sobota 1. října 2016

KNIHODOJMY: NEDEJ SE

autor: Rainbow Rowell
žánr: YA fantasy/ sci-fi
nakladatelství: Yoli
počet stran: 496
orig. název: Carry On
rok vydání: 2016
rok vydání orig.: 2015
překlad: Jana Kunová
vazba knihy: brožovaná
ISBN: 978-80-7549-057-5

ANOTACE:
Nedej se je příběh duchařský, milostný i detektivní. Je v něm přesně tolik líbání a povídání, kolik v knížkách Rainbow Rowellové čekáte – ale mnohem, mnohem víc nestvůr.
Staletá proroctví předpověděla příchod Největšího mága, který díky své obrovské moci zachrání kouzelnický svět před ničivým zlem.
Smůla je, že Simon Snow je nejhorší Vyvolený, jakého kdy kdo vyvolil. Svými kouzly většinou nadělá víc škody než užitku, a tak se radši ohání mečem a čarování nechává na své nejlepší kamarádce. Svět, který má zachránit, nad ním ohrnuje nos. A v boji s tajemným Zlořádem Pletichou se Simon za posledních sedm let taky moc nevyznamenal…
Teď ho čeká poslední rok na Watfordské škole magických umění – možná taky poslední rok jeho života – a on si ho nenechá zkazit ani tím, že mu jeho příšerný, zákeřný, nafoukaný upírský spolubydlící Baz nejspíš přebral holku.
Jenomže Baz udělal něco ještě záludnějšího. 

Beze stopy zmizel.
A Simon nebude mít klid, dokud téhle záhadě nepřijde na kloub.

MŮJ NÁZOR:
Jmenuji se Simon Snow.
Možná, že mě znáte jako Vyvoleného. Ne, že bych se tak tituloval sám.
Jsem v celku normální člověk. Chodím na zvláštní školu pro magicky nadané, můj domov mimo školní rok je pořád jiný dětský domov a byl jsem předurčen k záchraně magického světa= porazit Pletichu. Jak říkám, jsem vcelku normální...
Pokud by náhodou někdo nevěděl, kdo Pleticha je, nezoufejte. Moc milé a hodné stvoření to není. Má totiž jednu nemilou schopnost, která nám- mágům znepříjemňuje život. Vysává magii. Jednou za čas si vybere místo, odkud magii doslova vysaje, což znamená, že každý druhý mág na "vysátém" místě nemůže pomalu žít. Mnoha z nás si totiž na magii navykla až do takové míry, že pokud ji necítí, zblázní se. 
Jednoduše magie bez mágů nemůže fungovat jako mág bez magie...

Vrátíme se ještě k mé maličkosti. 
Tím, že Pleticha vypadá stejně jako já se chlubit nechci, takže tu probereme část mého života, který je aspoň ještě trošičku "normální".
Penelopa= chodící učebnice magie. Bože, já tu holku prostě miluju. Láska je to ale jen kamarádská, takže nechápejte to špatně.
Nevím, co bych si bez ní počal. Baz (dostaneme se k tomuto tvorovi) a vlastně celé okolí nás už považuje za siamská dvojčata, protože bez sebe neuděláme krok. A kdo by taky udělal. Věřte mi, Penelopa je prostě úžasná!


No a když už jsem nakousl Baze...
Můj spolubydlící a od prvního dne mého života na škole největší nepřítel. Mohl bych tu napsat i upír, ale beztak by jste mi stejně jako Penelopa nevěřili (snažím se to dokázat už pěkných pár let).
Dennodenně jsme si dříve dělali naschvály (ne že by nám to do teď nezůstalo) a snažili se toho druhého potopit (ne vždy obrazně řečeno), ale tento rok mi provedl něco, co si nedokážu vysvětlit. Ale já na to přijdu.... zmizel.


Nemusím tu myslím psát, že jsem fanynka a milovnice Rainbow Rowell, že ne? Ale i přesto jsem se bála, jestli bude i její další kniha stejně dobrá. 
Kniha Nedej se je dalo by se říci vlastně "falešná fanfikce". Příběh imaginární autorky této fanfikce jsme si mohli přečíst a prožít v knize Fangirl, kdy na konci kapitol byl vždy i úryvek právě z této fanfikce. Asi mě teď mnozí z Vás ukamenují, ale patřím do té malinké skupinky, která úryvky fanfikce přeskakovala. Ne, že by se nedali číst nebo něco v podobném duchu, ale Rainbow píše tak čtivě, že nic jiného než další písmenka z příběhu Cath jsem číst nechtěla.
A to byla moje první chyba.


Druhá byla, že jsem autorce nevěřila. 
Lámala jsem si hlavu, zda tato kniha bude stejně dobrá, jako předchozí dvě. Přeci jen je tu jiné prostředí a hlavně relativně jiný žánr. A poté i jiný pár. Nechápejte mě špatně, proti homosexualitě absolutně nic nemám, ale ještě nikdy jsem knihu právě s tímto "druhem" páru nečetla, a tak jsem se bála, jestli to budu prožívat stejně jako u páru heterosexuálních. 
Prožívala jsem to milionkrát více.

Bože můůůj, jak já je miluji. Simon, Baz a Penelopa- tyhle tři si prostě nejde nezamilovat. Zamilovanost do této knihy je povinnost/ srdci neporučíš :D
Každopádně pokud si myslíte, že je kniha plná cukrování naších dokonalostí, pletete se. Humor, strach, nervy, radost, smutek, nejistota, panika a mnooho dalších emocí Vás v průběhu knihy válcuje jak o život a vy jen hltáte další a další písmenka. 

Svět, který Rainbow vymyslela je prostě úžasný a originální. Teď mě asi mnozí vezmete za slovo, protože je to fanfikce na HP, ale prostě.... achhh, toto si prostě musíte přečíst! <3
Nakonec bych tu napsala ještě jednu větu, která je na přední straně obálky a s kterou maximálně souhlasím: 
,,Rainbow Rowell oplývá takovým talentem, že jí jsou všechny kategorie těsné"
Janet Maslinová, New York Times


HODNOCENÍ:
100%


Tímto chci moc poděkovat internetovému knihkupectví Martinus.cz za poskytnutí recenzního výtisku :)
Knihu koupíte např. zde :)


Co vy a Rainbow Rowell?
Chystáte se na nějaké její knihy?
Mějte se hezky! :)
seabook04@gmail.com

10 komentářů:

  1. Spousta blogerů je z knihy zklamaná, ale já byla stejně jako ty nadšená. Bylo to parádní a Simon s Bazem naprosto perfektní a roztomilí! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já se na knížku chystám, tak doufám, že se mi bude líbit tak jako tobě :)
    Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já bych si moc ráda knížku koupila a přečetla. Jsem na ni moc zvědavá a snad se mi bude líbit jako tobě. :)
    Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
  4. Dobře, dobře, tak já se tedy do téhle knihy pustím, no :D

    OdpovědětVymazat
  5. Prima, mne se libila ta laska a vtipnost, ale to vykradeni HP me pste se*e.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥