neděle 8. ledna 2017

KNIŽNÍ SHRNUTÍ: PROSINEC 2016

Ahooj! 
Všechny Vás vítám u nového článku a po několikáté i v novém roce 2017.
Dnešní článek bude shrnutí knih, které mi dělaly v prosinci roku 2016 společnost.
Ačkoliv je jich poměrně dost, čtecí krize oficiálně neodezněla. Sice jsem měla chuť na čtení, ale nebavilo mě to a nemohla se začíst. Doufám, že se konečně v lednu vrátím do normálu, protože mě to už docela dost přestává bavit 😡
Každopádně v prosinci jsem tedy přečetla 10 knih a dvě mi zůstaly rozečtené 😊

Jako první jsem dočetla knihu V mlze od autorky Caroline Eriksson.
Na knihu již můžete najít knihodojmy, jelikož to byl recenzní výtisk z nakladatelství Leda, které svojí publikací (co já jsem četla) ještě nikdo nešláplo vedle a výjimkou nebyla ani tato kniha,
Ač je na toto "podivné" dílo mnoho rozporuplných názorů, já se řadím do skupiny, kterým kniha vzala dech.
Pro mě je to brilantně promyšlená kniha, kde si autorka s Vaší a zároveň s psychikou hlavní hrdinky hraje jako kotě s klubkem nitě. Tajemná, napínavá a hlavně jiná! Ne každý příběh pochopí, ale jak se říká, když už tak už a tady to za přečtení rozhodně stojí.
Hodnocení: 95%, Knihodojmy zde

Hned poté jsem četla další recenzák- knihu Bolest od italského autora M. de Giovanni, tentokrát z nakladatelství Epocha, který byl opět takový thriller/detektivka, ale bylo to úplně něco jiného než kniha V mlze.
Kniha, která nám ukazuje bolest v mnoha podobách a lidskou ohavnost a chtivost, která je schopná všeho.
Kniha se odehrává v Itálii za vlády Duceho (Benito Mussolini) a náš neobyčejný komisař Ricciardi má za úkol vyřešit vraždu operního pěvce.
Neobyčejný komisař- vidí mrtvé a prožívá jejich poslední chvíle.
Zavražděný operní pěvec- na jevišti bůh, po sestupu z jeviště ďábel.
Pro plné dojmy se mrkněte zde, ale pokud nad touhle velmi zajímavou knihou váháte, neváhejte, protože je to jeden z dalších skvělých příběhů, který není "jen" detektivkou a nebo "jen" thrillerem 👌
Hodnocení: 79%, Knihodojmy zde


Pokračovala jsem úžasnou knihu od úžasných Baroneťáků, která alespoň z části mou čtecí krizi odbourala. A to je co říci, protože já se té mrchy nemůžu pořád zbavit.
Je to kniha od mé milované Jennfer L. Armentrout- Seznam mrtvých.
Bože, jak já jsem si tuto autorku zamilovala.
Čtivost+ napínavost+podivná zmizení+ hororové scénky+ mix mou dvou nejoblíbenějších žánrů (YA+ thriller)= dokonalost v podobě knihy Seznam mrtvých.
Opravdu k této knize nemám co dodat, protože já jsem s ní byla maximálně spokojená.
Hodnocení: 99%, Knihodojmy zde



Poté jsme se  KONEČNĚ dostala k jedné z nejznámějších fantasy sérií vůbec- Percy Jackson a jeho prvního dílu Zloděj blesku.
Do téhle série jsem se chtěla pustit opravdu dlouho, a tak jsem na sebe pyšná, že jsem se k ní konečně dokopala.
A abych pravdu řekla, byla jsem dost překvapená. 
Kniha je možná psaná čtivým a lehkým stylem, ale pokud se nezajímáte o řecké bohy, chvíli Vám potrvá, než se v novém světě bohů a jejich dětí vzpamatujete. Každopádně knihu jsem si velice oblíbila nejen díky řecké mytologii, na které se kniha zakládá, ale i propracovanosti, kterou jsem od knihy upřímně vůbec neočekávala a velice se těším na další díl 😊
Hodnocení: 79%


V prosinci jsem si dala i jeden re-reading a tím jsem si podruhé přečetla Označenou, což je první díl z upírské série Škola noci.
U této sérii jsem cca před dvěma lety skončila u pátého dílu a ani nevím proč, protože jsem sérii naprosto žrala. Proto jsem se rozhodla, že prvních pět dílů si přečtu znovu a v sérii budu pokračovat. Ráda bych tedy tuto sérii v roce 2017 přečetla.
Každopádně, opět fráze, která se v tomto článku stává až otravnou: kdyby nebylo čtecí krize, z knihy bych byla naprosto hotová.
I přes tu mrchu, která mi čtení ztěžovala jsem Označenou přečetla za jeden den a i když bylo moje hodnocení o hvězdičku slabší než při čtení prvním, pořád je to kniha, která je v mých TOP.
Nehorázně se těším, až se pustím do dalších dílů, protože co si pamatuji, s dalšími díly kvalita této kouzelno upírské série jen roste :)
Hodnocení: 79%

Výsledek obrázku pro označená

Dále jsem pokračovala naprosto úžasnou knihou z nakladatelství Baronet a to Sirotek č. 8.
Moje celé dojmy si můžete přečíst v Knihodojmech, ale musím Vám říci, že toto byla prostě pecka.
Kniha odehrávající se v historii a vyprávějící příběh Rachel, teď ženy okolo čtyřicítky, tehdy sirotka, který byl neustále využíván.
Její příběh nemá jen jednou zlou kapitolu. Ačkoliv se z anotace dozvídáme "jen" o doktorce Solomonové, která na malé Rachel v sirotčinci pro židovské děti prováděla experimenty v podobě nadměrného rentgenového záření, Rachelin život byl a jak se zdá, tak i je plný zla.
Kniha je jedna velká emoční ždímačka, která Vás dostane. K téhle knize prostě nemám slov a neskutečně se těším na to, až si knihu přečtu znovu a příběh pořádně prožiji (viz. Knihodojmy).
Hodnocení: 79%, knihodojmy zde


Přes Vánoční svátky mi společnost dělala kniha, která skrývá tři Vánoční povídky tří autorů. Sněží, Sněží,.. 
No, abych pravdu řekla, moc se mi to nelíbilo. Povídky mi přišly místy až nelogické a jediné, co jsem si na této knize oblíbila je láska, která je zároveň pojení těchto třech povídek.
Nejvíce jsem byla zvědavá na povídku Johna Greena, protože jak mnozí z Vás asi ví, John Green a já kamarádi úplně nejsme (viz. tento článek), ale jeho povídka mě strašně překvapila, protože se konečně vzdal svého ohraného základu. Navíc, oproti těma dvěma je jeho povídka naprostý skvost.
Pro někoho toto bude jisto jistě srdcovka, ale pro mě je to takový průměr.
Hodnocení: 55%


Scarlet je pokračování Cinder a taktéž druhý díl ze série Měsíční kroniky od úžasné Maryssi Meyer.
Dost mě štve, že moje neústupná čtecí krize se podepsala i na této knize, tudíž jsem si ji tolik neužila. A fakt mě to štve, protože autorka do Scarlet přidala více akce, napětí a drsnějších scén a bylo to prostě úžasné. 
Nevím jak Vy, ale já jsem se natotata zamilovala do Vlka a jeho příběhu. Celkově moje láska k Měsíčním kronikám se blíží k nebesům. Opět tu platí to, že jsem knihu nečetla naposledy a při re-readingu z toho budu mimo úplně 😍
Hodnocení: 95%


Někdo se dívá je tenounká kniha od autorky jménem Ulrike Rylance a když jsem chytla jedno ráno chuť na nějaký thriller a uviděla jsem tuto hubenici v knihovně, hned jsem se do ní pustila.
Ačkoliv je tenká, nečetla se zrovna rychle. To ale samozřejmě není žádné negativum.
Příběh o mladé dívce, která si chce na vlastní kůži vyzkoušet vlastní bydlení, a tak si pronajme pokoj ve vile, kde bydlí dalších pár mladých lidí. Její pocity jsou rozporuplné, jelikož její spolubydlící se zdají být divní a podezřelí. Nejvíce má spadeno na Juliase, který jí byt pronajal a o kterém se z povídaček dozvídá dosti nemilé věci.
Pořádné šílenství začíná nevinnou růží na polštáři, pokračuje mrtvou dívkou na prahu a končí...
Tuto knihu jsem si, nemohu říci užila- opět díky čtecí krizi (opravdu se nerada opakuji, ale jinak to nejde), ale knihu mohu považovat za opravdu dost vydařený a napínavý thriller se zápletkou a zpracováním, se kterým jsem se ještě nesetkala.
Rozhodně doporučuji k přečtení! 👍
Hodnocení: 79%


Málem bych zapomněla na knihu, kterou jsem sice celou nepřečetla, ale do shrnutí ji započítat chci.
O knize Kdo je kdo ve světě stínů jste minimálně ode mě již museli slyšet.
Nejen, že jsem její obsah docela dost shodila v Knihodojmech, ale každý, kdo aspoň kousíček svého srdce daroval Cassandře na stříbrném podnose za její sérii Nástroje smrti, knihu musel mít.
Já samozřejmě mezi tuto skupinu patřím, a proto mě tato kniha, tedy spíše Cassandra Clare zklamala. Ačkoliv nám slibuje tajné a dosud nezveřejněné detaily o postavách, které se ve Světě stínů vyskytly a které v této knize mají svoji dvoustránku s kresbou, já byla nadšená jen z kreseb.
Hodnocení: 45%, Knihodojmy zde 


ROZEČTENO:
Z prosince mi zbývají (snad už teď dočtené) dvě knihy, které čtu na čtečce. Tudíž jsou to e-knihy.
A pro mě docela speciální.
Jedná se totiž o knihy v anglickém jazyce. Již dlouho jsem se dokopávala k četbě v tomto jazyce, protože tím získáte nejen více vědomostí, ale i přístup k dalším milionům knih.
Konečně jsem se tedy pustila do knihy Melody's Key, kterou mi zaslal samotný pan americký autor Dallas Coryell a druhá kniha je novela, na kterou jsem měla ke konci prosince hroznou chuť a to Roar and Liv, která předchází prvnímu dílu z dokonalé série Nebe od Veronici Rossi.
V Melody's Key jsem trochu dále než v novele, ale obě dvě knihy si užívám a jsem překvapená, že čtení v AJ není až tak obtížné, jak jsem si myslela 😋


Jaké knihy jste v prosinci četli Vy?
Četli jste nějakou z těchto knih?
Co Vy a čtení v cizích jazycích? 
Mějte se krásně! 💖
seabook04@gmail.com

28 komentářů:

  1. 10 knih za měsíc během školního roku nepřečtu ani bez krize, tak si nestěžuj. :D :D :D A pokud máš opravdu takový problém se do knih začíst, tak se na to prostě na chvíli vyprdni a dej si pauzu (třeba 14 dní nebo tak). Mělas vidět, jak jsem se do čtení neskutečně zažrala, když jsem měla konečně za sebou maturitu a můj tříměsíční půst skončil. Přestat na nějakou dobu úplně číst rozhodně pomůže. Pokud ale čteš pořád a vlastně se do toho nutíš, tak se podle mě nezlepší nic. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsem pár dní pauzu měla, ale problém je v tom, že UŽ chuť do čtení mám (pomalu až absťák), ale do ničeho jsem se nemohla pořádně dostat a pořád jsem byla s něčím nespokojená :D
      Teď to trochu po tří denní pauze (a dokonalé knize) povolilo, tak snad to chvíli vydrží :D

      Vymazat
  2. Asi si přijdu zvláštní, ale mě série Škola noci moc nesedla. Sice se ji chystám přečíst do konce abych věděla kdo tam ještě všechno umře, ale už to čtu jen tak pro pobavení, protože mi zatím tahle séri přijde vtipná než vážná, ale asi je to o vkusu a nebo taky o věku? Nevím. Nerada bych něco kecala, ale chápu, že hodně lidem se tahle série líbí a nic proti tomu nemám, každému se hold líbí něco jiného :)

    Jinak smekám za 10 přečtených knih xD já přečetla pouze dvě. Zkouškové období bylo v plném proudu a nedalo se absolutně nic stíhat, ale teď mám konečně dost času si všechny koupené a darované knihy s chutí přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škola noci je opravdu jedna ze série, které jsou strašně individuální, takže si to z toho nic nedělej :)
      Spíše než o věku je to více o vkusu nebo-li každej jsme jinej a to platí u všeho :)
      Děkují moc! :)
      Užij si čtení!! :)

      Vymazat
  3. Při čtecí krizi zvládnout deset knih je náhodou úplně super, Luci, a máš tam hned několik kousků, po kterých taky toužím. V mlze, Seznam mrtvých, Měsíční kroniky a Sirotek č. 8 - k tomu všemu se v budoucnu prostě MUSÍM propracovat. Nejlépe co nejdříve, samozřejmě :) Držím palce, ať už konečně najdeš znovu tu správnou chuť do čtení, měj se moc krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristýnko, děkují moc! :)
      Všechny knihy, co jsi tu vypsala musíš mít. Každá si z nich si získala místo v srdci a to je podle mě u knih to nejdůležitější- aby si tě získaly a aby Tě bavily :)
      Snad jsem ji teď našla, tak doufám, že ji zase neztratím :)
      Ještě jednou děkuji a Ty se měj taktéž krásně! :)

      Vymazat
  4. Stejně chci mít tvoje čtecí krize :D Já měla v prosinci snad největší krizi mého života, absolutně jsem neměla chuť číst a už vůbec jsem se nedokázala začíst nebo soustředit. Přečetla jsem pouhé dvě knihy, což.. no nepamatuji, kdy jsem přečetla tak málo :D
    Percyho jsem také pořád ještě nečetla, ale mám to rozhodně co nejdřív v plánu. Jen bych si ho asi raději pořídila domů, takže to chvíli potrvá :D
    Asi víš, že já Greena miluju a na Sněží, sněží.. se zrovna chystám takže jsem vážně dost zvědavá..
    A určitě víš i, že Scarlet miluju absolutně <3 Já osobně bych nejraději dala celým Měsíčním kronikám 1000000% protože.. já nevím, tohle je prostě celé strašně dokonalé! A Vlka taky miluju, i když to vlastně všechny postavy :D Ale můj oblíbenec je Thorne, on je prostě.. :D No víš co chci říct :D
    Také jsem asi před půl rokem začala číst i v angličtině a jsem za to vážně ráda, je to hrozně dobrý a svobodný pocit nemuset čekat (když vůbec) na překlad :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechtěj, je to hrozný. Žádnou knihu pořádně neprožiješ, ale stejně chceš pořád číst... je to pomalu na prášky :D
      Takovou krizi jsem jednou měla také, ale úplně na všechno.
      Percyho si určitě přečti co nejdřív (a Nástroje smrti taky), abych měla s kým diskutovat :D
      Výjimečně musím opravdu Greena pochválit, tak snad z jeho povídky budeš stejně nadšená :)
      Scarlet jsem si přesně podle Tvých očekávání zamilovala a už se nemohu dočkat Cress, protože jestli miluješ Thorna více než Vlka... tak to se mám opravdu na co těšit <3 :D
      Přesně! Čtení v angličtině je naprosto super. Jsem teď ale na začátku toho všeho, takže se na to logicky soustředím více než při čtení v češtině a jelikož mám hlavu plnou učení a školy, čtení v angličtině muselo na pracovní týden mimo, ale o víkendu se v plném proudu vrátí :D :)

      Vymazat
  5. Koukam, ze same krasne kousky. Uzij si je :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Hezké kousky :) Doufám, že tě ta čtecí krize přejde. Já mám teď takovou krizi, že bych četla pořád, ale kvůli spoustě učení mám méně času a to mi vadí! Už bych chtěla mít tu maturitu za sebou :P
    A čtení v cizím jazyce se nebráním, ale mám plnou knihovničku knih, které ještě nemám přečtené.

    OdpovědětVymazat
  7. Asi nejvíce mě z tvé prosincové hromádky potěšil právě Percy Jackson, protože jsme na něm s bratrem vyrůstali, a já na něj nedám prakticky dopustit. Spin-off série Bohové Olympu se mi ale líbila už méně. Nicméně teď jsem přečetla druhý díl Magnuse Chase (severská mytologie) a byla jsem naprosto nadšená, tak se k němu snad také někdy dostaneš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od Ricka plánuji celou jeho tvorbu. Líbí se mi, jak mytologii zasazuje do akčních příběhu a dělá ji tak zábavnou ☺

      Vymazat
  8. Nádherný výsledek, přeji ať tě ta čtecí krize už definitivně opustí, i když já třeba nepřečtu deset knih ani když je čtecí krize na míle daleko :D
    Máš tam spoustu kousků, na které se chci mrknout i já, jmenovitě V mlze, Sirotek č. 8 a Měsíční kroniky. Jsem zvědavá, jak se konkrétně tyto knihy zalíbí mně :)
    měj se krásně a ať se daří i v tom roce 2017 ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkují moc 😊
      Všechny, které jsi vyjmenovala, stojí rozhodně za přečtení. Zároveň se ke každé z nich plánuji brzy vrátit ☺
      Ještě jednou moc děkuji a přeji taktéž hodně úspěchů a skvělých knih ❤

      Vymazat
  9. 10 knih je skvělý počet :) V mlze mě také čeká :) Scarlet a Percyho Jacksona mám moc ráda :)

    OdpovědětVymazat
  10. V mlze je úžasná kniha a já se řadím, k těm kterým se líbila. NIcméně ji mám tak na 80 % . Seznam mrtvých, četla jsem nedávno a mám z toho takové zvláštní dojmy :D Je to nejlepší YA jakou jsem ted četla, ale jinak bych trochu více propracovala děj. Ale je to YA takže se nedá nic dělat :D
    Sirotka číslo osm čtu právě ted a je to taková ždímačka, že jsem z toho paf :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V mlze je strašně zvláštní kniha a pokud Ti nesedne nebo ji špatně pochopis, jde to do háje 😁
      Jsem ráda, že se Ti v rámci možností Seznam mrtvých líbil ☺
      Těším se na Tvé dojmy ze Sirotka 😊

      Vymazat
  11. Seznam mrtvých, Sirotek a Scarlet jsem přečetla taky a sdílím tvoje nadšení u všech tří kousků :) jinak 10 přečtených knih mi vůbec nepřipadá jako čtecí krize :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda 😊
      Ona čtecí krize není bohužel jen o počtu přečtených knih 😞

      Vymazat
  12. Hezké shrnutí. Ta J. Lynn mě hodně láká :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Percyho miluju <3 i navazující sérii Bohové Olympu, doporučuji potom také :)
    http://deniselibertas.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  14. Krásný počet knih. Četla jsem Bolest a líbila se mi. Zase něco malinko jiného. Čeká mě V mlze, tak jsem zvědavá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkují ☺
      Bolest jsem si velice oblíbila ☺
      No a V mlze je strašně zvláštní kniha. Doufám, že Ti sedne a že budeš stejně nadšená ☺

      Vymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥