sobota 6. srpna 2016

RECENZE: Když padne noc

autor: Jenny Milchman
žánr: Thriller
nakladatelství: Mystery Press
počet stran: 336
orig. název: As Night Fall
rok vydání: 2016
rok vydání orig.: 2015
překlad: Dominika Moulíková
vazba knihy: vázaná
ISBN: 978-80-88096-23-8

ANOTACE:
Jedna rodina. Dva muži zbrocení krví. A noc, která všechno změní… 

Při pohledu do zšeřelých lesů Adirondackých hor by Sandy Tremontovou nenapadlo, že se právě dnes její život navždy změní. Z podzimního nebe obtěžkaného sněhem se vytrácejí poslední sluneční paprsky a stejně neklidná nálada panuje i v rodině Tremontových.

V tu samou chvíli se ubývajícím světlem ženou dva zoufalí muži v oblečení potřísněném krví. Téměř dvě desítky let spolu sdíleli vězeňskou celu a za tu dobu se z nich stal smrtelně výkonný tým: Harlan představuje hrubou sílu, Nick mozek a vůli. Jak se blíží k osaměle stojícímu domu, Nick instinktivně ví, že zde najde to, co hledá – než navždy zmizí v divočině na severu.

Když rozrazí dveře domu Tremontových, přináší s sebou odkaz dlouholeté hrůzy. Sandy teď musí bojovat za záchranu rodiny, kterou miluje, i když ji děsivé tajemství hrozí stáhnout do temnoty.


MŮJ NÁZOR:
Monumentální sídlo daleko od civilizace.
Maximální zabezpečení a rodina, plně jemu věřící.
A dva vězni, kteří si jdou pro odplatu.

Nick na tento večer čekal tak dlouho.
Konečně může svůj hněv vypustit na povrch a zamířit ho na někoho, kdo si ho plně zaslouží.
Za vše, co mu odmalička napáchala. Za všechny plané naděje, falešnou lásku a falešnou víru. Za celou tu dobu, co ona měla něco, co patřilo mu- štěstí, rodinu, lásku, peníze- za to vše se jí pomstí.



Sandy žije se svou rodinou v luxusním sídle vysoko v lesích. 
Její manžel Ben je naprosto dokonalý a jejich láska je nezlomná. Právě on přišel s nápadem se odstěhovat na toto místo- daleko za civilizací. Sice se jí a jejich společné pubertální dceři Ivy moc nechtělo, ale slib vysokého signálu+ wi-fi, naprostého klidu a výhledu udělalo své.
Jako každý večer Sandy chystá večeři pro Bena, který má každou chvíli dorazit z práce.
V domě je až děsivé ticho. Na svědomí to má asi dokonalé odhlučnění každé části domu, ale po hádce s Ivy je ticho až k nevydržení. I Mackie (postarší pes, který by nezavrčel ani na mouchu) se společně s Ivy odklidil do jejího pokoje.



Sandy se hlavou honí několik myšlenek: ,,Lhala jsem doopravdy jen proto, abych sebe a svou rodinou ochránila? Zjistila snad Ivy mou minulost? Jestli ne, tak proč mě v hádce obvinila z celoživotního lhaní?
Měla bych být vděčná za to, co mám. Rodinu, peníze, milujícího manžela, obrovský dům a sousedy vzdálené jeden kilometr a na svoji minulost definitivně zapomenout.''
Ani Ben po příjezdu z práce nedokáže napětí ve vzduchu přetnout. Snaží si udělat pěkný večer, ale najednou přichází nečekaná návštěva.
Návštěva z minulosti, která chce Sandy vzít vše, co má.
Návštěva, která měla být společně s její minulostí za mřížemi věznice pro vrahy.


Home invasion v knižní podobě? Koho by to nenalákalo?

Co mě na knize extra bavilo byly postavy a jejich minulost. Do knihy vstupujeme s myšlenkou pohodové rodiny a dvěma vězni, kteří potřebují výbavu na jejich cestu za ''nelegální'' výpravou do dalekých pustin. Co na nás ale čeká v knize dál je naprosto perfektní a věřím, že si každý čtenář tuto jízdu, při které si nemůžete být jistí ani jednou myšlenko užije.
V klasické knize by jsme našli jeden zvrat. Tady je zvratů hned několik a opravdu nečekaných. Ovšem jeden pro mě očekávaný byl.
Výsledek obrázku pro night moon

Nejsem si jistá, zda nám autorka vodítka k tomuhle nejdůležitějšímu zvratu poskytovala vědomě a chtěla, aby si zvrat čtenáři uvědomili dříve, než to sama napíše, ale bohužel na mě to působilo ''jojo'' efektem.
Ještě jednou se ale musím vrátit k minulosti hlavních hrdinů a samotných jejich charakterů.
Autorka dokázala to, že i ''padouchy'' jste si zamilovali a přirostli Vám k srdci. Zkrátka, cenili jste si každé postavy ať kladné či záporné. 


Celkové zhodnocení?

Jak už jsem psala: nejdůležitější a největší zvrat jsem odhadla předem a to mi malinko pocit z knihy zhoršilo. V žádném případě bych ale knihu neoznačila za špatnou. V knize je mnoho akce, napětí a často i brutálností, ale pro mě byly na prvním místě postavy, díky kterým si Vás autorka obmotávala kolem prstů. 
Na konec řeknu jen, že mi tato recenze dala pořádně zabrat. Když padne noc je totiž ten typ knihy, kdy se první zvraty dozvídáme téměř na prvních stranách, takže popsat o čem kniha je a zhodnotit ji bez spoilerů je pořádná makačka. Z tohoto důvodu dávám plusy i anotaci, která je skvělá. Naláká Vás, ale nic neprozradí :)
Kniha naprosto splnila má očekávání a já ji mohu jen a jen doporučit :)


HODNOCENÍ:

75%

Tímto chci poděkovat nakladatelství Mystery Press za 
poskytnutí recenzní e-knihy :)
E-knihu můžete zakoupit např. zde :)

Četli jste tuto knihu?
Co vy a home invasion? 
Mějte se hezky! :)
seabook04@gmail.com

12 komentářů:

  1. Taky jsem po knize pošilhávala, protože ta anotace je opravdu lákavá a vzbuzuje zvědavost, o co tam v minulosti šlo. Jenže nemám ráda takovéto knihy, kdy někdo někomu leze do baráku. Ráda se bojím kdekoliv, jen ne doma :) třeba si to ještě rozmyslím, ale prozatím se do knihy pouštět nebudu. Snahu o zhodnocení bez spoilerů znám taky dobře a někdy to bývá fakt dřina. Ani si nejsem jistá, jak moc se mi to daří, ale snad jo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znepokojivé téma to určitě je, ale... nemohu Ti to říci, protože bych Ti to celé vyspoilerovala. Každopádně to není tak, jak to ze začátku vypadá :)
      V poslední době na toto doplácím a s recenzí se kolikrát plácám x dní :D

      Vymazat
  2. Mám na ni spadeno, už celkem dlouho. Jak bývám doma často sama, tak tohle je přesně pro mě, když se chci bát. Musím si ji pořídit :D Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Už jsem na tuto knihu nějaké recenze četla, a musím říct, že i když to přímo není můj šálek kávy, klidně bych po ní sáhla :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle patri presne ke kniham,ktere ted vyhledavam. Drama. Na srpen jsem si ale poridila tolik ,,dramatu" ze tenhle musi pockat :D

    OdpovědětVymazat
  5. Parádní recenze :) Na tuhle knihu jsem dost zvědavá :D

    OdpovědětVymazat
  6. Moc pěkná recenze :) Kniha mě na jednu stranu láká a na druhou nevím, jestli do ní jít :)) Klasické dilema :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥