čtvrtek 23. března 2017

Povídačka rozbalovačka #79

Ahooj! ☺
Všechny Vás vítám u nové Povídačky rozbalovačky.

Dnes to bude (opět) tak trochu jinak. Nepřišel mi totiž žádný balíček, ale přišla mi kniha do mé knihovničky na eReadingu.cz.
S těmi jsem znovu navázala spolupráci a věřte, že vybírání z tolika knih bylo velmi těžké. 
Nakonec jsem se rozhodla pro jednu, která byla doporučována Irčou (Rodaw z Knihánkova) a která pojednává o druhé světové válce- téma, které mě poslední dobou zajímá čím dál více :)
Výsledek obrázku pro ereading
zdroj


Elektronické knihy jsou pro někoho FUJ!  a pro někoho JŮŮ!
Vysvětlení: čtenáři se dělí na dvě skupiny. Ti co e-knihy nesnáší a jsou zastánci papírových knih (na e-knihu by v životě nesáhli, protože se na ni přece sáhnout nedá) a druzí e-knihy mají rádi a využívají čtečky, ve které můžete mít tisíce knihy a přitom zaberou místo pár centimetrů.
Kdybych měla zařadit sebe, musím přiznat, že bych nedokázala číst jen e-knihy. Na druhou stranu jednou za čas sáhnu po čtečce i z toho důvodu, že mám dost táhání těžké knihy nebo mám je chuť na mačkání tlačítka místo otáčení stránek.
Každopádně co nemůžeme popřít je to, že čtečky opravdu šetří místo a jsou skvělé na cestování. Mnozí milovníci Hry o trůny, Cizinky a podobných opravdu rozměrově velkých knih potvrdí, že tahat takovou papírovou obryni v tašce nebo jen držet v ruce po čase zabolí i fyzicky.

Teď ale ke knize, která se stala vyvolenou pro dnešní článek.
Tramtadadáá- Srdce z kamene od Simona Scarrowa.
Nebýt Rodaw, knihu bych vůbec nezpozorovala, což už jen díky námětu je velká škoda, protože v poslední době při zpozorování jakékoliv věci, která má jakoukoli spojitost s druhou světovou, musím ji mít.
Díky této knize pozorujeme nejen přátelství, které se díky válce změnilo na nepřátelství, ale sledujeme hlavně válku, která řádila v Řecku. Jediné, co jsem o těchto bojích věděla je to, že Mussolini (Itálie) byl naštvaný, že oproti Hitlerovi ještě žádné území nezískal a právě proto na Řecko zaútočil. Trochu mu to ale nevyšlo, a tak Hitler musel přispěchat na pomoc (samozřejmě jeho vojsko, ne osobně). Nakonec prohráli oba dva. To je vše, co o těchto bojích vím. To, co museli prožívat tamní obyvatelé, co museli prožívat naverbování muži a to, jak celá válka probíhala očima nevinných lidí- to vše mi je neznámé a právě od této knihy očekávám, že mi to ukáže.


Autor Simon Scarrow mě velice překvapil.
Už jen díky tomu, že sám historii vystudoval a poté ji i učil je jistota, že mylné informace v jeho knihách nenajdete. Se studenty pořádal exkurze do Říma a to ho namotivovalo natolik, aby napsal jeho rozsáhlou sérii Cato. O té jsem nikdy neslyšela a to, že ji napsal jsem zjistila před psaním tohoto. Série Cato se odehrává v roku 42 našeho letopočtu a autor nám představuje římské armády. Mohu Vám říci, že i když se o tuto dobu absolutně vůbec nezajímám, tak anotace prvního dílu (momentálně se již v Česku připravuje čtrnáctý) mě opravdu zaujala a nejspíš si knihu připíši na svůj nekonečný wishlist.

Musíte uznat, že Simon je opravdu zajímavý autor. Jeho knihy jsou prý brilantní mix historie a beletrie. Nedá se od nich odtrhnout a příběhy maximálně prožíváte.
Jsem zvědavá, jak na mě zapůsobí knihou Srdce z kamene, protože moje očekávání jsou opravdu velká.
Vy mi určitě napište, jaký je Váš názor na čtečky a e-knihy. Jestli nějakou čtečku máte a jestli ji používáte či na ní jen padá prach :)


Mockrát děkuji e-shopu eReading.cz za poskytnutí recenzí e-knihy :)
E-knihu koupíte např. zde :)

Mějte se krásně! :)

seabook04@gmail.com

16 komentářů:

  1. Děj téhle knihy mě docela zaujal, taky jem sledovala Irči video. Tak ať se líbí .)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak já musím říct, že tohle by asi nebyl šálek mé kávy, ale třeba se můj názor pak po tvých Knihodojmech změní :)
    Tak si užij čtení a měj se krásně, Lucí

    OdpovědětVymazat
  3. Budu se těšit na Tvůj názor, Luci. Jinak já jsem ten papírový čtenář, čtečky mě vlastně vůbec nelákají, a nevím, zda se to někdy změní... raději s sebou tahám bichle, než abych mačkala čudlíky :)) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkují moc :)
      Já mám zase ráda obojí, ale nebudu lhát, papírovým knihám se nic nevyrovná :)

      Vymazat
  4. S autorem zkušenost nemám, ale určitě to je skvělý spisovatel. Přeji příjemné čtení :)

    OdpovědětVymazat
  5. Těším se na recenzi. :)
    Já bych se měla naučit nosit místo knížky čtečku, aspoň do školy, když potom zajdu do knihovny, přijde mi balík nebo něco půjčuji kamarádům táhnu pak vedle učení až 5 knížek, posledně jsem byla ráda, že jsem vůbec došla domů. :D
    Užij si čtení. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkují moc :)
      To se mi naštěstí zatím ještě nestalo :D

      Vymazat
  6. Podľa mňa je tých skupín čitateľov raz toľko.
    Prvá, čo na e-knihy nedá dopustiť, aj keď samozrejme stále obľubuje i papierové. Len proste e-knihy sú lacnejšie, skladnejšie, na cestovanie vhodnejšie atď. Tak ich preferujú.
    Druhá, čo e-knihy odsudzuje bez toho, aby s nimi mala akúkoľvek skúsenosť. Ale proste vôňa papiera je pre nich dôležitejšia.
    Tretia, ktorá si eknihy vyskúšala, ale nejak im to nesadlo, stačí im knižnica alebo vlastné knihy. No e-knihy neodsudzujú, len nie sú pre nich.
    A štvrtá, tá najväčšia, ktorej je absolútne jedno, či číta knihu alebo e-knihu. Hlavne, že číta. :-D

    Ja patrím do tej štvrtej. Využívam všetky výhody e-kníh, ale zároveň si budujem aj vlastnú knižnicu papierových. Mám to 50:50, oba formáty sú skvelé a výborne sa dopĺňajú. :)

    Ak ťa bavia knihy o druhej svetovej vojne (prípadne sa nebrániš ani téme I. sv. vojny) tak odporúčam historické ságy Století od Folletta a Velké století od Jana Guilloa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě by se skupiny čtenářů dalo rozdělit na více detailních skupin, ale vzala jsem to zhruba :D
      Do knihy od Folletta se chci již dlouho pustit, ale abych řekla pravdu, ta tloušťka opravdu dost odrazuje :D

      Vymazat
  7. Upřímně, když mi přítel navrhl, abych si pořídila čtečku, byla jsem docela nažhavená, ale potom, když jsem z ní četla, moje nadšení opadlo. Nebylo to pro mě jako držet opravdovou knihu a ten pocit ze čtení nebyl také úplně 100%. Tak jsem čtečku na nějakou dobu svěřila taťkovi a zrovna před týdnem jsem si ji opět osvojila a čtu z ní jako divá :D Ano, na normální knížky to nemá, ale já jsem spokojená, a když mám možnost přečíst si knihu na čtečce a jinde ji sehnat nemohu, rozhodně tím nepohrdnu :)

    OdpovědětVymazat
  8. Přeji příjemné čtení :)
    Já mám rozhodně raději papírové knihy, ale e-knihy vůbec nezavrhuji. Jak jsi už psala např. o Hře o trůny - doma čtu papírovou knihu, ale s sebou si beru čtečku, kde mám knihu staženou v PDF :)

    http://katiehoral.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥