středa 5. října 2016

KNIHODOJMY: HLUBOKÝ HROB

autor: Steve Robinson
žánr: Thriller/ detektivka
nakladatelství: Mystery Press
díl v sérii: II.
série: Jefferson Tayte
počet stran: 288
orig. název: To the Grave
rok vydání: 2016
rok vydání orig.: 2012
překlad: Kateřina Niklová
vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-88096-35-1
ANOTACE:
POUZE MUŽ PŘIPRAVENÝ ZEMŘÍT MŮŽE VYKOPAT HLUBOKÝ HROB…

Současnost. Do jednoho z domů na předměstí Washingtonu dorazí bez vysvětlení zastaralý dětský kufřík. O týden později se americký genealog Jefferson Tayte ocitne v anglickém hotelovém pokoji tváří v tvář nabité zbrani.

Válkou zmítaná Británie roku 1944. Právě sem zavedou Tayta stopy v pokrevní linii jeho klientky. Eliza Grayová by se ráda setkala se svou skutečnou matkou, kterou nikdy nepoznala, neboť netušila, že je adoptovaná.

Tayte doufá, že zařídí jejich znovushledání, místo toho ale odhalí příběh mladé anglické dívky a amerického vojáka z 82. výsadkové divize, jejichž láska skončila více než tragicky…

MŮJ NÁZOR:
Jmenuji se Jefferson Tayte.
Jsem americký genealog. Tentokrát mám ale velmi složitý úkol.
Mojí klientce postarší paní Elizi Grayové přišel starý dětský kufr. A ne tak ledajaký. Je v něm totiž ukrytá nedořešená minulost.
Eliza po smrti svých "rodičů" zjistila, že je adoptovaná, a tak se rozhodla zavolat mně. O své biologické matce neví skoro vůbec nic a mým úkolem je jí o ní předat co nejvíce informací a pokud to bude možné, zařídit s ní setkání. Ovšem případ bude mnohem těžší, než jsem si ze začátku myslel.


Výsledek obrázku pro old suitcase

Jmenuji se Mena.
Aby bylo jasno, momentálně se ocitáme v Británii v průběhu druhé světové války. S rodinou žijeme ve vesnici poblíž vojenské základny. Ačkoliv bych chtěla vstoupit do podzemní armády, moje matka mě v tom absolutně vůbec nepodporuje. Vlastně mě nepodporuje vůbec v ničem (pokud to není ovšem mlčení). Je až moc věrná svému katolictví a skoro ničemu jinému, než mým nedostatkům nedává prostor.
Moje sestra Mary je šťastně zamilovaná a jíž brzy bude i šťastně vdaná, zatímco já nemám s muži absolutně žádnou zkušenost.
Jednoho dne se ale podívám do očí mé budoucí tragické lásce a zkáze, americkému vojákovi a tomu nejkrásnějšímu muži, co kdy žil- Dannymu Danielsonovi.


Výsledek obrázku pro druhá světová válka

Na knihu Hluboký hrob jsem se velmi těšila. Téma či spíše obor genealogie byl pro mě nový, a tak jsem byla zvědavá, co nového mi přinese.
Kniha se odehrává ve dvou časových liniích a po většinu knihy ze dvou úhlů pohledu.
Jako první tu máme současnost, kterou sledujeme díky genealogovi J. Taytovi. Ten musí přijít na kloub příběhu, který si s sebou někdo vzal hluboko do hrobu, ale na scéně se musel objevit ještě někdo, kdo chtěl nespravedlivý a tragický příběh dvou milenců dostat na povrch, a tak poslal starý dětský kufr Elize Grayové, která ač o tom nevěděla, byla to, co dá se říci tragédii započalo....

Výsledek obrázku pro second world war britain

Druhou časovou linii sledujeme z pohledu Meny, která žila za druhé světové války v Británii. 
Její život nebyl opravdu lehký a to nejen kvůli válce, která celou zemi zužovala, ale spíše kvůli její až moc náboženské a přísné matce. Její úhel pohledu a její kapitoly jsem si naprosto zamilovala a kolikrát jsem si říkala, že bych si nejradši přečetla knihu jen z jejího pohledu.
Právě Mena byla ta, která se zamilovala do Dannyho- amerického vojáka. A bohužel právě jejich láska, až nenávistná Menina matka a tajemství, která se neměla nikdy dostat na povrch je tragicky rozdělila.

Výsledek obrázku pro second world war love

Příběh Meny a Dannyho nejde popsat jinak než tragický.
Už od počátku sledujete jejich nepřanou lásku a jejich těžké chvíle, ale po dočtení Vám dojde, že začátek byl opravdu jen začátek, protože v průběhu a logicky hlavně na konci knihy na Vás čeká překvapení, které Vás naprosto smete.
Jedno mi ale dojem z knihy naprosto zkazilo.

Výsledek obrázku pro second world war house

Načasování.
Ani já, ani kniha za to nemohla. Mám na to nehorázný vztek, protože díky tomu, že jsem si knihu nemohla užít tak, jak bych chtěla, mám z ní zkažený dojem, který by byl jinak maximálně nadšený.
Proto se prosím nedivte mému hodnocení, které je na kvalitu této úžasné knihy nehorázně nízké a tuto knihu si do ruky vemte, protože budete v rukou držet příběh, který je plný lásky, nenávisti, radosti, smutku a něčeho, co Vám zlomí srdce.


Výsledek obrázku pro tragic love

HODNOCENÍ:
59%

Tímto chci moc poděkovat nakladatelství Mystery Press za poskytnutí recenzního e-booku :)
Knihu koupíte např. zde :)

Četli jste Hluboký hrob?
Nalákala jsem Vás aspoň trochu?
Mějte se hezky! :)
seabook04@gmail.com

20 komentářů:

  1. O knihe som ešte nepočula a hoci vyzerá pomerne dobre a zaujímavo, je tak trošku mimo môj záber. Kto vie, možno si ju raz prečítam, každopádne ďakujem za tvoj názor a recenziu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Mrzí mě, že sis knihu neužila tak, jak sis představovala :( Dojmy se Ti ale každopádně povedly, já sama se na knihu taky chystám, tak jsem zvědavá :) Měj se hezky, Luci.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je škoda, že sis knihu neužila. Někdy se zkrátka to načasování nepovede nebo jsou velká či jiná očekávání. Určitě si další knihou spravíš chuť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano... škoda, že na to doplatila zrovna tato :(

      Vymazat
  4. Škoda, že sis knihu naplno neužila. Recenze (nebo tedy knihodojmy) je skvělá a já sama se na knihu určitě chystám, mám ale takový dojem, že je to druhý díl, ne?
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! :)
      Ano je :) První jsem ale nečetla a neměla jsem sebemenší pocit, že by mi v knize něco z prvního dílu "chybělo" :)

      Vymazat
  5. Přijde mi, že to muselo být takové docela překombinované, ne? Nevím jestli by mě to bavilo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli to tak vyplývá z knihodojmů, tak jsem se zhrozila, protože tato kniha je všechno jen ne špatná, nepovedená či překombinovaná :O
      Opravdu za to stojí :)

      Vymazat
  6. Škoda toho špatného načasování, ale někdy se to holt takhle špatně sejde, no :( Jinak já nevím, nad knihou pořád váhám, ale asi do ní nakonec nepůjdu, i když kdo ví... Už jsem to takhle řekla o spoustě knih, které jsem si stejně nakonec pořídila :D

    OdpovědětVymazat
  7. Moc pěkná recenze. Také mě čeká jako recenzní výtisk od Mystery Press a anotace mě doslova zaujala. A ty jsi mě ještě víc nadchla. No, uvidíme, jak zapůsobí na mě. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš na co se těšit. Ja jiz dělala recenzi pro palmknihy a jsem nadšená. Za mě to bylo a stále je 100%. Kniha byla celou dobu napínavá :)
      Katy

      Vymazat
    2. Chensie: Děkuji moc! :)
      S komentářem nahoře mohu plně souhlasit :)

      Vymazat
  8. Já už jsem o knize slyšela, ale moc mě neláká.. Nicméně, kdo ví, třeba se k ní jednou dostanu! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥