Horory jsou můj oblíbený žánr.Proto jsem byla nadšená z této knihy, kterou jsem si vychutnala do posledního písmenka! Brala jsem ji všude s sebou a využívala každé volné chvilky ke čtení. Vždyť jsem se musela dozvědět jak příběh dopadne. Vřele doporučuji všem, kdo se rádi bojí.Zdravím tímto autora, děkuji a těším se na jeho další práci.
    Helga O.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥