čtvrtek 10. března 2016

RECENZE: Dívka,která se třpytila

autor: Lauren Beukesová
žánr: thriller
nakladatelství: Jota
počet stran: 368
orig. název: The Shining Girls
rok vydání: 2015
rok vydání orig.: 2013
překlad: Petra Navrátilová
vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-7462-758-3



ANOTACE:

Harper získá v roce 1931 klíč od domu, který mu umožní cestovat časem. Nachází zde pokoj plný trofejí z vražd, které jednou spáchá – protože už je vlastně spáchal. Putuje časem od světové hospodářské krize třicátých let minulého století až po léta devadesátá a pronásleduje „zářící dívky“, mladé inteligentní a nadějné ženy „s potenciálem“. Pod dohledem je má od jejich dětství a zabíjí je až jako dospělé ženy. Vyprávění klouže dekádami tam a zpět. Vrah vedle těl zanechává obyčejné, ale přece zvláštní předměty a jiné trofeje si zase odnáší.

Kirby měla to štěstí, že Harperovo napadení přežila. Ví, že kromě toho, že se jedná o násilníka a psychopata, je na útočníkovi ještě něco zvláštního. Začne hledat další dívky, které však tolik štěstí neměly a podobná napadení nepřežily. S pomocí novinových výstřižků a rodin obětí pátrá po spojitostech s útočníkem a po jeho totožnosti. Jediného spojence nachází v novináři Danu Velasquezovi, který se jejím případem před léty zabýval. Kirby k němu přichází do redakce na stáž a jejich původně pracovní vztah se postupně začíná měnit v cosi osobnějšího.



MŮJ NÁZOR:

Harper je psychopat, který díky zázraku získá klíč k domu, který mu umožní cestovat v čase. Čas je ale omezen a ani sám čtenář se bohužel nedozví proč.
Po ulici vídá dívky, které se třpytí a tím pádem jsou to TY dívky, které musí zabít a dům mu umožní se za nimi vydat do minulosti. Rok za rokem je sleduje a vyčkává na ten správný okamžik, kdy bude čas to skončit. Většinou dívkám při první návštěvě, když byly dívky ještě malinké,  nechá nějakou ''památku'', kterou si později vyzvedne.
Nepočítá ale s tím, že by nějaká dívka přežila.A k tomu ještě dívka, která se třpytí!!

Kirby je právě TA dívka, která jeho útok přežila. Ač se to zdá neskutečné, tak její odvaha neklesla a s jizvou jako památkou po něm je rozhodnutá ho dopadnout.
Proto se rozhodne jít na stáž do novin. Co si budeme povídat. Dnešní svět žije díky médiím takže kde jinde začít než právě ve středu toho všeho. Snaží se kontaktovat a shánět dívky, které byly obětmi stejných rukou jako ona. Zjišťuje však, že je jediná která přežila. Začne si uvědomovat, že to vrah v plánu asi neměl.

zdroj

Od knihy jsem očekávala mnoho, ale ani jedno se mi nedostalo
První co mě na knize opravdu zaujalo byl ten námět. Výpravy do minulosti mě nalákají vždy a když se k tomu připojí vraždící psychopat jsem rozhodnutá si knihu okamžitě přečíst. Avšak zde mě potkalo něco velmi zvláštního.

Autorka opravdu nešetří sprostými slovy, to opravdu ne. Někdy mi tam docela vadily, ale k Harperovi mi sedly.
Kdybych si vzala na kobereček Harpera, tak mě překvapilo, že není zrovna nejmladší.Velmi mě překvapilo i to, že kniha je psaná ze dvou pohledů- z jeho a z pohledu Kirby, ale ještě více mě zaujaly jeho vraždy a výlety v čase. Toto se autorce povedlo, to se musí uznat.

zdroj

Kirby byla taková tvrdohlavá divoška, která šla zatím co chce. Když o tom tak přemýšlím,tak byli vlastně z Harperem úplně stejní a zároveň naprosto odlišní.
Na stáži potkala Dana (nechtějte vědět to příjmení) z kterým si nepadla do oka hned, ale ke konci hraje velkou roli. Menší románek nebo spíše pouto mezi nimi je pak obdivuhodné.

A teď to největší BUM! v této knize:
Při čtení knihy jsem byla ochotná dát knize dvě až tři hvězdičky, protože mi celkové zpracování a autorčin styl moc nesedl. Pak jsem se ale dostala do víru události z kterého se stal Konec s velkým K.
Nikdy v životě se mi nestalo,že bych na celou knihu změnila názor jen díky konci. A tady?
Opravdu nemám slov a když to řeknu hnusně - stálo za to přetrpět pár nudných frází,které byly okořeněné vraždami Harpera a dostat se k tomu konci, protože nebýt toho konce, tato kniha u mě skončí jako průměrná....


HODNOCENÍ:



Doufám,že se Vám recenze líbila a určitě mi 
napište jestli jste knihu četli a jak se Vám líbila :)

Mějte se hezky!! :)

seabook04@gmail.com
FB: Klik (SeaBook)
Instagram: Klik (seabook04)

10 komentářů:

  1. Tuhle knížku samozřejmě znám, ale ani tentokrát se nejedná o kousek, který by mě nějak výrazně oslovil či zaujal. Mě se osobně taky nestalo, že bych změnila názor na knihu jenom kvůli konci, ale obávám se, že ani nestane, jelikož když mě kniha nebaví nebo je zdlouhavá, tak se k tomu konci vůbec nedostanu a jednoduše knížku úplně odložím.
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tato kniha je velmi zvláštní. Autorčin styl není nudný, ale není poutavý. Proto jsem byla z konce ještě více překvapená :)

      Vymazat
  2. U této knížky jsem stále na pochybách :/ V recenzi jsi to ale vylíčila moc hezky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Také mám pořád pochyby, jestli si knihu pořídit :) Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Pokud budeš mít možnost si ji přečíst, tak neváhej, ale pro mě osobně mi styl autorky ne že nesedl, ale nepřipoutal ke knize. To právě až ten konec :)

      Vymazat
  4. Konec mě taky dostal! Ale mě se líbila celá kniha. Po dočtení jsem pak zůstala sedět jako opařená :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z konce jsem byla vážně dovařená, ale průběh knihy..no viz. recenze :/

      Vymazat
  5. Konec byl dobrý, přiznám se ale, že jako celek mě kniha nijak extra neoslnila. Už si ji ani úplně ostře nevybavuju, a to jsem ji četla dost nedávno. Tvá recenze je ale moc pěkná! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby ten konec malinko autorka změnila, tak by u mě kniha skončil jak podprůměrná, ale tady konec udělal opravdu hodně :)
      Děkuji moc :)

      Vymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥