pondělí 2. ledna 2017

KNIHODOJMY: Sirotek č. 8

Výsledek obrázku pro sirotek č. 8autor: Kim Van Alkemade
nakladatelství: Baronet
žánr: thriller/ drama
počet stran: 396
orig. název: Orphan Number 8
rok vydání: 2016
rok vydání orig.: 2015
překlad: Lumír Mikulka
vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-269-0505-9

ANOTACE:
Sirotek č. 8 je poutavý román, inspirovaný skutečnými událostmi, o lidské schopnosti ubližovat – a milovat. Roku 1919 byla tehdy čtyřletá Rachel Rabinowitzová umístěna do židovského sirotčince pro nejmenší děti, v němž doktorka Solomonová prováděla experimenty na jeho chovancích. Doktorka Solomonová podrobila Rachel experimentální léčbě ozařováním rentgenovými paprsky. Díky ní si lékařka vysloužila odbornou reputaci, ale současně vystavila riziku zdraví holčičky. Nyní, v roce 1954, je Rachel zdravotní sestrou v domově pro židovské seniory, kam přichází již zestárlá doktorka Solomonová a stává se její pacientkou. Rachel si uvědomuje, jakou moc má nad nyní nemohoucí lékařkou, a podrobuje ji vlastnímu nebezpečnému experimentu. A dříve než skončí jedna noční služba, bude Rachel postavena před volbu mezi odpuštěním a pomstou... 

MŮJ NÁZOR:
Jmenuji se Rachel.
Jsem rázná, ale zároveň plachá žena okolo čtyřicítky.
Pracuji v domově pro židovské seniory a můj život měl zajeté obrátky. Byla jsem šťastná a vyrovnaná žena, která na svou minulost včas zapomněla.
Jednoho horkého dne v roce 1954 k nám, do domu pro seniory, dovezli další pacientku. Na první pohled jsem odhadla, že už tu moc dlouho nezůstane a život ji brzy opustí.


Pak jsem ji poznala. Doktorku Solomonovou. 
Ta, co mi asi zachránila život. V dětství, tudíž v sirotčinci jsem totiž prodělala nemoc, u které bylo potřeba ozařování. I když jsem měla pár nevysvětlitelných vzpomínek, rozhodla jsem se svoji minulost zahodit.
Teď se ale dozvídám, že je vše jinak.
Doktorka Salomonová na mě ozařování nepraktikovala pro mé zdraví, ale pro svůj experiment. Já jsem byla její materiál společně s dalšími sedmi dětmi.
Jsem číslo osm, které bylo pro experiment nejdražším materiálem.


Jmenuji se Rachel.
Byla jsem osmiletý sirotek. Můj otec mé mamince nechtěně vzal život a já s mým starším bratrem byla odvedená do sirotčince pro židovské děti. Tam nás ale rozdělili. Bratr je starší, a tak musel jinam. Řekl mi, že se pro mě vrátí, až napočítám do 101. Nevrátil. Počítám už několik dní.
Po několika protrpěných týdnech, kdy jsem prodělala snad všechny nejhorší nemoci co existují je tu ona.
Doktorka Solomonová. 

Byla jsem šťastná, že je tu konečně někdo, komu na mě záleží a jsem pro něho důležitá.
Avšak můj sen malé holčičky se rozplynul mávnutím ruky.
Byla jsem jen materiál, který záměrně nadmíru podstupoval ozařování rentgenovými paprsky, které ze mě udělali to, co jsem teď.
Mladé holohlavé děvče, které prahne po normálním životě. Po milující rodině, kterou získá ať to stojí, co to stojí.
Opouštím další sirotčinec a vrhám se do světa, který má pro mě připravené další nástrahy.


Páni, jak jen začít?
Když se kniha objevila v edičním plánu, poskočilo mi srdce. Znělo to totiž jako něco, co tu ještě nebylo. Sirotek využíván jako objekt pro experimenty citově chladné doktorky prahnoucí po uznání. Poté, co jsem v anotaci popojela trochu níže jsem zjistila, že by to mělo být spíše drama v podobě rozhodování dospělé Rachel, která byla právě tímto sirotkem, mezi vraždou a odpuštěním. Byla jsem zklamaná a na knihu se těšila o to méně. Pořád jsem ale v sobě měla naději, že to bude jiné.

A bylo.

Jedna kapitola z minulosti, jedna z přítomnosti. Každá emotivní, propracovaná a drsná. 
V minulosti jsem viděli Rachel jako pomalu rostoucí dítě, které osiřelo a bylo přesunuto do sirotčince, kde bylo psychicky a fyzicky týráno. Tyto kapitoly byly opravdu plné emocí a měla jsem co dělat, abych udržela vztek a pláč na uzdě. Neumím si představit, že by se dělo něco takového. Bohužel pravda je taková, že se dělo ještě něco mnohem horšího (viz. doktor Josef Mengele).


Každopádně pocity týraného dítěte, hledajícího lásku v každé osobě a nakonec jen díky ozařování přezdívaného kvůli plešatosti Vajíčko, mě naprosto dostalo. Autorka mě překvapila neukončením příběhu po odchodu Rachel do dalšího sirotčince (pro starší děti), kde prožívá šikanu kvůli své plešatosti, ale poznáváme i pokračování jejího příběhu, kdy hledá ztracenou rodinu a život, který pro v dalších letech nebude vůbec lehký, ba naopak.
V přítomnosti naopak potkáváme dospělou ženu, která si minulost představovala natolik růžovou, až tomu uvěřila. Po zjištění, že růžová byla opravdu černá je ochotná do poslední chvíle doktorce Solomonové dělat společnost.

Všem knihu maximálně doporučuji. Je to úžasná až dokonalá kniha o lidské nechutnosti a chtivosti, která chodí doslova přes mrtvoly, plná emocí, které Vás strhnou s sebou. Nechci Vám tu děj více popisovat, protože kniha na Vás chystá při čtení tolik pastí, kolik jen jde. Ať už v podobě holčičky, která nám vypráví svůj příběh ze dvou židovských sirotčinců a světla v jejím životě, či dospělé ženy, která si teprve po několika letech připustí, že její minulost nebyla růžová, ale černá s těžkými následky.
Styl, kterým je kniha psaná a vlastně celkový průběh bych nepopsala jinak, než originální. Postavy samozřejmě tvoří celou tuto knihu a autorce se opravdu vše povedlo. A to do posledního detailu.

Možná se ptáte, proč jsem tedy jednu hvězdičku ztrhla.
Moje čtecí krize je sice ve fázi plánovaného odchodu, a tak chuť číst mám, ale nic mě nebaví. To se podepsalo i na čtení této knihy, a tak jsem tu napínavost a čtivost nezažila. Každopádně knihu jsem nečetla naposled a jsem si 90%, že při čtení příští (bez čtecí krize) dostane kniha ode mě plný počet! :)
Takže nakonec: TENTO ORIGINÁLNÍ A DRSNÝ PŘÍBĚH SI MUSÍTE PŘEČÍST!



HODNOCENÍ:
79%

Tímto chci mockrát poděkovat nakladatelství Baronet za další úžasný recenzní výtisk! :)
Knihu koupíte např. zde nebo můžete využít velké slevy při koupi této knihy jako e-booku třeba zde :)


Četli jste již tento příběh?
Nalákala jsem Vás aspoň trochu? 

Mějte se krásně! :)
seabook04@gmail.com

16 komentářů:

  1. Tý jo, na knihu jsem narazila už několikrát, ale Tvoje recenze mě utvrdila v tom, že si knihu musím přečíst !! Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc děkuji! :)
      Kniha rozhodně stojí za to!!

      Vymazat
  2. Lucinko, Ty mě vždycky tak hrozně nalákáš... :) Knihu mám na seznamu, tak snad brzy. Díky za skvělý článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc děkuji, Kristýnko!! :)
      Rozhodně ji označ jako prioritu, protože je to opravdu srdcervoucí příběh :)

      Vymazat
  3. Nalákala jsi mě dost! A přidávám si knihu do wishlistu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, protože tato kniha by měla být opravdu čtená! :)

      Vymazat
  4. Díky za recenzi, taky mě kniha nalákala už anotací, tys mě ale utvrdila v tom, že si ji určitě chci přečíst! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc děkuji! :)
      Přečtení nebudeš litovat! :)

      Vymazat
  5. Vypadá to hodně dobře, už se těším, až si ji přečtu. Super recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Mam ji ve čtečce a rozhodují se co zacit číst driv 😂

    OdpovědětVymazat
  7. Tu si musim sehnat a přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si piš, že musíš, protože je to naprosto, ale naprosto úžasné! :)

      Vymazat
  8. Knihu mám v hledáčku, ráda bych si ji někdy přečetla, námět zní zajímavě. Trošku ti dnes na blogu spamuji, dlouho jsem u tebe nebyla na návštěvě :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥