pondělí 4. června 2018

KNIHODOJMY: Láskou ji nespoutáš + soutěž

,,Obávám se, že v naší generaci je něco špatně:
příliš mnoho smutných očí ve šťastných tvářích."

Kdo by o ní neslyšel?
Čím dál populárnější sbírka poezie mladého básníka Atticuse, který svou tvorbu zveřejňuje na Instgramu, si získává čím dál více srdcí.
Já osobně se, obzvlášť v poslední době, do poezie zamilovala. Nejvíce za to mohu poděkovat právě takovýmto sbírkám moderní poezie, se kterou se momentálně roztrhl pytel.
Co mě ale mrzí je to, že abyste opravdu našli tu pořádnou poezii, budete v pytli hrabat déle, než byste čekali.


Atticus se ve své sbírce a celkově ve své poezii zaměřuje hlavně na lásku a milostný vztah.
Sem tam samozřejmě najdete i jiná témata, ale láska převažuje. Zobrazuje ji z toho "lepšího" a hezčího hlediska a to jako silný, nekonečný, nejdražší a nejmocnější cit.
Zároveň svá díla doplňuje fotografiemi, které jsou (ve většině) velice povedené a básním přidají na působenosti.
Bohužel, i přes to všechno na mě Love Her Wild nezapůsobilo.

Krásné citáty, ale nic víc.
Dle mého Atticus do svých "básní" nedal to, co básně tvoří = sílu. Až na pár výjimek, které bych spočítala na prstech jedné ruky, jeho tvorba ve mě nic nezanechala a dokonce ani nenutila k přemýšlení při čtení. Jednoduše jsem četla jednu báseň za druhou bez jakéhokoliv účinku.
Pár z vás mi psalo, že je to překladem. Že překlad připravil básně o jejich kouzlo, ale i když jsem originál nečetla, avšak o tom docela dost pro porovnání uvažuji, myslím si, že překladem to úplně nebude...


Jak už zde padlo, Láskou ji nespoutáš je sbírka krásných a milých citátů, ale ne silná a "pravá" poezie.
Věřím, že především mladší čtenáře (konkrétně dospívající) jeho tvorba naprosto uchvátí. Předá jim to, co čekají. Krásné fotky, inspirativní text a možná i odvahu do života.
Neubráním se srovnání s Milk and Honey, které nedávno otřáslo světem. Nechci srovnávat jejich všude probíranou literární hodnotu, ale odvážím se říci, že Láskou ji nespoutáš je verze Mléka a medu pro dospívající.
A pokud s tímto do Atticuse půjdete, nebudete zklamáni.

HODNOCENÍ:
40%


Co vy a momentálně velice populární zahraniční poezie? Jste fanouškem tohoto fenoménu?
Mějte se krásně!
seabook04@gmail.com

2 komentáře:

  1. Abych pravdu řekla, nemám vůbec v úmyslu nechat se spoutávat. Moderní poezie tohoto typu asi není nic pro mě. Přesvědčila mě o tom už kniha mléko a med. Netvrdím, že ve svých "verších" nemají tito umělci pravdu, ale pro dobrou poezii jen pravdivost textu nestačí, chce to něco navíc a to tady postrádám. Každý se někdy zamiloval blbě a každý si o tom psal do deníčku podobné věci (nebo aspoň většina) jen nechápu tu modu vydávat to teď knižně a nazývat to poezii.
    Jak píšeš, tyhle věci mi připadají opravdu jen jako sbírka citátů. Poezie musí znít kdesi v hrudi a ta o lásce obzvlášť. A tohle nezní. Když člověk proleze amatérské stránky různých poetů nebo weby jako humanart, najde tam mnohem zajímavější díla, které i když jsou moderní poezie, tak předají také nějaký cit.

    OdpovědětVymazat
  2. Dost souhlasím s předchozím komentářem. Tohle není něco, co by mi přišlo jako dobrá poezie. Rupi Kaur (podobný styl, že), to ano, trochu. Ale tenhle moderní styl mi přijde jako hromada myšlenek, kterou se nikdo nesnaží dát trochu víc esteticky dohromady, nebo jak to říci. Chápeme se snad :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥