neděle 27. března 2016

RECENZE: Artyčoková srdíčka

autor: Siti Brahmachariová  
žánr: Pro děti a mládež
nakladatelství: Slovart
počet stran: 302
orig. název: Artichoke hearts
rok vydání: 2016
rok vydání orig.: 2011
vazba knihy: vázaná
ISBN: 978-80-7529-015-1

ANOTACE:
Dvanáctiletá Mira pochází z chaotické, umělecké a přímočaré rodiny, kde je někdy těžké získat si pozornost.
Zatímco se zdraví její milované babičky Josie zhoršuje, Mira začíná objevovat tajemství svých blízkých a zároveň získává tajemství vlastní.
Přitahuje ji záhadný Jide, kluk, který zjevně skrývá problematickou minulost a stejně jako artyčok si kolem srdce vypěstoval tvrdý ochranný obal.
Mira sice prožívá svůj první žal, ale také poznává podivuhodný a často tajuplný okolní svět.
Tento neobyčejně poctivě a vnímavě napsaný román zkoumá křehkou rovnováhu - která se někdy mění v nespravedlnost - mezi životem a smrtí, ale především oslavuje přátelství, kulturu a život.

MŮJ NÁZOR:
Mira je holka z umělecké rodiny, která svět bere trochu jinak. Při oslavě svých dvanáctých narozenin se začíná měnit v ženu první menstruací a zjišťuje, že ji toho ještě mnoho čeká.

S dospíváním přichází i první láska.
U Miry je to Jide. Spolužák se kterým se začala více stýkat díky literárnímu kroužku, který vede spisovatelka Pat Printová. 
Její život ale není zcela růžový jak se zdá. Její milovaná a trochu potrhlá babička umírá na rakovinu a Mira se s její smrtí smiřuje hůř než sama babička


Do knihy jsem šla s očekáváním dětského žánru. Dostalo se mi ale dílo, které má v sobě mnoho emocí.
Většinou beru mínusy hned na začátek a dnes tomu nebude jinak. Docela dost mi vadil věk hlavní hrdinky Miry. Je jí ČERSTVĚ dvanáct let- ha, to jo! 

Určitě by autorka udělala lépe, kdyby jí přidala tak dva- tři roky a nejen jí, ale i knize by to hodně prospělo, protože kniha má v sobě tucet emocí a... no o tom za chvilku.
Tím pádem bych přidala trochu let i Jidemu a dalším spolužákům, protože celková psychika a chování pasuje spíše na vyšší věk.
To je ale jediné, co knize mohu vytknout.


Jak už jsem psala výše, tak mě trochu mrzí, že autorka zařadila knihu do dětského žánru. Je zde totiž tolik věcí, které děti nepochopí a tím pádem pointa zůstane neodkrytá. 
Já osobně si neumím představit, že bych toto dala do ruky např. holčičce, které je deset let. Proto bych knihu doporučila hlavně starším. Myslím, že čím starší, tak tím kniha více okouzlí.


Abych tu pořád ''nehejtila'' věk hrdinky a zařazení do dětského žánru, tak se trošku zaměříme na babičku Miry- Josie.
Josie je ten člověk, který bere pozitivně a optimisticky všechno kolem sebe a to i fakt, že každou chvílí zemře. Proto chce navštívit vše, co si za život zamilovala, takže celá její rodina s ní cestuje po městě a pak už jen všichni cestují za ní. 

Co mě na knize ještě více zaujalo byl vzkaz od autorky.
Na konci knihy je totiž vzkaz pro čtenáře, který mě donutil se zamyslet ještě více. Sama kniha Vás nutí popřemýšlet nad sebou a nad svým životem, ale vzkaz od autorky můj myšlenkový výlet prodloužil.
Knihu budu mít v paměti ještě hodně dlouho a už se těším, až si ji přečtu znova. Doufám, že to není poslední kniha co u nás od autorky vyšla. Tuším, že u slovenského Slovartu vyšla i její další knihy, takže Vám tiše závidím! :)

HODNOCENÍ:



Tímto bych chtěla moc poděkovat nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku :)
Knihu můžete zakoupit např. zde :)

Nezapomeňte mi zanechat komentář!
MĚJTE SE HEZKY! :)
seabook04@gmail.com
FB: Klik (SeaBook)
Instagram: Klik (seabook04)

12 komentářů:

  1. Luci, moc pěkná recenze :-) Kniha vypadá opravdu zajímavě, děkuji za tip :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Knížku vidím asi prvně, ale opět se jedná nejspíš o žánr, který není nic moc pro mě, i když kniha jako taková očividně je povedené :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  3. No já nevím, jestli se do téhle knihy pouštět, jen málokdy mi nevadí mladí hlavní hrdinové... možná časem se do ní pustím :D Každopádně děkuji za pěknou recenzi :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad se k ní jednou dostaneš! :-D :)
      Já děkuji za pochvalu :)

      Vymazat
  4. Kniha mě přiznám se moc nezaujala, ale uvidíme, třeba na ni časem změním názor..


    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. O knize slyším prvně, ale občas ráda zabrouzdám i do tohoto žánru. V knihách "pro děti" se totiž často skrývá větší poselství než v knihách "pro dospělé" :)
    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
  6. Moc pěkná recenze. Kniha má i krásnou obálku. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥