čtvrtek 2. února 2017

KNIHODOJMY: Dívka v ledu

Výsledek obrázku pro dívka v leduautor: Robert Bryndza
nakladatelství: Grada
žánr: detektivka/thriller
díl v sérii: I.
série: Inspektorka Erika Fosterová
počet stran: 448
orig. název: The Girl in the Ice
rok vydání: 2016
rok vydání orig.: 2016
překlad: Kateřina Elisová
vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-271-0370-6

ANOTACE:
Poté co je v parku v jižním Londýně pod vrstvou ledu nalezeno tělo mladé ženy, na místo přijíždí detektiv šéfinspektor Erika Fosterová. Oběť, krásná dívka z mocné a bohaté rodiny, měla podle všeho dokonalý život. 
Když Erika začne pátrat hlouběji, vynoří se souvislosti mezi její vraždou a smrtí tří prostitutek, které někdo uškrtil, svázal jim ruce a hodil do vodních ploch po Londýně. 
Jaká je spojitost mezi dcerou vlivného lobbisty, který si myslí, že může ovlivňovat i vyšetřování, a mrtvými imigrantkami? Jaké temné tajemství dívka v ledu skrývala? 
Čím více se Erika přibližuje k odhalení pravdy, tím více se vrah blíží k Erice. Poslední případ detektiva šéfinspektora Fosterové skončil katastrofou a smrtí pěti policistů včetně jejího manžela. Eričina kariéra visí na vlásku, musí bojovat s vlastními démony i s vrahem, který je hrůznější než kdokoliv, komu čelila v minulosti. 
Dopadne ho dříve, než udeří znovu?


MŮJ NÁZOR:
Jmenuji se Erika Fosterová.
Nejen moje kariéra, ale i můj život pomalu ale jistě táhne do háje. Poslední plamínek naděje představuje nový případ v jižním Londýně, kde jsem získala místo.
Místo, které mi před lety zabilo manžela.
Po několika letech jsem opět šéfinspektor. Pravda ale je, že ta silná žena, kterou jsem bývala dříve, zmizela společně s životem, který vyhasl.
Nemám co ztratit, a proto jsem rozhodnutá udělat cokoliv, abych vraha mladé a krásné dívky, pocházejíc z vlivné rodiny, dopadla. Problém ale je, že peníze a vysoké postavení hýbou světem a Ti, kteří jsou podle nich "něco méně" se jim musí přizpůsobit.
Ale já nic nemusím.


Dívka v ledu.
Kniha nejen s perfektní propagací, ale i s ohlasy, které potvrzují to, co kniha slibuje- při čtení budete mít nervy napnuté k prasknutí, budete číst bez dechu, od knihy se nedokážete odtrhnou, a další...
Když jsem viděla, že by tato kniha opravdu taková být měla, neodolala jsem jí.
Už jen to, že je autor Brit, žijící se svým manželem (Slovákem) na Slovensku mě lákalo.
Bohužel, pro mě ale Dívka v ledu mrazivé a napínavé čtení nebylo.

To, že se autor seznamuje se Slovenskem šlo poznat i v ději. Samotná Erika totiž byla Slovenka a zároveň Slovenkou byla i matka naší hlavní oběti. Mezi těmito dvěma postavami byla scéna, která se mi neskutečně líbila a představovala něco, co platí i u nás v Česku.
Každopádně zmínky o Slovensku či dokonce i Česku v knize najdete častěji, a tak se v knize často cítíte "jako doma"  :)


Ještě než se pořádně dostanu k tomu, proč nejsem z knihy nadšená tak moc jako ostatní, bych se ráda vyjádřila k samotnému ději, ale hlavně k postavám.
Děj je na takové klasické lince. Upřímně si nepamatuji nic, co by mě nějakým způsobem strašně překvapilo či strašně vykolejilo. 
Co se mi ale strašně líbilo, byla naše hlavní postava- šéfinspektor Erika Fosterová.
Její postava je něco známého, ale zároveň i něco originálního. Pro mě je Erika žena, která se na povrch tváří silně, ale sama nejlépe ví, jak je vevnitř rozlámaná na kusy. Ocenila bych, kdyby jí dal autor v dalších dílech ještě trošičku více prostoru, protože Erika je jedna z "věcí", které mě na knize zaujaly úplně nejvíce.

Další věcí jsou majetkové rozdíly a manipulace.
Robert vlastně příběh postavil přesně na tomto. A je to pravda. Pokud máte peníze, jste vlivní a tím pádem máte vysoké postavení a velkou moc. Té je často zneužíváno ještě horšími způsoby než v této knize.
Zde vidíme, jak krásně jde penězi, manipulací a vyhrožováním vést vyšetřování jiným směrem, než kterým se chce zabírat osoba, jenž má na vedení právo.
Celkově části, kde se tímto problémem nejen dnešní doby autor zabýval se mi moc líbily. Zapůsobily na mě :)


Bohužel to bylo asi všechno.
Ještě jednou: mrazivost, napínavost, čtivost a překvapivost. To všechno kniha slibuje.
A já bohužel nic z toho nedostala.
I když článek na toto téma ještě plánuji, asi víte, co pro mě knihy znamenají- zážitek.
A z této knihy ho jednoduše nemám, protože jsem nic při čtení necítila. Tento pocit slovy asi nikdo nikdy vyjádřit nedokáže, ale představte si, že něco čtete a nic při tom necítíte. Vůbec nic, žádný pocit.
A tak jsem se cítila po celou dobu čtení.

Marně jsem čekala na nějaký moment, který by mě "zvedl ze židle", ale bohužel jsem čekala marně.
Ani konečné rozuzlení mě nějak nevzalo. 
Nevím, proč tomu tak je. Můžeme se dohadovat, zda to bylo špatným načasováním čtení nebo tím, že jsem si nesedla s autorovým stylem.
Co Vám ale říci mohu je to, aby jste knize dali šanci. 
Je napsaná lehce a já věřím, že příběh budete hltat stejně jako ostatní. 
Věřím, že ucítíte chlad, který autor do textu pomocí slov dal a že budete překvapení na každém konci kapitoly.
Jsem jedna z mála, která ze čtení této knihy není nadšená, ale pořád patřím do skupinky, která říká, že přečtení této knihy nebudete litovat. 


HODNOCENÍ: 
70%


Mockrát děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku :)
Knihu koupíte např. zde :)


Co vy a tento dle mého nadějný autor?
Zapůsobila na Vás tento thriller nebo jste na tom stejně jako já,
Mějte se krásně! :)
seabook04@gmail.com

20 komentářů:

  1. Hezky jsi to napsala, Lucí, jsem ráda, že jsem měla možnost si přečíst také pohled někoho méně nadšeného. Já o knize stále přemýšlím, zatím to nechám "u ledu" :D, ale stejně si myslím, že se mi do rukou nakonec dostane. :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkují moc!! ❤
      Určitě dostane. Snad u Tebe dopadne lépe ☺
      Ty také! 😊

      Vymazat
  2. Luci, skvěle sepsaný článek, jako vždy :) Nad Dívkou v ledu stále váhám, v těchto dnech jsem četla hned několik vysloveně obdivných a pochvalných recenzí, ale stále váhám. Něco mě k ní netáhne, jak by mělo. Přesto si stejně jako Hanička myslím, že u mě nakonec skončí, je to jeden z těch titulů, na které si chci udělat svůj vlastní názor. Tak jsem zvědavá, jak na mě zapůsobí. Měj se moc hezky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristynko, děkují moc 😍😍
      Rozhodně si ji přečti. Opravdu by mě zajímal tvůj názor a to, jak na Tebe kniha zapůsobila 😊
      Ty také 😊

      Vymazat
  3. Skvělý článek, jako vždycky :) O Dívce v ledu jsem slyšela, ale zatím se na ní nechystám. Mám před sebou ještě hodně knížek které mám v plánu číst. Jestli se k ní časem dostanu, uvidím :) Měj se hezky ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Já ji zatím ani nedočetla, odložila jsem ji, když jsem přečetla půlku.. Čekala jsem od ní hodně a nějak se to nedostavilo. Stále zůstává rozečtená, mám ji ještě do konce měsíce půjčenou z knihovny, tak uvidím zda ji dám dál šanci. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy kniha opravdu nesedne :(
      Přeji hodně štěstí, aby se to zlepšilo :)

      Vymazat
  5. Občas se stane, že nějaká knížka prostě nesedne... Já bych si Dívku v ledu ráda přečetla, tak snad se dostane do knihovny :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já si na tuhle knihu brousím zuby už pěkně dlouho, ale zatím jsem četla jen málo recenzí - z nichž tahle byla nejspíš nejvíc negativní. Ale stejně - já to zkusím... možná... jednou :D

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to zkus :)
      Kniha není vůbec špatná, jen jsem si s autorem asi moc nesedla ./

      Vymazat
  7. Já si knížku chtěla hrozně přčíst, ale když pak čtu samé negativní recenze, tak už se mi do toho tolik nechce. Jsem na rozpacích. Asi se spíš vrhnu na něco nadějnějšího.
    fakynn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za zkoušku to rozhodně stojí. Občas se prostě stane, že si s autorem nesedneš, ale přitom za to on sám nemůže :)

      Vymazat
  8. Pěkný článek, ale já moc nesouhlasím :D Já teda byla nadšená a těším se na druhý díl. Ale je to přeci jen jiný žánr, než jsi zvyklá číst, dle mého názoru. Já když čtu zase jen thrillery a pak se mi dostane do rukou YA jako seznam mrtvých tak jsem zklamaná zase já, protože to je nebe a dudy. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, chápu Tě :)
      Tím to rozhodně není :D Možná to není běžné, ale miluji ty největší slaďárny a zároveň ty největší drsňárny. Mám od každého načteno víceméně stejně, takže změnou žánru to rozhodně nebude :)
      Prostě jsem si s autorem moc nesedla a nezapůsobil na mě. To se stává ;)

      Vymazat
  9. Já byla z knihy nadšená, ale chápu, že někdo být nemusí. Mně naopak malinko zklamaly Černooké Zuzany, čekala jsem díky reklamě víc.

    OdpovědětVymazat
  10. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  11. Spletla jsem se a tak to napíšu znovu :) Knížku jsem četla v originále, nebyl to zrovna můj šálek kávy, zvlášť, když jsem narazila na věty, které jsem nemohla dát dohromady. S překladem jsem se obrátila na www.prekladysro.cz kde mi pomohli s angličtinou

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥